Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παναμάς: 2 νεκροί σε αντικυβερνητική διαδήλωση για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης χαλκού

Παναμάς: 2 νεκροί σε αντικυβερνητική διαδήλωση για την παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης χαλκού

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών στον Παναμά ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις, στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες, εναντίον της σύμβασης με την εταιρεία First Quantum Minerals.

Δυο άνθρωποι που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική κινητοποίηση στον Παναμά χθες Τρίτη έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες αγνώστου, ανακοίνωσαν οι αρχές, εξέλιξη που αυξάνει κατακόρυφα τις κοινωνικές εντάσεις που πυροδότησε η παραχώρηση άδειας εκμετάλλευσης κοιτάσματος χαλκού σε καναδική εταιρεία.

Οι θάνατοι των δυο διαδηλωτών ακολουθούν τις μαζικές κινητοποιήσεις (φωτογραφία, επάνω, και βίντεο, κάτω, από το Twitter) στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες πολίτες τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς η διαμαρτυρία εναντίον της σύμβασης με την εταιρεία First Quantum Minerals έχει πάρει ευρύτερες διαστάσεις.

«Συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση»

Η εισαγγελία του Παναμά ανέφερε μέσω X ότι συνελήφθη ύποπτος για την επίθεση, χωρίς να δώσει καμιά λεπτομέρεια για το πρόσωπο αυτό.

Τα μπλόκα που έχουν στήσει διαδηλωτές στοιχίζουν σε παναμαϊκές εταιρείες 80 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα σε διαφυγόντα έσοδα, σύμφωνα με σύνδεσμο επικεφαλής επιχειρήσεων. Τα σχολεία είναι κλειστά για πάνω από μια εβδομάδα, ενώ πάνω από 150.000 ιατρικά ραντεβού δεν έγιναν.

Συνδικάτο εκπαιδευτικών του Παναμά (το ASOPROF) ανέφερε μέσω X ότι ο φερόμενος ως δράστης των δυο δολοφονιών είναι Αμερικανός — κάτι που δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από τις αρχές.

Διαφωνούν με τη σύμβαση

Αξιωματούχοι και στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου Λαουρεντίνο Κορτίσο έχουν καλέσει επανειλημμένα να τερματιστούν οι διαδηλώσεις, όμως συνδικάτα οικοδόμων και εκπαιδευτικών λένε πως θα συνεχίσουν τις μαζικές κινητοποιήσεις μέχρι ν’ ακυρωθεί η σύμβαση με την First Quantum Minerals.

Η νέα σύμβαση, που συμφωνήθηκε την 20ή Οκτωβρίου, έγινε νόμος του κράτους με απόφαση της κυβέρνησης. Επιτρέπει στη μεταλλευτική εταιρεία να λειτουργεί στον Παναμά για 20 χρόνια και της δίνει την επιλογή παράτασης για άλλα 20, με αντάλλαγμα ετήσια έσοδα 375 εκατ. δολάρια για το κράτος της κεντρικής Αμερικής.

Η κυβέρνηση λέει πως η νέα σύμβαση εξασφάλισε καλύτερους όρους για το δημόσιο από την προηγούμενη, όμως οι χιλιάδες πολίτες που διαδηλώνουν κάθε άλλο παρά συμφωνούν.

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Το «άστρο» του Τσάμπι Αλόνσο: Δεν έχει υπάρχει αυτό που έχει κάνει φέτος η Λεβερκούζεν (vids)

Η Λεβερκούζεν σε 10 ματς στη φετινή σεζόν σε Μπουντεσλίγκα, Europa League και Κύπελλο έχει γλιτώσει την ήττα ή έχει πάρει τη νίκη με γκολ στις καθυστερήσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024