Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Mean Girls: Θα καταφέρει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού cult να κερδίσει τη Gen Z;

Mean Girls: Θα καταφέρει μια σύγχρονη εκδοχή του κλασικού cult να κερδίσει τη Gen Z;

Είκοσι χρόνια μετά την κυκλοφορία του Mean Girls, το πολυσυζητημένο cult classic επιστρέφει στους κινηματογράφους με τη μορφή μιούζικαλ.

Η νέα εκδοχή της επιτυχία του 2004 είναι η κινηματογραφική μεταφορά του μιούζικαλ Mean Girls -του οποίου η πορεία στο Μπρόντγουεϊ διεκόπη λόγω της πανδημίας – και θα κυκλοφορήσει στις 12 Ιανουαρίου.

Οι φανς έχουν ήδη αναλύσει με κάθε λεπτομέρεια το πρώτο τρέιλερ -που κυκλοφόρησε την περασμένη εβδομάδα-, με ορισμένους να διερωτώνται γιατί δεν περιλαμβάνει καμία ένδειξη ότι η νέα ταινία είναι μιούζικαλ (η Paramount Pictures κυκλοφόρησε έκτοτε ένα ακόμη πιο σύντομο κλιπ με ένα «άρωμα» τραγουδιού).

Οι πρώτες αναφορές είναι ένα φανερό παιχνίδι για τους οπαδούς της Gen Z, λέγοντας στους θεατές «αυτό δεν είναι το Mean Girls της μαμάς σας». Ίσως δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η κίνηση αυτή έχει διχάσει τους millennials που είδαν την πρωτότυπη ταινία ως έφηβοι και έφηβοι.

Η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη με ιστορίες όπως αυτή, οι οποίες σήμερα πιθανόν να χαρακτηρίζονταν σεξιστικές και χοντροφοβικές

«Τhank u, next»

Στο κάτω-κάτω, το Mean Girls μπορεί να γύρισε για μια νέα γενιά, αλλά στην πραγματικότητα δεν έφυγε ποτέ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατακλύζονται ακόμη από ατάκες για το «φέρετρο», το να φοράς ροζ τις Τετάρτες και να λες στους άλλους «δεν μπορείς να κάτσεις μαζί μας». Από το μουσικό βίντεο-παρωδία «thank u, next» της Ariana Grande το 2019, στο οποίο συμμετείχαν αρκετοί από τους αρχικούς πρωταγωνιστές της ταινίας, έως τη διαφήμιση της Walmart που κυκλοφόρησε αυτόν ακριβώς τον μήνα με πρωταγωνιστές τρεις από τους τέσσερις βασικούς ηθοποιούς, η πρωτότυπη ταινία παραμένει απόλυτα συνδεδεμένη με τον ιστό της σύγχρονης ποπ κουλτούρας.

Παρουσιάζει τον Coach Carr – ο οποίος ως γνωστόν προέτρεπε τις μαθήτριες να μην κάνουν σεξ, γιατί θα μείνουν έγκυες και θα πεθάνουν –  να χρησιμοποιεί το TikTok

Photo: YouTube |
XOXO

Παρόλο όμως που ο κόσμος εξακολουθεί να βλέπει το Mean Girls το 2023 – και εξακολουθεί να κερδίζει νέους φανατικούς οπαδούς – θεωρείται ευρέως ως μια χρονοκάψουλα της σχολικής εμπειρίας της δεκαετίας του ’80. Για έναν θεατή του 2023, πρόκειται για το έργο εποχής που έκανε γνωστές τις Rachel McAdams και Amanda Seyfried.

Το νέο τρέιλερ, εν τω μεταξύ, έχει μουσική υπόκρουση την φωνή της Olivia Rodrigo και παρουσιάζει τον Coach Carr – ο οποίος ως γνωστόν προέτρεπε τους μαθήτριες να μην κάνουν σεξ, γιατί θα μείνουν έγκυες και θα πεθάνουν –  να χρησιμοποιεί το TikTok.

