Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω κρούσματος ευλογιάς σε αιγοπρόβατα

Λέσβος: Προσωρινά μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω κρούσματος ευλογιάς σε αιγοπρόβατα

Σε επιφυλακή κτηνοτρόφοι και κτηνιατρικές αρχές

Μέτρα έκτακτης ανάγκης λόγω του επιβεβαιωμένου κρούσματος ευλογιάς προβάτων και αιγών εφαρμόζονται στη Λέσβο, με την οριοθέτηση απαγορευμένων ζωών.

Ειδικότερα, οριοθετήθηκαν απαγορευμένες ζώνες προστασίας στα 3km, επιτήρησης και στα 10km αντίστοιχα γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία καθώς και μια περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη στην οποία περιλαμβάνεται ολόκληρο το έδαφος της Περιφερειακής Ενότητας της Λέσβου.

Σύμφωνα με το Τμήμα Λοιμωδών και Παρασιτικών Νοσημάτων του ΥπΑΑΤ, οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη σε προορισμό εκτός της εν λόγω περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης επιτρέπονται μόνον εφόσον έχουν εγκριθεί από την αρμόδια αρχή και συμμορφώνονται με τους απαραίτητους όρους.

Υπό όρους οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων

Οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων που διατηρούνται εντός της περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης σε προορισμό εκτός της εν λόγω περαιτέρω απαγορευμένης ζώνης μπορούν να επιτραπούν από την αρμόδια αρχή, όταν αυτές προορίζονται απευθείας προς το σφαγείο εντός της ελληνικής επικράτειας για άμεση σφαγή.

Τα μέσα μεταφοράς

Τα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για τις μετακινήσεις αιγοπροβάτων από την περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη:

α) πληρούν τις απαιτήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς που προβλέπονται, σύμφωνα με τις οποίες θα πρέπει να έχουν κατασκευαστεί και συντηρηθεί κατά τέτοιον τρόπο ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανή διαφυγή αιγοπροβάτων, ή οποιουδήποτε αντικειμένου που συνιστά κίνδυνο για την υγεία των ζώων

β) καθαρίζονται και απολυμαίνονται πριν από οποιαδήποτε μεταφορά αιγοπροβάτων υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής καθώς και αμέσως μετά από κάθε μεταφορά των εν λόγω ζώων, όταν χρειάζεται απολυμαίνονται στη συνέχεια εκ νέου και κατά περίπτωση υποβάλλονται επιπλέον σε μέτρα εντομοκτονίας και τρωκτικοκτονίας πριν από τη μεταφορά

γ) καθαρίζονται και απολυμαίνονται σύμφωνα με τις απαιτήσεις σχετικά με τα μέσα μεταφοράς υπό τον έλεγχο ή την επίβλεψη της αρμόδιας αρχής με τη χρήση κατάλληλων βιοκτόνων και η διαδικασία πρέπει να τεκμηριώνεται δεόντως

δ) περιλαμβάνουν μόνο αιγοπρόβατα με το ίδιο υγειονομικό καθεστώς που διατηρούνται στην ίδια εγκατάσταση

ε) σφραγίζονται από την αρμόδια αρχή στην εγκατάσταση προέλευσης μετά τη φόρτωση των ζώων και αποσφραγίζονται από την αρμόδια αρχή στο σφαγείο προορισμού.

Τα αιγοπρόβατα που προορίζονται για μεταφορά υποβάλλονται σε κλινική εξέταση από την αρμόδια αρχή 24 ώρες ή λιγότερο πριν από την ημερομηνία μεταφοράς.

Οι οριοθετηθείσες απαγορευμένες ζώνες στην ΠΕ Λέσβου (προστασίας, επιτήρησης, περαιτέρω απαγορευμένη ζώνη) και οι ημερομηνίες λήξης της ισχύος των μέτρων περιγράφονται στους παρακάτω πίνακες της παρούσας εγκυκλίου.

Οριοθετημένες ζώνες προστασίας και επιτήρησης γύρω από την επιβεβαιωμένη εστία

Περαιτέρω απαγορευμένη Ζώνη

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024