Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μηνύματα Αμερικανών σε Ισραηλινούς: «Το καλό που τους θέλουμε να μην κάτσουν πολύ στη Γάζα»

Μηνύματα Αμερικανών σε Ισραηλινούς: «Το καλό που τους θέλουμε να μην κάτσουν πολύ στη Γάζα»

Ενώ οι Ισραηλινοί συνεχίζουν ακάθεκτοι τους βομβαρδισμούς σκοτώντας και αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν κρύβουν τους φόβους τους.

Μπορεί οι Ισραηλινοί να έχουν στη διάθεσή τους στρατιωτική τεχνολογία αιχμής και χιλιάδες αποφασισμένους ένστολους, αλλά αυτό που αποκλείεται να αποκτήσουν είναι ο… χρόνος.

Ενώ οι Ισραηλινοί στρατηγοί, υπουργοί και πρώτος απ΄ όλους ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένουν να τραβήξουν μέχρι τέλους τον πόλεμο στη Γάζα, την ίδια στιγμή, η Ουάσιγκτον εκπέμπει μηνύματα -και ίσως προειδοποιήσεις- προς τον εταίρο τους.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, που επικαλείται πρώην και νύν Αμερικανούς αλλά και Ισραηλινούς αξιωματούχους, ο ισραηλινός στρατός έχει λίγο χρόνο για να πραγματοποιήσει τις επιχειρήσεις του στη Γάζα, προτού η οργή των Αράβων στην περιοχή και η απογοήτευση των ΗΠΑ και σε άλλων χωρών γυρίσει μπούμερανγκ στο Τελ Αβίβ.

Βασικός λόγος είναι οι τεράστιες απώλειες των αμάχων που φαίνεται να έρχονται σε δεύτερη μοίρα στους ισραηλινούς σχεδιασμούς. Οι Αμερικανοί ανησυχούν ότι όσο περισσότερο συνεχίζεται η ισραηλινή εκστρατεία, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα η σύγκρουση να πυροδοτήσει έναν ευρύτερο πόλεμο, δήλωσαν αρκετοί αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης.

Προκαλεί εντύπωση είναι ότι ορισμένοι αξιωματικοί των ΗΠΑ αμφισβητούν εάν το Ισραήλ έχει δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των αμάχων.

Αρκετοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η ισραηλινή απάντηση στη Χαμάς έχει τροφοδοτήσει τη συμπάθεια σε όλο τον κόσμο για την παλαιστινιακή υπόθεση, ακόμη και όταν το Ισραήλ συνεχίζει να θάβει τους νεκρούς του. Όσο περισσότερο συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί, τόσο πιο απομονωμένο θα μπορούσε να γίνει το Ισραήλ, συμπαρασύροντας ακόμα και τις ΗΠΑ, καθώς χώρες σε όλο τον κόσμο ζητούν κατάπαυση του πυρός.

Το βασικό πρόβλημα είναι ότι η τάχιστη απόφαση του Ισραήλ να ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στον σφιχτά γεμάτο θύλακα άφησε λίγο χρόνο για εκτεταμένο εκ των προτέρων σχεδιασμό για τον μετριασμό των κινδύνων για τους αμάχους, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι. Τον πρώτο μήνα, περίπου 10.000 άνθρωποι, περίπου το 40% ήταν παιδιά και έφηβοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Δημιουργείται τρομοκράτες, σκοτώνοντας αμάχους

Η δημοσιοποίηση της αμερικανικής ενόχλησης τις τελευταίες ημέρες είναι ενδεικτική της σοβαρότητας με την οποία πρέπει να πορευτούν οι σχεδιαστές της ισραηλινής στρατηγικής.

Μόλις την Τετάρτη 8 Νοεμβρίου ο στρατηγός Τσαρλς Μπράουν Τζούνιορ, αρχηγός του αμερικανικού ΓΕΣ  δήλωσε ότι ανησυχεί «πάρα πολύ» ότι κάθε άμαχος που σκοτώνεται στη Γάζα μπορεί να δημιουργήσει μελλοντικά μέλη της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι εκκενώνουν τις εστίες τους στις 10 Νοεμβρίου, λόγω των φονικών βομβαρδισμών του Ισραηλινού Στρατού.