Οι ενδείξεις ότι η καινούργια ταινία τοποθετείται στο 2024 και όχι στο 2004, έχουν σοκάρει πολλούς φαν. «Πίστευα ότι το musical Mean Girls θα ήταν ένα έργο εποχής που θα τοποθετείτο στις αρχές της δεκαετίας του 2000» γράφει ένας χρήστης του Twitter. «Αισθάνομαι ότι είναι λάθος να τοποθετηθεί [στο] σήμερα».

Ένας θαυμαστής υποστηρίζει ότι η ιδέα δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το 2024 «εξαιτίας της μεγάλης αλλαγής που έχει υποστεί η κοινωνία». Ένας άλλος χαρακτηρίζει την πρωταρχική ταινία ως μια ξεκάθαρα millennial ιστορία και λέει ότι η μεταφορά της στη σύγχρονη εποχή μοιάζει «επιβεβλημένη».

@meangirls Get in loser, we’re on @TikTok 🚘 #MeanGirls #AvailableOnDigital #MovieRecommendation ♬ Mean Girls Available On Digital – Mean Girls

Οι αφίσες της νέας ταινίας έχουν το σλόγκαν «Το πλαστικό είναι για πάντα», ενώ η Tina Fey και ο Tim Meadows θα υποδυθούν ξανά τους αρχικούς τους ρόλους ως καθηγητές στο North Shore High. Όμως, πολλά έχουν αλλάξει από τότε που τα «πλαστικά» (η τριάδα εκφοβισμού που υποδύονται οι McAdams, Seyfried και Lacey Chabert) κυβερνούσαν το σχολείο το 2004.

Διαφορετικές οπτικές γωνίες

Η κουλτούρα της δίαιτας, το slut-shaming και τα γυναικεία στερεότυπα δεν είναι απλώς ατάκες αλλά αναπόσπαστα κομμάτια της πλοκής της ταινίας του 2004. Για παράδειγμα, το μεγάλο σαμποτάζ της πρωταγωνίστριας Cady Heron στη Regina George περιλαμβάνει το να την κάνει να πάρει βάρος δίνοντας της μπάρες διατροφής που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθούν υποσιτισμένους ανθρώπους.

Η δεκαετία του ’80 ήταν γεμάτη με ιστορίες όπως αυτή, οι οποίες σήμερα πιθανόν να χαρακτηρίζονταν σεξιστικές και χοντροφοβικές. Αρκεί να σκεφτείτε τη ρομαντική κομεντί Shallow Hal του 2001, στην οποία ο πρωταγωνιστής Jack Black ερωτεύεται την plus-size γυναίκα Rosie μόνο αφού υπνωτιστεί και δει την εσωτερική ομορφιά.

Αν και το Mean Girls του Broadway διαδραματίστηκε ουσιαστικά το 2018 (και ενσωματώνει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εκείνης της εποχής στην αφήγηση του), η πλοκή, οι χαρακτήρες και η αισθητική του παραμένουν πιστά στο κλασικό έργο της δεκαετίας του ’80.

Το να είσαι αδύνατη, να μην ασχολείσαι με την ακαδημαϊκή κοινότητα και να έχεις ένα καυτό αγόρι παρουσιάζονται ως οι καλύτεροι τρόποι για να σε γουστάρουν (ή να σε φοβούνται) τόσο στην ταινία του 2004 όσο και στο μεταγενέστερο μιούζικαλ. Όμως, οι πιο σύγχρονες σχολικές ιστορίες έχουν αρχίσει να εξετάζουν την έννοια των εφηβικών κλικών από διαφορετικές οπτικές γωνίες.

*Mε πληροφορίες από ΒΒC | Kεντρική φωτογραφία θέματος: MsMojo | YouTube

Sports in

Οι Νικς «πάτησαν» τους Σίξερς με συγκλονιστικό Μπράνσον και 3-1 η σειρά (92-97)

Οι Νιου Γιορκ Νικς έχοντας τρομερή μέρα τον Τζέιλεν Μπράνσον υπέταξαν 97-92 του Σίξερς και θέλουν πλέον μία νίκη για την πρόκρισή τους στον 2ο γύρο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024