Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πίσω από αυτό το ψηλό ποσοστό υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους»

Νεκτάριος Φαρμάκης: «Πίσω από αυτό το ψηλό ποσοστό υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους»

«Η Δυτική Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της ομορφιάς και της ελπίδας, δεν είναι προσπάθεια μόνο του Φαρμάκη, αλλά πιστεύω όλων» δήλωσε στην συνέντευξη του ο Νεκτάριος Φαρμάκης.

Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετεί την ουσιαστική ενότητα των πολιτών και μπορεί να ξεπερνάει τις πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες του καθενός, σημειώνει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, μετά την επανεκλογή του στην δημοσιογράφο Εύη Σαλτού και στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ: «Στον χώρο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να μετατραπούν οι διαφορετικές απόψεις σε παραγωγική σύνθεση προς όφελος του τόπου».

Με ποσοστό σχεδόν 60% πετύχατε την επανεκλογή σας από την πρώτη Κυριακή. Πώς αξιολογείτε το εκλογικό αποτέλεσμα;

Το υψηλό ποσοστό που λάβαμε είναι ενδεικτικό της εμπιστοσύνης που μας έδειξαν οι πολίτες της Δυτικής Ελλάδας, ως αποτέλεσμα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε τα τελευταία 4 χρόνια, αλλά και ευθέως ανάλογο της μεγάλης ευθύνης που μας ανέθεσαν οι πολίτες για να συνεχιστεί η ανοδική πορεία. Προσωπικά αισθάνομαι ότι πίσω από αυτό το ψηλό ποσοστό υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους. Υπάρχει το αίτημα οικονομικής και κοινωνικής ανάτασης που για πολλά χρόνια περίμενε η Δυτική Ελλάδα και πολλές φορές διαψεύστηκε στο παρελθόν. Αυτό το αίτημα πήραμε στα χέρια μας το 2019 και με πολλή δουλειά αποδείξαμε πως η Δυτική Ελλάδα είναι ένας τόπος ισχυρών δυνατοτήτων που παντελώς άδικα παρέμενε μεταξύ των ουραγών στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αυτό το αίτημα γίνεται ακόμα πιο έντονο πλέον. Γι’ αυτό και όπως έχω πει πολλές φορές, ξέρω πως ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος, όμως εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας και είμαστε αισιόδοξοι πως και σε αυτή τη νέα θητεία, μπορούμε να πετύχουμε νέα άλματα ανόδου.

Μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, δηλώσατε πως «το μέλλον έχει μόνο ένα χρώμα: Της προκοπής!». Πρόκειται για μήνυμα συνεργασίας προς τις υπόλοιπες παρατάξεις;

Είναι ένα μήνυμα που απευθύνεται κυριολεκτικά στους πάντες. Το ίδιο το όνομα του συνδυασμού μας, «Μπροστά για Όλους», έδειξε πως η Δυτική Ελλάδα ανήκει σε όλους και όλοι πρέπει να συνεργαστούμε για το καλό του τόπου μας. Στις πρόσφατες εκλογές κάναμε μία πολύ σημαντική διεύρυνση του συνδυασμού μας, δείχνοντας πως για εμάς, η Αυτοδιοίκηση πρέπει να υπηρετεί την ουσιαστική ενότητα των πολιτών και μπορεί να ξεπερνάει τις πολιτικές και ιδεολογικές αφετηρίες καθενός, που καλώς υπάρχουν, αλλά ιδιαίτερα στον χώρο της Αυτοδιοίκησης πρέπει να μετατρέπουν τις διαφορετικές απόψεις σε παραγωγική σύνθεση προς όφελος του τόπου. Δεν ζητάμε από κανέναν να σβήσει την πορεία, τις θέσεις και τις απόψεις του. Ξέρουμε, όμως, ότι στην τοπική πραγματικότητα τουλάχιστον, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μας ενώνουν από αυτά που μας χωρίζουν. Η Δυτική Ελλάδα της εξωστρέφειας, της ανάπτυξης, της ομορφιάς και της ελπίδας, δεν είναι προσπάθεια μόνο του Φαρμάκη, αλλά πιστεύω όλων. Γι’ αυτό και η πρόσκλησή μας προς όλους, είναι πάντα ανοικτή.

