Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ερευνητές που γαργάλησαν αρουραίους βρήκαν το κέντρο του παιχνιδιού στον εγκέφαλο

Ερευνητές που γαργάλησαν αρουραίους βρήκαν το κέντρο του παιχνιδιού στον εγκέφαλο

Τα χαχανητά των τρωκτικών αποκαλύπτουν τον νευρολογικό μηχανισμό μιας κοινωνικής δραστηριότητας.

Παρά την άσχημη φήμη τους, οι αρουραίοι τρελαίνονται για παιχνίδια και συχνά εκτονώνονται με  υπερηχητικές τσιρίδες ικανοποίησης που θυμίζουν ανθρώπινο γέλιο. Δοκιμάστε να τους γαργαλήσετε και θα αντιδράσουν με ασυγκράτητα χαχανητά.

Οι αντιδράσεις αρουραίων που γαργαλήθηκαν στο εργαστήριο αποκαλύπτουν τώρα το κέντρο του γέλιου και του παιχνιδιού στον εγκέφαλο, σύμφωνα τουλάχιστον με μελέτη που δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Neuron.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Χούμπολτ» στο Βερολίνο θέλησαν να εξετάσουν αν το γέλιο και το παιχνίδι σχετίζονται με μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται «περιυδραγωγός φαιά ουσία» ή PEG.

Προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει την περιοχή αυτή με την ομιλία και την αντίδραση πάλης ή φυγής. Δεδομένοι ότι οι αρουραίοι εκδηλώνουν κατά το παιχνίδι συμπεριφορές που θυμίζουν οργή ή επιθετικότητα, η περιοχή PEG θα μπορούσε δυνητικά να σχετίζεται και με το παιχνίδι.

Βίντεο από προηγούμενη μελέτη με αρουραίους που γαργαλιούνται

Για να εξετάσουν αυτή την υπόθεση, οι ερευνητές τοποθέτησαν μια ομάδα αρουραίων σε ένα νέο, άνετο περιβάλλον και τους άφησαν να εξοικειωθούν με την ανθρώπινη παρουσία.

Στη συνέχεια έμαθαν στα ζώα να παίζουν το παιχνίδι «κυνήγα το χέρι». Κάθε φορά που ο αρουραίος ανέβαινε στο χέρι του ερευνητή αμειβόταν με ένα γαργαλητό στην κοιλιά του, το οποίο ηχογραφείτο με ειδικό υπερηχητικό μικρόφωνο. Την ίδια ώρα, η εγκεφαλική δραστηριότητα καταγραφόταν με εμφυτευμένα ηλεκτρόδια που δεν εμπόδιζαν τα ζώα να κινούνται.

Οι μετρήσεις έδειξαν ότι όταν οι αρουραίοι έπαιζαν και «γελούσαν» η περιοχή PEG άναβε στον εγκέφαλό τους. Αντίθετα, η δραστηριότητα αυτή απουσίαζε όταν τα πειραματόζωα τοποθετούνταν σε μια ψηλή πλατφόρμα κάτω από ένα ισχυρό φως, συνθήκες που προκαλούν άγχος στα τρωκτικά.

Επιπλέον, όταν οι ερευνητές απενεργοποιούσαν την περιοχή PEF με ενέσεις χημικών, οι αρουραίοι σταματούσαν να χαχανίζουν και έχαναν το ενδιαφέρον τους για παιχνίδι με τους ανθρώπους.

Τα ευρήματα έρχονται να προστεθούν σε προηγούμενες μελέτες για την αξία του παιχνιδιού στα θηλαστικά. Προηγούμενα πειράματα έχουν δείξει ότι η στέρηση του παιχνιδιού σε ορισμένα ζώα οδηγεί σε κατάθλιψη, αποτυχία σύναψης κοινωνικών σχέσεων, μειωμένη αντοχή στο στρες και υστέρηση στην ανάπτυξη του εγκεφάλου.

Οι ερευνητές στη Γερμανία θα συνεχίσουν τώρα να μελετούν το θέμα για να εξετάσουν αν η ίδια περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται με άλλες παραμέτρους του παιχνιδιού όπως η τήρηση κανόνων.

Προηγούμενη μελέτη της ίδιας ομάδας είχε δείξει ότι οι αρουραίοι βαριούνται και σταματούν να παίζουν κρυφτό όταν οι άνθρωποι κάνουν ζαβολιές.

Sports in

Αναποφάσιστος ο Λεμπρόν – Οι σκέψεις για το μέλλον του (vid)

Ο Λεμπρόν Τζέιμς μετά την ήττα-αποκλεισμό από τους Νάγκετς εμφανίστηκε αναποφάσιστος για το μέλλον του στους Λέικερς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024