Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η γραφειοκρατία πνίγει (και) την Αμερική

Η γραφειοκρατία πνίγει (και) την Αμερική

Η κατάρρευση του συστήματος για τις άδειες εργασίας σε μετανάστες πνίγει το σχέδιο των ΗΠΑ κατά των κενών θέσεων

Οι ΗΠΑ εμπιστεύονται τη σωτηρία της αγοράς εργασίας στη μετανάστευση, αλλά υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που θα μπορούσαν να καταστρέψουν το σχέδιο μείωσης των σχεδόν 10 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας που έχει η χώρα.

Η αργή γραφειοκρατία τροφοδοτεί προβλήματα σε μια εποχή που η ώθηση για ξένους εργάτες στο εργατικό δυναμικό φαίνεται επίσης να εξατμίζεται.

Σε μια προσπάθεια να μετριάσει την πίεση των κενών θέσεων στη χώρα, η κυβέρνηση Μπάιντεν ενεργοποίησε το πρόγραμμα Προσωρινής Προστατευόμενης Κατάστασης (TPS), το οποίο δίνει άδεια αναζήτησης εργασίας σε αλλοδαπούς που βρίσκονται ήδη στη χώρα από 16 συγκεκριμένες χώρες από το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας.

Η ιδέα είναι να καλύψουν θέσεις για τις οποίες δεν μπορούν να βρουν Αμερικάνους υποψηφίους, αλλά η… πλημμύρα των αιτημάτων απειλεί να καταστρέψει το σχέδιο.

Από τότε που ξεκίνησε η διαδικασία για να υποβάλλεται αίτηση για αυτήν την προσωρινή άδεια εργασίας διάρκειας 18 μηνών, έχουν συσσωρευτεί αιτήματα στην ιστοσελίδα των Υπηρεσιών Ιθαγένειας και Μετανάστευσης των Ηνωμένων Πολιτειών (USCIS), της υπηρεσίας που εποπτεύει τη νόμιμη μετανάστευση στη χώρα.

350.000 νέες διαδικασίες

Στις εννέα εκατομμύρια εκκρεμείς αιτήσεις που είχε το καλοκαίρι, η επέκταση του TPS πρόσθεσε περίπου 350.000 νέες διαδικασίες, δημιουργώντας ένα σημείο συμφόρησης έως και 26 μηνών αναμονής που εμποδίζει την άμβλυνση της έλλειψης εργαζομένων.

Επιπλέον, ο οργανισμός συσσωρεύει προβλήματα ρευστότητας και έχει να αντιμετωπίσει τόσο μείωση υπηρεσιών όσο και προσωπικού τα τελευταία χρόνια. Το USCIS χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από τις πληρωμές των αιτούντων, αλλά τα τελευταία χρόνια βασίζεται στην οικονομική υποστήριξη από το Κογκρέσο για να ξεπεράσει τα εμπόδια, αφού σχεδόν κατέρρευσε το 2020 λόγω περικοπών δαπανών που συνέβαλαν στην αύξηση του χρόνου διαχείρισης αιτημάτων.

Δεν αποδίδει

Η καθυστέρηση στην επεξεργασία των αιτήσεων δεν είναι το μόνο εμπόδιο στο σχέδιο των ΗΠΑ να βοηθήσουν την αγορά εργασίας. Οι ξένοι ήταν το κλειδί για την αύξηση του εργατικού δυναμικού το 2021 και το 2022, αλλά αυτή η τάση αυτή δεν επαναλήφθηκε φέτος.

Οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν στο εξωτερικό συνέβαλαν στην άμβλυνση του χτυπήματος μιας άνευ προηγουμένου έλλειψης εργατικού δυναμικού που αντιμετώπισαν οι ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ανάκαμψης της πανδημίας, ενώ μείωσαν την πίεση στους μισθούς.

Ωστόσο, η συμβολή της μετανάστευσης στην αγορά εργασίας επιβραδύνεται ραγδαία και από το 95% της καθαρής αύξησης του εργατικού δυναμικού τα δύο χρόνια μετά τον Covid έχει φτάσει στο ένα τέταρτο, σύμφωνα με μη προσαρμοσμένα στοιχεία από το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας (καθορίζει το «γεννημένοι στο εξωτερικό» είναι όλοι οι εργαζόμενοι που γεννήθηκαν εκτός των ΗΠΑ από αλλοδαπούς γονείς, ανεξάρτητα από το καθεστώς μετανάστευσης ή την εθνικότητα. Τα δεδομένα αντιπροσωπεύουν τόσο νόμιμους όσο και «χωρίς έγγραφα» εργαζόμενους).

Η σημασία της μετανάστευσης για την απασχόληση δεν είναι μικρή υπόθεση. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, έχει επανειλημμένα αναφερθεί στη μετανάστευση ως βασικό παράγοντα για το εργατικό δυναμικό. Χωρίς να προχωρήσει περαιτέρω, σε συνέδριο την 1η Νοεμβρίου, ο Πάουελ επεσήμανε ότι «ένα μέρος του γιατί το ΑΕΠ είναι τόσο υψηλό οφείλεται στο ότι λαμβάνουμε αυτή την προσφορά εργαζομένων».

Ωστόσο, οι πολυπληθέστερες πόλεις των ΗΠΑ ασκούν πίεση στη Διοίκηση να επισπεύσει τις αιτήσεις εργασίας για να μειώσει τις περισσότερες από εννέα εκατομμύρια κενές θέσεις που είναι συγκεντρωμένες, κυρίως, στον τομέα των υπηρεσιών.

Sports in

«Ο Χεζόνια φεύγει από τη Ρεάλ Μαδρίτης»- Ποια ομάδα θα τον αποκτήσει

Σύμφωνα με τη Mundo Deportivo ο Μάριο Χεζόνια απέρριψε την προσφορά της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024