Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Αυξήθηκαν και στον Σεπτέμβριο οι κενές θέσεις εργασίας

ΗΠΑ: Αυξήθηκαν και στον Σεπτέμβριο οι κενές θέσεις εργασίας

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022 οι απολύσεις

Αύξηση παρουσίασαν οι κενές θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, γεγονός που υποδηλώνει τη συνεχιζόμενη στενότητα της αγοράς εργασίας που στηρίζει την οικονομία και θεωρείται ως ένας σημαντικός παράγοντας που θα οδηγήσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να διατηρεί τα επιτόκια υψηλότερα για μεγάλο χρονικό διάστημα για να περιορίσει τη ζήτηση.

Σύμφωνα με την έκθεση JOLTS (Job Openings and Labor Turnover Survey) του υπουργείου Εργασίας οι απολύσεις μειώθηκαν σε χαμηλό εννέα μηνών. Υπήρχαν 1,50 κενές θέσεις εργασίας για κάθε άνεργο τον Σεπτέμβριο, ελαφρώς αυξημένες από 1,49 τον Αύγουστο και πολύ πάνω από την προ της πανδημίας αναλογία του 1,2.

Οι κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 56.000 σε 9,553 εκατ. την τελευταία ημέρα του Σεπτεμβρίου. Τα στοιχεία για τον Αύγουστο αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω και έδειξαν 9,497 εκατομμύρια ανοιχτές θέσεις εργασίας αντί για 9,610 εκατ. που είχαν αναφερθεί προηγουμένως. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει 9,250 εκατ. θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο.

Η ακτινογραφία της αγοράς εργασίας

Στον κλάδο των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης οι κενές θέσεις διαμορφώθηκαν σε 141.000 Οι αδιάθετες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 39.000 στον τομέα των τεχνών, της ψυχαγωγίας και της αναψυχής. Ωστόσο οι κενές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 124.000 στις λοιπές υπηρεσίες. Οι ανοιχτές θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 43.000 στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενω υπήρχαν 41.000 ανοιχτές θέσεις στον κλάδο της πληροφόρησης.

Το ποσοστό των ανοικτών θέσεων εργασίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 5,7%. Οι προσλήψεις αυξήθηκαν κατά 21.000 σε 5,871 εκατ., γεγονός που υποδηλώνει ότι ορισμένες εταιρείες συνέχισαν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εξεύρεση εργαζομένων. Το ποσοστό των προσλήψεων παρέμεινε αμετάβλητο στο 3,7%.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στηρίζει την αμερικανική οικονομία απομακρύοντας το ενδεχόμενο ύφεσης που πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν ως επίπτωση της επιθετικής σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής.

Οι απολύσεις μειώθηκαν κατά 165.000 σε 1,517 εκατ. και βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2022. Οι σημαντικότερες  απώλειες θέσεων εργασίας σημειώθηκαν στους κλάδους των κατασκευών, της μεταποίησης, των επαγγελματικών και επιχειρηματικών υπηρεσίες, καθώς και της δημόσιας εκπαίδευσης.

Αγορές και Fed

Οι μετοχές στη Wall Street σημείωναν άνοδο. Το δολάριο ήταν σταθερό έναντι του καλαθιού νομισμάτων. Οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αυξήθηκαν, με την απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς να πέφτει κάτω από το 4,8% για πρώτη φορά εδώ και δύο εβδομάδες.

Οι αξιωματούχοι της Fed επρόκειτο να ολοκληρώσουν την τελευταία διήμερη συνεδρίαση πολιτικής τους σήμερα. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα αναμένεται να αφήσει αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά να διατηρήσει τη γερακίσια τάση της, καθώς η πρόσφατη εκτίναξη των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και το ξεπούλημα των χρηματιστηρίων έχουν αυστηροποιήσει τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες.

«Η ζήτηση στη συνολική οικονομία δεν επιβραδύνεται και οι αξιωματούχοι της Fed θα αναρωτηθούν αν έχουν κάνει αρκετά» λέει στο Reuters ο Christopher Rupkey, επικεφαλής οικονομολόγος της FWDBONDS στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Περιστέρι: Στην καλύτερη πεντάδα του Basketball Champions League ο Ράγκλαντ (pic)

Ο Τζο Ράγκλαντ ψηφίστηκε μέλος της καλύτερης πεντάδας του Basketball Champions League για την αγωνιστική περίοδο 2023/24.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024