Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αιγοπρόβατα: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς στη χώρα μας

Αιγοπρόβατα: Εντοπίστηκε κρούσμα ευλογιάς στη χώρα μας

Η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα μπήκε σε επιτήρηση με απαγόρευση μετακίνησης ζώων για ενάμιση μήνα

Κρούσμα ευλογίας των προβάτων εντοπίστηκε σε εκτροφή στο Σίγρι της δυτικής Λέσβου στη διάρκεια ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν μετά την ενημέρωση για εστίες της νόσου απέναντι από τις περιοχές της Σμύρνης και του Τσανάκαλε, προκαλώντας αναστάτωση στους κτηνοτρόφους και στις αρμόδες κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Πρόκειται για ένα ζώο, το οποίο θανατώθηκε μετά με την θετική επιβεβαίωση ότι νοσεί από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς για την ευλογιά των προβάτων και αιγών, ενώ τα υπόλοιπα πρόβατα του κοπαδιού θα εξεταστούν από κλιμάκιο κτηνιάτρων. Πρόκειται για μια κτηνοτροφική μονάδα με 447 ζώα. Η υποψία προήλθε λόγω κλινικών ευρημάτων στο εν λόγω ζώο (πυρετός, ανορεξία, κατάπτωση, ερυθρές βλατίδες στην κάτω κοιλιακή χώρα).

Σε συνέντευξη τύπου ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Πανάγος Κουφέλος και ο Διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης επιβεβαίωσαν το γεγονός του κρουσμάτων της νόσου και σημείωσαν ότι πλέον η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την εμφάνιση της νόσου στη Λέσβο το 2017. «Τότε, είπε ο κ. Κουφέλος, παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι κτηνοτρόφοι μας να μην δηλώνουν τα άρρωστα ζώα κι έτσι η ασθένεια εξαπλώθηκε και είχαμε πολλά κρούσματα. Σε ό,τι αφορά εμάς, θέλω να διαβεβαιώσω τον κόσμο ότι θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πληγούν μέχρι το τελευταίο ευρώ».

«Θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να αποζημιωθούν όλοι όσοι πληγούν μέχρι το τελευταίο ευρώ»

Μέτρα στις πύλες εισόδου

Ας σημειωθεί ότι όπως ανακοινώθηκε ήδη λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα στις πύλες εισόδου του νησιού, όπου έχουμε τουρίστες από την Τουρκία, με ειδική διαδικασία απολύμανσης ώστε να μην μεταφερθεί η ασθένεια από την Τουρκία στη Λέσβο.

Ο διευθυντής της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Στρατής Τσομπανέλλης σημείωσε ότι η υπηρεσία πραγματοποιεί αυξημένους ελέγχους στα κοπάδια καθώς και ενημέρωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Επίσης πρόσθετα μέτρα λήφθηκαν στην περιοχή που εντοπίστηκε το άρρωστο ζωο, σε όλες τις εκτροφές που υπάρχουν εκεί σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν άλλα ζώα με συμπτώματα. Τέλος η περιοχή όπου εντοπίστηκε το κρούσμα μπήκε σε επιτήρηση με απαγόρευση μετακίνησης ζώων για ενάμιση μήνα.

Η ευλογιά του προβάτου (προσβάλει και τις αίγες) είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια

Τι είναι η ευλογιά του προβάτου

Η ευλογιά του προβάτου (προσβάλει και τις αίγες) είναι μια πολύ μεταδοτική αρρώστια που οφείλεται σε μικρόβιο (ιό).

Τα υγιή ζώα κολλάνε την αρρώστια όταν έλθουν σε άμεση επαφή με μολυσμένα ζώα, αλλά και μετά από έμμεση επαφή με μολυσμένα αντικείμενα ή προϊόντα (π.χ. εργαλεία, οχήματα, χόρτα, στρωμνή, μαλλί, δέρματα κ.λ.π.).

Αρχικά τα ζώα (κυρίως τα πρόβατα) εμφανίζουν αδιαθεσία, ανορεξία και πυρετό, ενώ μπορεί να έχουν και ρινικό έκκριμα (μύξες), και δάκρυα. Στη συνέχεια εμφανίζονται δερματικές αλλοιώσεις που είναι πιο εμφανείς στο κεφάλι, το πρόσωπο, και γενικά τα άτριχα μέρη του σώματος (μασχάλες, κοιλιά, εσωτερικό μέρος της ουράς, μαστό, γεννητικά όργανα).

Αυτές είναι κοκκινίλες (ερυθρές κηλίδες) και σπυριά κόκκινου συνήθως χρώματος, μεγέθους 0,5-1 εκ.(βλατίδες). Σταδιακά (μετά από 5-10 ημέρες) οι κοκκινίλες και τα σπυριά μετατρέπονται σε στρογγυλά μαύρα κάπαλα (εφελκίδες) και ανοικτές πληγές (έλκη).

Λόγω των δερματικών αλλοιώσεων το κεφάλι συνήθως φαίνεται διογκωμένο και παραμορφωμένο. Στην αρχή μπορεί να έχουν προσβληθεί μόνο 1-2 ζώα, πολύ σύντομα όμως κολλάνε και τα υπόλοιπα ζώα του κοπαδιού ενώ γρήγορα μολύνονται και τα υπόλοιπα κοπάδια στην ίδια περιοχή.

Sports in

Έγραψε ιστορία η Ρεάλ: Μυθικό επίτευγμα για τη «Βασίλισσα»!

Η Ρεάλ πέτυχε κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ καμία άλλη ομάδα στο Champions League!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024