Ακόμα και ο πρώην επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας Shin Bet, Yaakov Peri, ανησυχεί ότι το Ισραήλ δημιουργεί μια νέα γενιά μαχητών. «Θα πολεμήσουμε τους γιους τους σε τέσσερα ή πέντε χρόνια», είπε ο κ. Πέρι.

Δεδομένου ότι η Χαμάς κρύβεται σε περιοχές που βρίσκονται άμαχοι, οι Ισραηλινοί μαζί με στελέχη της οργάνωσης θανατώνουν και πολίτες. Για να εξοντώσουν ένα ηγετικό στέλεχος στη πυκνοκατοικημένη Jabaliya, ο Ισραηλινοί σκότωσαν ταυτόχρονα δεκάδες αμάχους και τραυμάτισαν εκατοντάδες άλλους.

Αν οι Ισραηλινοί χτυπήσουν το νοσοκομείο προκειμένου για παράδειγμα να σκοτώσουν τον Yahya Sinwar, ηγέτη της Χαμάς στη Γάζα, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στον θάνατο ακόμα και χιλιάδες Παλαιστινίους.

Οι άμαχοι δεν είναι προτεραιότητά τους

Αν και ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τη Πέμπτη 10 Νοεμβρίου ότι θα εγγυηθεί ασφαλή διέλευση αμάχων για λίγες ώρες κάθε μέρα, ωστόσο φαίνεται ότι ακόμα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι είναι δύσπιστοι.

Ενδεικτικά, η δημιουργία αφαλών διαδρόμων για τους αμάχους στη Ράκα της Συρίας το 2017 χρειάστηκε μήνες σχεδιασμού από τους Αμερικανούς, σύμφωνα με τον πρώην αρχηγό της Κεντρικής Διοίκησης του στρατού των ΗΠΑ στρατηγό Τζόζεφ Λ. Βότελ. Ο αγώνας για την ανακατάληψη της ιρακινής πόλης της Μοσούλης από το Ισλαμικό Κράτος το 2016, είπε άλλος αξιωματούχος, διήρκεσε εννέα μήνες, εν μέρει για τον ίδιο λόγο.

Στις καθημερινές τηλεφωνικές συνομιλίες ανώτεροι αξιωματικοί των ΗΠΑ πιέζουν τους Ισραηλινούς να είναι πιο ακριβείς χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, δορυφορικά καθοδηγούμενες βόμβες 250 λιβρών αντί για πυρομαχικά 1.000 έως 2.000 λιβρών σε στρατιωτικούς στόχους στη Γάζα. Είναι χαρακτηριστικό ότι την παραμονή του βομβαρδισμού του καταυλισμού Jabaliya στις 30 Οκτωβρίου ο στρατηγός Μπράουν τόνισε στον Ισραηλινό ομόλογό του, υποστράτηγο Χέρτσι Χαλέβι, τη σημασία του μετριασμού των κινδύνων για τους αμάχους όταν βομβαρδίζουν ύποπτους ηγέτες της Χαμάς.

Αυτό που προκαλεί επίσης εντύπωση είναι ότι ορισμένοι νυν και πρώην στρατιωτικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ αμφισβητούν εάν το Ισραήλ έχει δώσει προτεραιότητα στην ασφάλεια των αμάχων. «Η ανοχή των Ισραηλινών στους κινδύνους φαίνεται να είναι εξαιρετικά μεγάλη όσον αφορά την κριτική που είναι διατεθειμένοι να δεχτούν αυτή τη στιγμή για απώλειες αμάχων κατά την επιχείρηση σε ένα περίπλοκο αστικό και πυκνοκατοικημένο περιβάλλον», είπε ο πρώην αξιωματικός πληροφοριών του Στρατού και αξιωματούχος του Λευκού Οίκου Christopher Costa.

Sports in

Αυτός έκανε άνω – κάτω την Άστον Βίλα

Ο Αλβανός επιθετικός, Έρνεστ Μούτσι προκάλεσε πολλά προβλήματα στην άμυνα της αγγλικής ομάδας και η Μπεσίκτας πλήρωσε δέκα εκατ. ευρώ στην Λέγκια για να τον αποκτήσει

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024