Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο Ερμής από την Αιθιοπία

Ο Ερμής από την Αιθιοπία

Ο άνθρωπος που τρέχει ξυπόλητος για να τιμήσει τον Αμπέμπε Μπικίλα μιλάει στο In

Ο Ερμίας Αγέλε, ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος που θα τρέξει την Κυριακή στον Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας ξυπόλητος, αποτελεί σίγουρα μια από τις πιο ξεχωριστές συμμετοχές μεταξύ των 20.000 και πλέον δρομέων που θα σταθούν στη γραμμή εκκίνησης στο Μαραθώνα.

«Ξέρετε το έχω κάνει μια φορά μόνο τον περασμένο Ιούλιο στην Ατλάντα των ΗΠΑ, αλλά η αναμονή μου για αυτό τον αγώνα δεν συγκρίνεται με κανέναν που έχω δώσει στο παρελθόν» λέει στο In ο δρομέας από την Αιθιοπία που θέλει να τιμήσει τον «πατέρα» όλων των δρομέων της χώρας του τον περίφημο Αμπέμπε Μπικίλα που εφέτος συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατό του.

Η τρομερή ιστορία του «Ερμή» από την Αιθιοπία

«Ακριβώς αυτή η επέτειος είναι σημαντική για έναν άνθρωπο που είναι ο πατέρας όλων των δρομέων όχι μόνο στην Αιθιοπία αλλά και σε όλη την Αφρική.

Προσωπικά ο Μπικίλα μου έδωσε την έμπνευση και το κίνητρο να αρχίσω να τρέχω μαραθώνιο και ήθελα να βρω τρόπο να τον τιμήσω. Ετσι άρχισα εδώ και λίγο καιρό να τρέχω ξυπόλυτος όπως έκανε αυτός τόσο στη Ρώμη το 1960 που κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά και στην Αθήνα ένα χρόνο αργότερα το 1961» λέει ο Αγέλε που είναι απόλυτα ενημερωμένος για την ιστορία του μαραθωνίου.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Η ιστορία λέει πως το 490 π.χ. ο οπλίτης Φειδιππίδης, ξεκίνησε μετά την αποχώρηση και ήττα των Περσών από τον Μαραθώνα, λίγο πριν ξεκινήσουν και οι υπόλοιποι Αθηναίοι για το Φάληρο, καθώς φοβόταν περσική απόβαση στην απροστάτευτη Αθήνα, για να ειδοποιήσει τους συμπατριώτες του για την θετική εξέλιξη της μάχης. Όπως έφτασε στην πόλη, το μόνο που κατάφερε ήταν να φωνάξει «Νενικήκαμεν» και να πέσει νεκρός από την υπερπροσπάθεια.

Θεωρώ λοιπόν τρομερό το να συνδυάσω να τρέξω για τον Μπικίλα ξυπόλυτος στον πιο διάσημο και αυθεντικό μαραθώνιο, τον ελληνικό. Από εδώ ξεκίνησαν όλα» μας θυμίζει και έχει μια ακόμα σημαντική εκκρεμότητα.

«Θέλω πριν φύγω να επισκεφτώ την Ακρόπολη. Έρχομαι για πρώτη φορά στην Ελλάδα και νιώθω πραγματικά συγκινημένος που βρίσκομαι στο λίκνο του πολιτισμού».
Πόσο δύσκολο είναι όμως να τρέχει κανείς τόσα χιλιόμετρα χωρίς παπούτσια ; Ο Ερμίας εξηγεί:

«Δεν είναι απλό και την πρώτη φορά είχαν ματώσει τα πόδια μου. Στην Αιθιοπία το έχω κάνει σε 10άρια αλλά και σε ημιμαραθώνιο και στην Ατλάντα έτρεξα για πρώτη φορά μαραθώνιο. Ελπιζω ότι θα πάνε όλα καλά για να αφιερώσω τη συμμετοχή στον Μπικίλα ένα παιδί από την επαρχία της Αιθιοπίας που έφτασε τόσο ψηλά και ενέπνευσε γενιές και γενιές αφρικανών δρομέων.
Είμαστε οι καλυτεροι γιατί έχουμε πειθαρχία, δουλεύουμε σκληρά, μένουμε ενωμένοι και μας βοηθάει φυσικά και το υψόμετρο»

Τη Κυριακή λοιπόν θα αναβιώσει η διαδρομή του Αμπέμπε Μπικίλα στην Αθήνα το 1961, από τον επόμενο τολμηρό Αιθίοπα που θα τρέξει ξυπόλητος.

Sports in

Μπροστά του μόνο τελικοί

Ο Ολυμπιακός έφυγε από τον Καρβαλιάλ, πήγε στον Μεντιλίμπαρ και τα αποτελέσματα δείχνουν απολύτως ορατά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024