Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βοιωτία: Οργή και ερωτηματικά για τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Βοιωτία: Οργή και ερωτηματικά για τον θάνατο του 17χρονου από αστυνομικά πυρά

Ο υπαίτιος αστυνομικός υποστηρίζει ότι το όπλο του εκπυρσοκρότησε, όμως συγγενής του 17χρονου μιλά για εν ψυχρώ δολοφονία.

Εξηγήσεις για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες τραυματίστηκε θανάσιμα από σφαίρα αστυνομικού ο 17χρονος Χρήστος, τη νύχτα του Σαββάτου, στη Βοιωτία καλείται να δώσει η ΕΛ.ΑΣ, ενώ οι συγγενείς του ανήλικου ζητούν να αποδοθεί δικαιοσύνη.

Υστερα από καταδίωξη και ενώ το αυτοκίνητο που οδηγούσε είχε προσκρούσει σε παρκαρισμένο Ι.Χ. στο χωριό Λεοντάρι, ο 17χρονος Ρομά δέχτηκε σφαίρα στον τράχηλο από το υπηρεσιακό όπλο 41χρονου αρχιφύλακα της ΟΠΚΕ, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.

Ο υπαίτιος αστυνομικός μιλά για απόπειρα αρπαγής του όπλου του με αποτέλεσμα αυτό να εκπυρσοκροτήσει. Ειδικότερα, ο 41χρονος αρχιφύλακας της ΟΠΚΕ από το όπλο του οποίου έφυγε η μοιραία σφαίρα, φέρεται να έχει καταθέσει πως «όταν άνοιξα την πόρτα του αυτοκινήτου επιχείρησε να μου αρπάξει το πιστόλι. Όταν αντιλήφθηκα την πρόθεσή του τράβηξα το πιστόλι και όταν άκουσα τον κρότο, πάγωσα».

Οι άλλοι τρεις επιβαίνοντες, στο αυτοκίνητο ωστόσο, ένα αγόρι και δύο κορίτσια, φέρονται να έχουν καταθέσει ότι ο 17χρονος δέχθηκε χτυπήματα από τον αστυνομικό πριν την αιματηρή κατάληξη του συμβάντος.

«Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός να πυροβολήσει».

«Ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Στο ίδιο δελτίο Τύπου επισημαίνεται πως ο αρχιφύλακας συνελήφθη και σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία καθώς και ότι για την υπόθεση διετάχθη ΕΔΕ.

«Τον σκότωσε»

«Μας κυνήγαγε και άλλο τζιπ, μας έπιασε στο Λεοντάρι. Βγήκε ο αστυνόμος έξω με το όπλο στο χέρι, χτύπησε με το όπλο στο τζάμι με δύναμη. Ανοίγει την πόρτα ο αστυνόμος, ο αδελφός μου ήταν πίσω στη Βασιλική, στην κοπέλα του δηλαδή, τον κλώτσησε ο αστυνόμος. Μετά τον αρπάζει και μετά τον σκότωσε», δήλωσε ο αδερφός του θύματος.

Η άγρια καταδίωξη ξεκίνησε από την Αλίαρτο και κατέληξε στο Λεοντάρι Βοιωτίας μέσα στο χωριό. Για περιπου 20 χιλιόμετρα αστυνομικοί από διάφορες υπηρεσίες καταδίωκαν το σκούρο αυτοκίνητο με τα φιμέ τζάμια. Όπως λέει ο αδελφός του θύματος, που ήταν συνοδηγός, ο 17χρονος δεν αντιστάθηκε όταν πλέον το αυτοκίνητο σταμάτησε γιατί ερχόταν άλλο ΙΧ.

Όπως λέει στο σήμα για έλεγχο δεν σταμάτησε γιατί δεν είχε δίπλωμα.

«Δεν βγήκε από το αυτοκίνητο, οδηγούσε. Πήγε να βγει και τον πυροβόλησε. Ανοίγει την πόρτα ο αστυνομικός, τον χτυπάει στα πλευρά, τον τραβάει προς τα έξω και τον πυροβόλησε».

Μιλώντας στο MEGA και την εκπομπή «Ακόμα δεν είδες τίποτα», ξάδερφος του 17χρονου περιέγραψε το περιστατικό όπως του μεταφέρθηκε από τον αδερφό του νεκρού, που βρισκόταν στο όχημα.

«Πηγαίνανε στο Λεοντάρι να αφήσουν τις κοπελιές με τον αδερφό του, τους είδε η αστυνομία και τους κάνανε σινιάλο. Ντάξει, μικρά παιδιά, μυαλό πάνω από το κεφάλι τους, δεν σταμάτησαν. Μετά τους τρέχανε και τους κάνανε μπλόκο. Σταμάτησε και βγήκε ο αστυνομικός έξω, του χτύπησε με το όπλο στο παράθυρο του αυτοκινήτου και άνοιξε την πόρτα ο αστυνόμος και του έριξε μπουνιές και κλωτσιές στα πλευρά του», είπε αρχικά.

