Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ψυχεδελικές ουσίες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Ψυχεδελικές ουσίες «ξεκλειδώνουν» τα μυστήρια του ανθρώπινου εγκεφάλου

Οι επιστήμονες εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών υπό την επήρεια ουσιών, με στόχο να βρουν το σημείο από όπου ξεκινά η συνείδηση στον εγκέφαλο.

Οι ψυχεδελικές ουσίες, που συνδέθηκαν με το κίνημα των χίπις της δεκαετίας του ’60, έχουν τεθεί πλέον στη διάθεση Σουηδών επιστημόνων για να ξεκλειδώσουν τα μυστήρια του εγκεφάλου.

Τα τελευταία 7 χρόνια δοκιμάζουν τα ψυχεδελικά φάρμακα LSD και κεταμίνη που ίσως να γίνουν το όχημα για να προχωρήσει η επιστήμη στη θεραπεία νευρολογικών διαταραχών.

Τα πειράματα εξετάζουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των ποντικιών και έχουν στόχο να βρεθεί το σημείο από όπου ξεκινά η συνείδηση στον εγκέφαλο.

«Αυτοί οι συγχρονισμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο διάφορα τμήματα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους»

Οι επιστήμονες εμφυτεύουν στα τρωκτικά καλώδια, που είναι πιο λεπτά ακόμη και από μία τρίχα, και στη συνέχεια παρακολουθούν τη δραστηριότητα των νευρώνων σε διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου ταυτόχρονα, καθώς εκτελούν βασικές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα γύρω από έναν περίβολο. Έπειτα, συγκρίνουν τη δραστηριότητα με την ίδια άσκηση χωρίς την επίδραση των φαρμάκων.

Τα ποντίκια κατά τη διάρκεια των πειραμάτων

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Lund βρήκαν συγχρονισμό των νευρώνων σε πολλές διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου.

«Αυτοί οι συγχρονισμοί θα μπορούσαν να διαταράξουν τον φυσιολογικό τρόπο με τον οποίο διάφορα τμήματα του εγκεφάλου επικοινωνούν μεταξύ τους, γεγονός που θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην παροχή μοντέλων για τις ψυχώσεις», εξηγεί ο Per Halje, ερευνητής στην νευροφυσιολογία στο Πανεπιστήμιο Lund.

«Η έρευνα θα μπορούσε επίσης να μας δείξει πού αρχίζει η συνείδηση στον εγκέφαλο, κάτι που είναι σημαντικό για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης», αναφέρει ο ίδιος και προσθέτει: «Πριν ήταν μάλλον περισσότερο ένα φιλοσοφικό ερώτημα, σαν ένα θεμελιώδες ερώτημα. Αλλά τώρα είναι όντως πολύ σημαντικό, αφού αναπτύσσουμε τεχνητά γνωστικά δίκτυα που μπορούν ίσως να αναπτύξουν και συνείδηση. Απλώς δεν το γνωρίζουμε. Και δεν ξέρουμε τι να μετρήσουμε, τι να αναζητήσουμε. Χρειαζόμαστε επειγόντως μια καλύτερη κατανόηση του πώς δημιουργείται η συνείδηση».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024