Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πάγος» από τον Όρμπαν στην ένταξη της Ουκρανίας - Το Plan B της Ε.Ε.

Ευρωπαϊκή Ένωση: «Πάγος» από τον Όρμπαν στην ένταξη της Ουκρανίας – Το Plan B της Ε.Ε.

«Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση» δηλώνει ο Ούγγρος πρωθυπουργός βάζοντας ξανά «μπουρλότο» στην ενταξιακή διαδικασία.

Μόλις μία ημέρα μετά το «πράσινο φως» από την Κομισιόν για να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία ο Ούγγρος πρωθυπουργός βάζει «φωτιά» εγείροντας σοβαρές ενστάσεις.

Φυσικά, κανείς δεν πέφτει απο τα σύννεφα από την αντιδράση του Βίκτορ Όρμπαν. Αυτό που γεννά ερωτηματικά είναι η χρονική στιγμή που εκδηλώθηκε καθώς μόνο τυχαία δεν είναι.

Η πρόταση της Κομισιόν έφερε την Ουκρανία ένα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε. με τον Ζελένσκι να χαιρετίζει την απόφαση ενώ το επόμενο βήμα είναι να πραγματοποιηθεί σύνοδος κορυφής στις Βρυξέλλες τον Δεκέμβριο.

«Οι ενταξιακές συνομιλίες δεν πρέπει να ξεκινήσουν»

Αν και όλα είδειχναν έτοιμα για τις ενταξιακές συζητήσεις ο Ούγγρος πρωθυπουργός μοιάζει αποφασισμένος να ανατρέψει τα σχέδια της Ε.Ε.. «Η Ουκρανία δεν είναι σε καμία περίπτωση έτοιμη να μπει στην Ε.Ε.» ανέφερε αρχικά μιλώντας στο Ουγγρικό κρατικό ραδιόφωνο για να προσθέσει πως «οι ενταξιακές συνομιλίες δεν πρέπει να ξεκινήσουν» και να υπογραμμίσει πως αυτή «είναι η ξεκάθαρη ουγγρική θέση» γνωρίζοντας άριστα πως για να παρεθεί απόφαση απαιτεί ομοφωνία των «27» μελών του μπλοκ.

Στο μεταξύ, ο εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η αντίδρασή του δεν σχετίζεται με τα παγωμένα κεφάλαια προς την χώρα του από την Ε.Ε.

Plan Β

Με όλα τα βλέμμετα να είναι και πάλι στραμμένα στη Βουδαπέστη η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να καταστρώνει τα δικά της σχέδια για να παρακάμψει τυχόν ουγγρικό βέτο και να δώσει στην Ουκρανία βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, δηλώνουν αξιωματούχοι του μπλοκ.

Σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται δύο αξιωματούχοτς της ΕΕ, εάν η Βουδαπέστη ασκήσει βέτο το μπλοκ των υπόλοιπων μελών έχει τρόπο να το παρακάμψει ζητώντας από καθεμία από τις άλλες κυβερνήσεις να καταρτίσει το δικό της πακέτο βοήθειας προς το Κίεβο.

«Η Ουγγαρία παίζει με την τύχη της. Θα προτιμούσαμε να τους έχουμε στο πλευρό μας, αλλά έρχεται ένα σημείο που οι άνθρωποι βαριούνται να τους κρατάει όλους ομήρους η Βουδαπέστη» δήλωσε ένας αξιωματούχος της ΕΕ, φανερώνοντας τις προθέσεις του μπλοκ. Ένας δεύτερος αξιωματούχος της ΕΕ, συμφώνησε. «Το θέμα των χρημάτων για την Ουκρανία θα λυθεί με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, το Κίεβο θα λάβει στήριξη από την ΕΕ», υποστήριξε.

Sports in

Oλυμπιακός: Γητευτής ονείρων

Ο Ολυμπιακός του σήμερα είναι ικανός για τα πάντα. Οι δε ποδοσφαιριστές του αποφασισμένοι στον απόλυτο βαθμό, να τα δώσουν όλα. Γιατί πολύ απλά, θέλουν τα να νιώσουν όλα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024