Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο βραβευμένος Γερμανός και οι μίζες των τουλάχιστον 600.000 ευρώ

Ο βραβευμένος Γερμανός και οι μίζες των τουλάχιστον 600.000 ευρώ

Ο Ζάιπελ, που είναι δημοσιογράφος των γερμανικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εταιρειών ARD και NDR, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει υποστήριξη από τον Μορντάσοφ, λέγοντας ότι «σχετίζεται αποκλειστικά με τη συγγραφή των βιβλίων»

Των Kate Connolly, Timo Schober, Bastian Obermayer και Frederik Obermaier

Δυτικός δημοσιογράφος που θεωρείται από τους κορυφαίους ανεξάρτητους ειδικούς στη Γερμανία για τη Ρωσία φέρεται να έλαβε τουλάχιστον 600.000 ευρώ σε πληρωμές από υπεράκτιες εταιρείες που συνδέονται με ολιγάρχη κοντά στον Βλαντίμιρ Πούτιν, αποκάλυψαν τα αρχεία που διέρρευσαν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φάκελοι της Κύπρου περιλαμβάνουν μια συμφωνία με τίτλο «Πράξη χορηγίας», που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον Ζάιπελ και από τον διευθυντή μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που ονομάζεται De Vere Worldwide Corp, καθώς και έναν άλλο μάρτυρα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Χούμπερτ Ζάιπελ, βραβευμένος σκηνοθέτης και συγγραφέας, πληρώθηκε σε δόσεις, κάτι που σύμφωνα με τα έγγραφα ήταν για να υποστηρίξει την προετοιμασία δύο βιβλίων, τα οποία περιγράφουν την άνοδο του Πούτιν στην εξουσία και προσφέρουν προσωπογραφίες που περιγράφονται από πολλούς ως συμπαθείς προς τον ρώσο πρόεδρο.

Ενας από τους λίγους δημοσιογράφους που είχαν άμεση και τακτική επαφή με τον ρώσο ηγέτη, ο Ζάιπελ απέκτησε αποκλειστική πρόσβαση στον Πούτιν για το ντοκιμαντέρ του δικτύου NDR «Εγώ ο Πούτιν, ένα πορτρέτο» και, σύμφωνα με δηλώσεις του, έχει συναντήσει τον Πούτιν «σχεδόν 100 φορές».

Ο Ζάιπελ έχει αναγνωρίσει ότι έλαβε χρήματα από λογαριασμούς που συνδέονται με τον ολιγάρχη Αλεξέι Μορντάσοφ, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις πέρυσι από την ΕΕ για στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο.

Δεν επιβεβαίωσε τα ποσά που έλαβε, αν και τα έγγραφα περιέχουν λεπτομέρειες για πληρωμές συνολικού ύψους 600.000 ευρώ που φαίνεται να συνδέονται με το δεύτερο βιβλίο.

Ο Ζάιπελ, που είναι δημοσιογράφος των γερμανικών τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών εταιρειών ARD και NDR, επιβεβαίωσε ότι είχε λάβει υποστήριξη από τον Μορντάσοφ, λέγοντας ότι «σχετίζεται αποκλειστικά με τη συγγραφή των βιβλίων».

Τόνισε ότι παρέμεινε αμερόληπτος, λέγοντας: «Πάντα θέτω σαφή νομικά όρια που εγγυώνται την ανεξαρτησία μου».

Τα έγγραφα και η απάντηση του Ζάιπελ υποδηλώνουν ότι οι πληρωμές αφορούσαν τη δουλειά του σε μια βιογραφία του 2015 που ονομάζεται «Πούτιν, η εξουσία εκ των έσω» (στα ελληνικά από τις εκδ. Καστανιώτη) καθώς και το βιβλίο του 2021 «Η ισχύς του Πούτιν: Γιατί η Ευρώπη χρειάζεται τη Ρωσία», και τα δύο αρχικά γραμμένα στα γερμανικά.

Ο Ζάιπελ δεν φαίνεται να έχει αποκαλύψει τις πληρωμές στον εκδότη του. Ο εκδοτικός οίκος Hoffmann und Campe τονίζει ότι δεν γνώριζε για τις πληρωμές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι φάκελοι της Κύπρου περιλαμβάνουν μια συμφωνία με τίτλο «Πράξη χορηγίας», που υπογράφηκε τον Μάρτιο του 2018 από τον Ζάιπελ και από τον διευθυντή μιας εταιρείας εγγεγραμμένης στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους που ονομάζεται De Vere Worldwide Corp, καθώς και έναν άλλο μάρτυρα.

Τα έγγραφα αυτής της χρονικής περιόδου αναφέρουν ως απόλυτο ιδιοκτήτη της εταιρείας αυτής ένα υψηλόβαθμο στέλεχος στον όμιλο Severstal του Μορντάσοφ.

Η πληρωμή των 600.000 ευρώ περιγράφεται ως χορηγία για ένα βιβλίο που ο Ζάιπελ φαίνεται ότι σχεδίαζε να γράψει και για το οποίο είχε ήδη εκδοτικό συμβόλαιο.

Στην πράξη χορηγίας ορίζεται ότι «γράφει βιβλίο για το πολιτικό περιβάλλον στη Ρωσική Ομοσπονδία» και ότι αναμενόταν να εκδοθεί το 2019.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Ο Κώστας Φορτούνης αποκλειστικά στο in: «Τώρα να δώσουμε όλοι μας, λίγο παραπάνω για το Conference και το πρωτάθλημα»

Ο Ολυμπιακός χτυπά την πόρτα ενός… ιστορικού Μάη και ο αρχηγός του, Κώστας Φορτούνης δείχνει τον δρόμο μέσα από την συνέντευξή του στο in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024