Υπάρχουν έργα που δεν καταφέρατε να ξεκινήσετε στην τρέχουσα τετραετία;

Προφανώς και υπάρχουν έργα που δεν προλάβαμε να ξεκινήσουμε. Εξάλλου, όσο γρήγορα και αν προσπαθούμε να «τρέχουμε» εμείς, υπάρχουν κάποιες αντικειμενικές συνθήκες που δημιουργούν καθυστερήσεις. Ωστόσο, ακόμα και τα έργα που δεν ξεκίνησαν, είναι έτοιμα να ξεκινήσουν γιατί για πρώτη φορά, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δεν στηρίζεται πλέον σε… οράματα, αλλά σε πραγματικά και ώριμα έργα που μπαίνουν σε σειρά υλοποίησης, το ένα μετά το άλλο. Μπροστά μας λοιπόν, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά έργα, όπως είναι η αστική ανάπλαση του «Λαδόπουλου» στην Πάτρα που θα είναι η δεύτερη πιο σημαντική στη χώρα μετά το Ελληνικό, το μεγάλο συνεργατικό φωτοβολταϊκό πάρκο στο Μεσολόγγι και πολλά άλλα, που, όμως, έχουν ωριμότητα και θα τεθούν πολύ γρήγορα σε τροχιά υλοποίησης.

Σε ποιους τομείς θα δώσετε βαρύτητα στην επόμενη θητεία;

Η Δυτική Ελλάδα είναι η Περιφέρεια με το μεγαλύτερο επαρχιακό οδικό δίκτυο στη χώρα. Άρα, πρέπει να συνεχίσουμε το μεγάλο πρόγραμμα βελτίωσης της προσβασιμότητας προκειμένου να προσφέρουμε σύγχρονες και ασφαλείς μετακινήσεις σε όλους. Επίσης, δρομολογούμε ένα μεγάλο σχέδιο εκσυγχρονισμού των κρίσιμων υποδομών προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα του τόπου, ειδικά καθώς βλέπουμε πως η κλιματική αλλαγή, ήδη μας επηρεάζει όλους έντονα. Από εκεί και πέρα, προγραμματίζουμε το μεγαλύτερο σχέδιο αστικών αναπλάσεων που έγινε ποτέ, ενώ θα ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις εξωστρέφειας και πολιτισμού, καθώς με «όχημα» την Αρχαία Ολυμπία, η Δυτική Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει ισχυρό προορισμό επισκεψιμότητας και όχι μόνο για τον θερινό τουρισμό, αλλά και για πολλές μορφές εναλλακτικού τουρισμού. Το στοίχημα της νέας θητείας θα είναι να διασφαλίσουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και να πετύχουμε ακόμα μεγαλύτερη. Έχουμε πει ότι στόχος μας είναι η Δυτική Ελλάδα να γίνει ένας τόπος που ο καθένας θα θέλει να ζει. Και νομίζω ότι αυτό τα λέει όλα…

Να υπάρξει αντιστροφή της ερημοποίησης

Πώς θα αντιμετωπίσετε την πληθυσμιακή συρρίκνωση – πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα;

Το δημογραφικό σίγουρα αποτελεί ένα κρίσιμο εθνικό θέμα και η στήριξη της ελληνικής οικογένειας, είναι βασικά αρμοδιότητα της κεντρικής κυβέρνησης που μάλιστα έχει δημιουργήσει και ειδικό υπουργείο πλέον. Από την πλευρά τους οι Περιφέρειες αυτό που μπορούν να κάνουν, πέρα από τις δράσεις στήριξης των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ – όπως το ΤΕΒΑ – είναι κυρίως να λειτουργούν ως μοχλοί ανάπτυξης, ώστε μέσω της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας να υπάρχει αντιστροφή της «ερημοποίησης» περιοχών. Και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη Δυτική Ελλάδα που είναι μία περιοχή με μεγάλη ύπαιθρο, η οποία μάλιστα είχε εγκαταλειφθεί για πολλά χρόνια. Για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία πρέπει να δώσουμε βάρος στις πιο απομακρυσμένες περιοχές. Γι’ αυτό έχουν τεράστια σημασία τα έργα καθημερινότητας που κάνουμε, όπως οι δρόμοι που φτιάχνουμε και οι χώροι αναψυχής. Να γιατί λέω πως αυτό που θέλουμε για τη Δυτική Ελλάδα είναι να γίνει ο τόπος που θα αξίζει κάποιος να ζει. Ένας όμορφος και ανεπτυγμένος τόπος είναι πάντοτε ένας τόπος γεμάτος ζωή και με καλό μέλλον. Γι’ αυτά αγωνιζόμαστε…

Sports in

Αιχμές από τον Λάκοβιτς μετά το Μπαρτσελόνα – Γκραν Κανάρια: «Χάσαμε για λόγους που δεν καταλαβαίνω»

Σπόντες από τον Γιάκα Λάκοβιτς, μετά από την ήττα της Γκραν Κανάρια από τη Μπαρτσελόνα στην παράταση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024