Τετάρτη 08 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ελπίδα Ζωής: Αντιμετωπίζοντας την υπογεννητικότητα για να ηχούν παιδικά γέλια σε κάθε γειτονιά της Ηπείρου

Ελπίδα Ζωής: Αντιμετωπίζοντας την υπογεννητικότητα για να ηχούν παιδικά γέλια σε κάθε γειτονιά της Ηπείρου

Η εταιρεία Βίκος συμπράττει δεύτερη χρονιά με τη HOPEgenesis και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες για να μπορέσει ένα ζευγάρι να τεκνοποιήσει.

Σε μία εποχή που κυριαρχούν η ανασφάλεια, ο φόβος και η οικονομική αβεβαιότητα, το μείζον θέμα της υπογεννητικότητας αποτελεί ένα φυσικό επακόλουθο μιας γενικότερης κατάστασης που επικρατεί από το 2008. Πρόκειται για ένα κοινωνικό σύμπτωμα που προδίδει πως είναι πολλοί οι παράγοντες που χρειάζεται να συνυπολογίσουμε, προκειμένου να βρεθεί μία λύση, να κατεβάσουμε τον ηλικιακό μέσο όρο του πληθυσμού από τα 50 έτη και να βελτιώσουμε τη δημογραφική θέση της χώρας μας.

Το παράδοξο είναι πως ενώ υπάρχουν ζευγάρια που έχουν την επιθυμία να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια, την ίδια στιγμή έρχονται αντιμέτωπα με εξωτερικά εμπόδια που δεν ευνοούν την απόφασή τους. Το υψηλό κόστος ζωής και η εργασιακή επισφάλεια είναι μόνο μερικοί από τους λόγους που ένα ζευγάρι καταλήγει να οπισθοχωρεί, να αναβάλλει διαρκώς τα σχέδιά του για ένα παιδί.

Ωστόσο, το πρόβλημα εντείνεται σε ακριτικές ηπειρωτικές ή και νησιωτικές περιοχές, καθώς εκεί, η δυσκολία πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας αλλά και το συνολικό κόστος που επιφέρει μία κύηση -μαζί με τον τοκετό-, καθιστούν τη δημιουργία οικογένειας κάτι ακατόρθωτο. Συνεπώς, όταν οι συνθήκες είναι τόσο αποθαρρυντικές, κάθε ζωή που έρχεται στον κόσμο είναι ένα «θαύμα», μία ελπίδα πως υπάρχει τρόπος το παιδικό γέλιο να αντηχεί σε κάθε μακρινή γωνία της χώρας.

Και αυτό είναι κάτι που πρεσβεύει η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία HOPEgenesis και ο λόγος που η Βίκος Α.Ε. συνεργάζεται μαζί της για δεύτερη χρονιά, μέσα από το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής». Πρόκειται για ένα ελπιδοφόρο πρόγραμμα που εστιάζει στις τοπικές κοινότητες της Ηπείρου, υλοποιείται από το 2021 και δημιούργησε τις ιδανικές συνθήκες ώστε ήδη να έρθουν στον κόσμο δύο βρέφη, αφού κάλυψε όλα τα λειτουργικά έξοδα των απαιτούμενων εξετάσεων, των μετακινήσεων αλλά και του τοκετού.

Η οικογένεια της Ηπείρου μεγαλώνει και γεμίζει τα χωριά της παιδικά χαμόγελα

Είναι αλήθεια πως τα νέα ζευγάρια που κατοικούν σε ορεινές, ακριτικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, έχουν πολλά εμπόδια να ξεπεράσουν, ώστε να διανύσουν την 9μηνη περίοδο της κύησης, δίχως άγχος. Αυτό οφείλεται κυρίως σε οικονομικούς παράγοντες, αφού απαιτείται ένα αρκετά μεγάλο budget για τις συχνές μετακινήσεις μίας μέλλουσας μητέρας, τις εξετάσεις που χρειάζεται να πραγματοποιήσει, καθώς και για την ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία του τοκετού.

Η εταιρεία Βίκος και η HOPEgenesis μαζί, επιδιώκουν  να κάνουν πιο προσβάσιμο και βατό το «μονοπάτι» της γονεϊκότητας για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα παιδί. Η «οικογένεια» γίνεται ακόμα μεγαλύτερη φέτος καθώς 136 τοπικές κοινότητες, συγκεκριμένα στους δήμους Ζαγορίου, Πωγωνίου και Ζίτσας εντάσσονται στο πρόγραμμα. Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η ευκαιρία σε γυναίκες που κυοφορούν ή επιθυμούν να τεκνοποιήσουν, να βιώσουν με ασφάλεια και αισιοδοξία τα πρώτα τους βήματα στο πρωτόγνωρο «ταξίδι» της μητρότητας, παρέχοντάς τους ταυτόχρονα ψυχολογική αλλά και ηθική υποστήριξη.

Κλείνοντας, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως μπορεί η γέννηση ενός παιδιού να είναι ένα ζήτημα προσωπικό, όμως το θέμα της υπογεννητικότητα μας αφορά όλους, ανεξάρτητα από την περιοχή στην οποία διαμένουμε, ακριβώς επειδή επηρεάζει όλη τη χώρα. Και αυτό είναι κάτι που η Βίκος Α.Ε. γνωρίζει καλά, για αυτό συμβάλλει έμπρακτα στην αντιμετώπισή της και στέκεται στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας της Ηπείρου, προσεγγίζοντας με σεβασμό και ευαισθησία τις ανάγκες των ανθρώπων της. Σκοπός της εταιρείας Βίκος είναι να συνεχίσει το πρόγραμμα «Ελπίδα Ζωής», δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γεννηθούν παιδιά, τα οποία θα φέρουν τη χαρά και τη ζωντάνια στα απομονωμένα χωριά της Ηπείρου. Διότι, για τη Βίκος Α.Ε. η ζωή είναι προτεραιότητα, όπως και η ανάγκη να αντηχούν παιδικά γέλια σε κάθε μακρινή γωνία της Ελλάδας.

Sports in

Ο Ολυμπιακός με 2 νίκες, αλλάζει το ελληνικό ποδόσφαιρο!

Πόσο θα αλλάξουν οι συνθήκες για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη, εάν ο Ολυμπιακός κάνει το «2 στα 2» στο Conference League;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 08 Μαϊου 2024