Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναμάς: Άνδρας βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές

Παναμάς: Άνδρας βγάζει όπλο και πυροβολεί εν ψυχρώ δύο διαδηλωτές

Το ένα από τα θύματα ήταν δάσκαλος και το άλλο σύζυγος παιδαγωγού

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίντεο που δείχνει δύο ανθρώπους που διαδήλωσαν στην αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά, να πέφτουν νεκροί από τα πυρά αγνώστου, ο οποίος σύμφωνα με τις αρχές συνελήφθη. Σύμφωνα με το συνδικάτο των εκπαιδευτικών (το ASOPROF), ο φερόμενος ως δράστης είναι Αμερικανός.

Σε δημοσίευμα της La Prensa Panama, αναφέρεται «Μη μπορώντας να προχωρήσει λόγω του κλεισίματος του δρόμου, ο δράστης βγήκε από το αυτοκίνητο, απείλησε τους διαδηλωτές και πυροβόλησε δύο από αυτούς. Το ένα από τα θύματα ήταν δάσκαλος και το άλλο σύζυγος παιδαγωγού».

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την καναδική εταιρεία εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού «First Quantum Minerals» έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

Ο ένοπλος πυροβόλησε τους διαδηλωτές για να περάσει το μπλόκο

Η αιτία των διαδηλώσεων

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

Πολλές φορές μέχρι σήμερα αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν απευθύνει έκκληση, ώστε να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως τα συνδικάτα των οικοδόμων και των εκπαιδευτικών λένε πως θα συνεχίσουν μέχρι να ακυρωθεί η σύμβαση με τη First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που υπεγράφη την 20η Οκτωβρίου, επιτρέπει στην μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, ενώ οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024