Και πρόσθεσε: «Μετά, επειδή αντέδρασε το παιδί, σήκωσε όπλο ο αστυνομικός. Και το παιδί είχε τα χέρια του μπροστά και του πέρασε η σφαίρα ανάμεσα από τα δάχτυλα και χτύπησε πάνω του. Δεν πήγε να πιάσει το όπλο του αστυνομικού, έχω μάρτυρες τον αδερφό του και τις κοπέλες. Όλα ψέματα. Δεν έκανε τίποτα. Ο αστυνομικός σήκωσε το όπλο και τον πυροβόλησε εν ψυχρώ. Έβαλε τα χέρια του το παιδί ανάμεσα στο πρόσωπό του γιατί έβγαλε ο αστυνομικός να πυροβολήσει. Αν είναι δυνατόν, έναν καφέ πήγαν να πιούν και πηγαίνανε στο σπίτι. Επειδή δεν σταμάτησε επειδή του έκανε σινιάλο; Και τι με αυτό; Ήταν εγκληματίας; Ντροπή του».

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ αναφέρει: «Το βράδυ του Σαββάτου (11.11.23) από περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Αλιάρτου εντοπίστηκε όχημα, στο οποίο επέβαιναν 4 άτομα, να κινείται με μεγάλη ταχύτητα επί της Επαρχιακής Οδού Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός του οχήματος δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης και ανέπτυξε υπερβολική ταχύτητα με σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο.

Λόγω του υψηλού κινδύνου του περιστατικού, ενημερώθηκαν μέσω του Κέντρου Άμεσης Δράσης, να συνδράμουν και επιπλέον δυνάμεις με σκοπό τον εντοπισμό και έλεγχο του οχήματος.

«Ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται»

Στη συνέχεια ομάδα Ο.Π.Κ.Ε., που περιπολούσε στην περιοχή, κατάφερε να εντοπίσει το όχημα που διέφευγε τον έλεγχο, στη διασταύρωση Καναβαρίου στην επαρχιακή οδό Λιβαδειάς – Θηβών.

Ο οδηγός, ωστόσο, και πάλι δεν συμμορφώθηκε στα ηχητικά και φωτεινά σήματα στάσης των αστυνομικών, ανέπτυξε περαιτέρω ταχύτητα, εξήλθε της Εθνικής Οδού και κινήθηκε σε επαρχιακή οδό προς Δόμβραινα Βοιωτίας και στην προσπάθεια του να διαφύγει, προσέκρουσε σε σταθμευμένο όχημα και ακινητοποιήθηκε.

Οι αστυνομικοί της ομάδας Ο.Π.Κ.Ε. προσέγγισαν το όχημα προκειμένου προβούν σε έλεγχο υψηλού κινδύνου, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ελεγχόμενος οδηγός τραυματίστηκε μετά από πυροβολισμό, του οποίου οι συνθήκες τέλεσης ερευνώνται.

Το άτομο μεταφέρθηκε άμεσα στο Γ.Ν. Θηβών όπου διαπιστώθηκε ότι ήταν θανάσιμα τραυματισμένο.

Για την υπόθεση ενημερώθηκε σχετικά ο αρμόδιος Εισαγγελέας, ο εμπλεκόμενος αστυνομικός κρατείται και σε βάρος του σχηματίζεται δικογραφία, ενώ παράλληλα διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την πειθαρχική διερεύνηση του περιστατικού».

Οργή

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας, η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά πήρε θέση για το περιστατικό.

Μεταξύ άλλων, εξέφρασε τη «θλίψη και την οργή της» για τον θάνατο του 17χρονου και αναρωτήθηκε «Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;».

Αναλυτικά αναφέρει:

«Μια ακόμα συντριπτική ανακοίνωση

Δεν έχουμε άλλα λόγια που να μπορούν να περιγράψουν την οργή και την θλίψη μας.

Μεσάνυχτα Σαββάτου 11/11/2023 προς Κυριακή 12/11/2023, 17χρονος Ρομά έπεσε νεκρός από αστυνομικά πυρά, έπειτα από καταδίωξη. Ένα ακόμα όπλο στράφηκε εναντίον ενός Ρομά, υπό συνθήκες που «ακόμη ερευνώνται».

Πόση ακόμη έρευνα χρειάζεται για νεκρούς Ρομά μέχρι να αποφασίσουμε ως κράτος και ως κοινωνία να αντιμετωπίσουμε προληπτικά και με θάρρος τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία, για να μην θρηνεί σήμερα ακόμα μια οικογένεια;

Ένα πάθημα (Νίκος Σαμπάνης 2021), που έγινε πάθημα (Κώστας Φραγκούλης 2022) και ξαναγίνεται πάθημα σήμερα. Πάντα για Ρομά.

Ελπίζουμε ειλικρινά να είναι το τελευταίο και θα εργαστούμε εντατικά για αυτό.

Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά «ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ» εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του παιδιού και είναι δίπλα τους».

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024