Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λίβανος: Ποιοι είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι με τους οποίους η Χεζμπολάχ απειλεί τις ΗΠΑ

Λίβανος: Ποιοι είναι οι αντιπλοϊκοί πύραυλοι με τους οποίους η Χεζμπολάχ απειλεί τις ΗΠΑ

Οι ρωσικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι που απέκτησε η Χεζμπολάχ από την Συρία επειδή πολέμησε στο πλευρό του Μπασάρ αλ Άσαντ και οι Ιρανικοί noor αποτελούν την μεγαλύτερη απειλή για τον στόλο των ΗΠΑ.

Οι ρωσικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι που απέκτησε η Χεζμπολάχ ως δώρο για την βοήθεια προς την Συρία, της δίνουν τα μέσα για να πραγματοποιήσει από τον Λίβανο τη συγκεκαλυμμένη απειλή του ηγέτη της εναντίον πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ, στην χάμη απέναντι στο Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή υπογραμμίζουν τους σοβαρούς κινδύνους οποιουδήποτε περιφερειακού πολέμου, λένε πηγές που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της οργάνωσης.

Σύμφωνα με την Al Arabiya ο ηγέτης της Χεζμπολάχ αναφέρονταν στους αντιπλοϊκούς πυραύλους όταν ανέφερε πως οι ΗΠΑ «δεν μας φοβίζουν και δεν θα μας φοβίσουν».

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα προειδοποίησε την Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα ότι η ομάδα του είχε κάτι να επιφυλάξει για τα αμερικανικά πλοία που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή μετά τον πόλεμο που ξέσπασε τον περασμένο μήνα μεταξύ της παλαιστινιακής ομάδας Χαμάς και του Ισραήλ, συγκλονίζοντας την ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Το οπλοστάσιο κατά πλοίων

Δύο πηγές στο Λίβανο που γνωρίζουν το οπλοστάσιο της υποστηριζόμενης από το Ιράν ομάδας λένε ότι αναφερόταν στις σημαντικά ενισχυμένες δυνατότητες της Χεζμπολάχ σε πυραύλους κατά πλοίων, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικής κατασκευής πυραύλου Yakhont με βεληνεκές 300 χιλιομέτρων (186 μιλίων).

Αναφορές μέσων ενημέρωσης και αναλυτών ανέφεραν εδώ και χρόνια ότι η Χεζμπολάχ απέκτησε πυραύλους Yakhont στη Συρία, αφού αναπτύχθηκε εκεί πριν από μια δεκαετία και πλέον για να βοηθήσει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ να πολεμήσει τον εμφύλιο πόλεμο.

Ο επίγειος εκτοξευόμενος Yakhont προσεγγίζει το στόχο του σε χαμηλό ύψος – 10 έως 15 μέτρα από το έδαφος – για να αποφύγει τον εντοπισμό, σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) με έδρα την Ουάσιγκτον. Έχουν εμβέλεια 300 χιλιομέτρων.

Ο Yakhont, μια παραλλαγή του πυραύλου P-800 Oniks που αναπτύχθηκε για πρώτη φορά το 1993, αναπτύχθηκε το 1999 για εξαγωγή από μια ρωσική αμυντική εταιρεία και μπορεί να εκτοξευθεί από τον αέρα, το έδαφος ή υποβρύχια, ανέφερε το CSIS.

Η Χεζμπολάχ δεν επιβεβαίωσε ποτέ την κατοχή του όπλου. Η Ρωσία δεν έχει επιβεβαιώσει πως υπάρχουν αυτοί οι πύραυλοι στην κατοχή της Χεζμπολάχ. Η Συρία με την σειρά της δεν έχει επιβεβαιώσει πως δωρίστηκαν στην οργάνωση. Αλλά η Ρωσία έχει επιβεβαιώσει πως έχει αποστείλει αυτού του είδους τους πυραύλους στην Συρία, με στρατιωτικούς αναλυτές να υποστηρίζουν πως η Χεζμπολάχ έχει τουλάχιστον 12.

Οι υπόλοιποι πύραυλοι και η ομιλία Νασράλα

Η οργάνωση διαθέτει ακόμα πυραύλους τύπου Cruise και συγκεκριμένα την ιρανική έκδοση «Noor» που βασίζονται σε κινεζικό μοντέλο.

Η Ουάσινγκτον λέει ότι η ναυτική της ανάπτυξη στη Μεσόγειο – που αποτελείται από δύο αεροπλανοφόρα και τα υποστηρικτικά τους πλοία – έχει ως στόχο να αποτρέψει την εξάπλωση της σύγκρουσης αποτρέποντας το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει ομάδες όπως η Χαμάς, η Χεζμπολάχ και η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ.

Η Χεζμπολάχ αντιλαμβάνεται τα αμερικανικά πολεμικά πλοία ως άμεση απειλή λόγω της ικανότητάς τους να πλήξουν την ομάδα και τους συμμάχους της.

Ο Νασράλα δήλωσε σε ομιλία του την Παρασκευή ότι τα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ στη Μεσόγειο «δεν μας φοβίζουν και δεν θα μας φοβίσουν».

«Έχουμε προετοιμαστεί για τους στόλους με τους οποίους μας απειλείτε», συμπλήρωσε.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε μετά την ομιλία του Νασράλα την Παρασκευή ότι η Χεζμπολάχ δεν πρέπει να εκμεταλλευτεί τον πόλεμο Χαμάς-Ισραήλ και ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θέλουν να δουν τη σύγκρουση να επεκτείνεται στο Λίβανο.

Το Ιράν και τα δώρα του

Μία από τις πηγές είπε ότι οι δυνατότητες της Χεζμπολάχ κατά πλοίων είχαν αναπτυχθεί πάρα πολύ από το 2006, όταν η ομάδα έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούσε να πλήξει ένα πλοίο στη θάλασσα χτυπώντας ένα ισραηλινό πολεμικό πλοίο στη Μεσόγειο κατά τη διάρκεια ενός πολέμου με το Ισραήλ.

«Υπάρχουν οι Yakhont, και φυσικά υπάρχουν και άλλα πράγματα εκτός από αυτό», είπε η πηγή, χωρίς να επεκταθεί.

Η πηγή πρόσθεσε ότι η χρήση αυτού του όπλου από τη Χεζμπολάχ εναντίον εχθρικών πολεμικών πλοίων θα έδειχνε ότι η σύγκρουση είχε κλιμακωθεί σε έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο.

Το μυστικό όπλο της Χεζμπολάχ είναι πως το Ιράν, όχι μόνο μοιράζει όπλα στις σιιτικές οργανώσεις (και την σουνιτική Χαμάς), αλλά εκπαίδευσε μηχανικούς και τεχνικούς ώστε να παρασκευάζουν πυραύλους σε δικά τους εργοστάσια. Μοιράζει τεχνογνωσία.

Οπότε στην πράξη πέρα από όσα έχουν γίνει φανερά από δορυφορικές φωτογραφίες, κανείς δεν γνωρίζει τι «άσο στο μανίκι» μπορεί να έχει η Χεζμπολάχ.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024