Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Αρχισε στην Άγκυρα η συνάντηση για τα ΜΟΕ

Ελληνοτουρκικά: Αρχισε στην Άγκυρα η συνάντηση για τα ΜΟΕ

Η συνάντηση για τα ΜΟΕ δεν αναμένεται να φέρει κάποια θεαματική αλλαγή στον ελληνοτουρκικό διάλογο.

‘Αρχισε σήμερα στο τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας, στην ‘Αγκυρα, η τέταρτη συνάντηση μεταξύ των αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ).

Η συνάντηση αποτελεί μέρος από τα βήματα που συμφώνησαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στο τραπέζι  δεν μπαίνει η βαριά πολιτική ατζέντα των διαφορών

Στη συνάντηση συμμετέχουν αντιπροσωπείες των υπουργείων ‘Αμυνας των δύο χωρών καθώς και πολιτικοί αξιωματούχοι. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας είναι ο Πρέσβης κ. Θεοχάρης Λαλάκος.

Τι συζητείται

Οι συνομιλίες αφορούν κατάρτιση δραστηριοτήτων ΜΟΕ έτους 2024, από τον εγκεκριμένο, κοινό, κατάλογο ΜΟΕ, που καταρτίσθηκε το 2010 (πχ οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων, ανταλλαγή επισκέψεων στρατιωτικών αντιπροσωπειών, ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Διοικητών παραμεθόριων μονάδων, τηλεφωνική γραμμή μεταξύ ΕΚΑΕ Λάρισας- Εσκί Σεχίρ).

Τονίζεται δε, ότι: από τα αναγραφόμενα σε μερίδα του τουρκικού Τύπου, σχετικά με το αντικείμενο της συνάντησης, δεν είναι ακριβή όσα δεν περιλαμβάνονται στο ανωτέρω πλαίσιο.

Επιβεβαίωση της ηρεμίας

Όπως έχει γράψει το in, επικαλούμενο αρμόδιες πηγές, η συνάντηση για τα ΜΟΕ δεν αναμένεται να φέρει κάποια θεαματική αλλαγή στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Άλλωστε είναι ένα τραπέζι που δεν μπαίνει στη βαριά πολιτική ατζέντα των διαφορών.

Ο ρόλος τους είναι μία συνεννόηση σε επίπεδο υπουργείων Άμυνας ως προς τις ασκήσεις που διεξάγουν οι δύο πλευρές, το σεβασμό των αργιών και μία σειρά ζητήματα ώστε να λειτουργούν χωρίς εντάσεις. Ωστόσο και αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτονόητο στις σχέσεις Αθήνας και Άγκυρας.

Σημειώνουν δε ότι σε καιρό έντασης δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, άρα και η υλοποίηση τους είναι μία ακόμα επιβεβαίωση της ηρεμίας, που σίγουρα αποτελεί σημαντική κατάκτηση.

Η σημερινή συνάντηση θεωρείται ως ένα ακόμα βήμα στο δρόμο προς το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου, όπου θα είναι παρόντες και οι Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Sports in

Πρεμιέρα ο Τσιτσιπάς στο Madrid Open, για την πρόκριση στον 4ο γύρο η Σάκκαρη

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κάνει πρεμιέρα στο Madrid Open απέναντι στον Βραζιλιάνο Τιάγκο Μοντέιρο ενώ η Μαρία Σάκκαρη θα κοντραριστεί στον 3ο γύρο του τουρνουά με την Αμερικανίδα Σλόαν Στέφενς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024