Τετάρτη 01 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Εκδήλωση προς τιμή του Κ Σημίτη: «Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα»

Εκδήλωση προς τιμή του Κ Σημίτη: «Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα»

Την εκδήλωση που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος διοργανώνει το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση»

Εκδήλωση προς τιμήν του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, με δια ζώσης και μαγνητοσκοπημένες ομιλίες.

Το στίγμα του Κώστα Σημίτη στην ελληνική πολιτική ιστορία, ξεκίνησε μετά την διαδοχή του Ανδρέα Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Δεν ήταν πάντα εύκολο (να γίνουν μεταρρυθμίσεις), γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις»

Την εκδήλωση που γίνεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος διοργανώνει το «Δίκτυο για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη», το Ινστιτούτο «Jacques Delors» και το περιοδικό «Μεταρρύθμιση»

Όπως αναφέρει το Δίκτυο: «Ο Κώστας Σημίτης υπήρξε ο μακροβιότερος Έλληνας Πρωθυπουργός, ένας από τους σημαντικότερους ευρωπαϊστές. Δύο από τα σημαντικότερα γεγονότα που σφράγισαν την πορεία της χώρας μετά την μεταπολίτευση είναι η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Ιανουαρίου 1981 υπό την προεδρία του Κωνσταντίνου Καραμανλή και η ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση την 1η Ιανουαρίου 2001 υπό την Πρωθυπουργία του Κώστα Σημίτη.

Το «παρών» στην εκδήλωση δίνουν η πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, υπουργοί, βουλευτές και άλλα πολιτικά στελέχη, προσωπικότητες της οικονομικής και ακαδημαϊκής κοινότητας.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Κώστα Σημίτη

Χαιρετισμός από τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπιλ Κλίντον

Είμαι ευτυχής που θα ακουστεί και η φωνή μου μαζί με τις δικές σας που συγκεντρωθήκατε απόψε για να τιμήσετε τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Είμαι υπερήφανος που υπηρέτησα το αξίωμά μου παράλληλα με τον πρωθυπουργό Σημίτη για πέντε χρόνια και που συνεργάστηκα μαζί του για να ενισχύσουμε τους δεσμούς φιλίας μεταξύ των χωρών μας.

Κατά την διάρκεια της υπηρεσίας μας, κάθε ηγέτης κλήθηκε να δώσει απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα, σχετικά με το πώς θα μοιάζει ο κόσμος μετά το τέλος του Ψυχρού πολέμου. Θα όδευε κατά μια νέα εποχή ειρήνης και κατά πάσα πιθανότητα κοινής ευημερίας ή απλώς θα συνέχιζε αποκαλύπτοντας μακροχρόνιες διχόνοιες που θα έκαναν πιο πιθανές νέες συγκρούσεις μεταξύ των κρατών;

Θα είμαι πάντα ευγνώμων που ο πρωθυπουργός Σημίτης απάντησε σε αυτά τα ερωτήματα, εμβαθύνοντας στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και επιδιώκοντας την περιφερειακή σταθερότητα της περιοχής. Χαίρομαι που δικαίως γιορτάζετε αυτή την κληρονομιά και πολλά ακόμα. Συγχαρητήρια κύριε πρωθυπουργέ, εύχομαι σε εσάς και όλους τους παρευρισκόμενους μια αξιομνημόνευτη και ουσιαστική βραδιά.

Χαιρετισμός του Ζακ Ντελόρ, πρώην προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Χαίρομαι που έχω αυτή την ευκαιρία να αποτίσω φόρο τιμής στον φίλο μου Κώστα Σημίτη και να σας μεταφέρει το μήνυμά μου ο Πασκάλ Λαμί. Πρώτα από όλα ο Κώστας είναι πολιτικός μου φίλος. Έχουμε κοινή ηθική αντίληψη για την εξουσία που είναι βασισμένη στην σχολαστικότητα, την εξειδίκευση, την μετριοπάθεια, την ακεραιότητα και την αποτελεσματικότητα.

Επίσης μοιραζόμαστε την ίδια άποψη για την σοσιαλδημοκρατία η οποία δεν εφαρμόζεται πάντα στις σεβαστές μας χώρες και εξαιτίας αυτού είχαμε πάντα θέση μειονότητα στα κόμματά μας. Αυτός είναι και ο λόγος που οι Γερμανοί φίλοι μας πάντοτε μας σέβονταν.

Ο Κώστας είχε επίσης υιοθετήσει μια προσέγγιση στην οικονομία που ήταν βασισμένη στην συνέπεια, έχοντας πίστη στην ιδέα των ατομικών και συλλογικών δικαιωμάτων και ευθυνών. Ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήμουν υπεύθυνος της νομισματικής πολιτικής και έκανα διαπραγματεύσεις μαζί του όταν υπηρετούσε ως υπουργός Οικονομίας, για να συμφωνήσουμε σε προσαρμογές του ισοζυγίου πληρωμών και στο ευρωπαϊκό σύστημα και την διαχείρισή τους και το κάναμε και τότε, όπως νομίζω και τώρα με αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Κώστας ήξερε πόσο κοπιαστική ήταν η πορεία της ελληνικής οικονομίας να κινηθεί προς το ευρώ και τον δικαίωσε η ιστορία.

Τέλος να πω πως ο Κώστας είναι προσωπικός μου φίλος, έχουμε κάνει συζητήσεις και έχουμε καταλάβει ο ένας τον άλλον. Θυμάμαι ακόμα με αγάπη τα γεύματά μας στην Βουλιαγμένη ή εστιατόρια σε ταράτσες της Αθήνας σε μια ευκαιρία να συζητήσουμε για το μέλλον της Ένωσης.

Αγαπητέ Κώστα εύχομαι η σκέψη και το έργο σου να συνεχίσει να εμπνέει τη χώρα σου και την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυτούς τους πολύ δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς.

Χαιρετισμός από τον πρώην πρωθυπουργό του Λοξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Γνώρισα τον Κώστα Σημίτη λίγο μετά την εκλογή του ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Είχα ακούσει διάφορους να μιλούν για εκείνον, κυρίως τον κοινό μας φίλο τον Ζακ Ντελόρ, ο οποίος τον είχε περιγράψει με εγκωμιαστικά λόγια.

Κατά την διάρκεια της πολιτικής του καριέρας ο Κώστας ήταν ένας θαρραλέος πολιτικός που απεχθανόταν τους συμβιβασμούς που έρχονταν σε αντίθεση με τις πεποιθήσεις του. Έτσι κατά τη μαύρη περίοδο της στρατιωτικής Δικτατορίας εκείνος προτίμησε να αυτοεξοριστεί στην Γερμανία.

Ήταν εκεί που από το εξωτερικό πολεμούσε τον εχθρό στο εσωτερικό της χώρας. Για εκείνον η ελευθερία του ανθρώπου ήταν συνώνυμη με την δυνατότητα του να λέει «όχι». Ο Κώστας Σημίτης είναι ένας πολιτικός άντρας ο οποίος μεταρρύθμισε και εκμοντέρνισε την οικονομία της χώρας του. Μερικές φορές συνάντησε ισχυρές αντιδράσεις και από συγκεκριμένα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας αλλά και από το κόμμα του. Ο Κώστας είχε πάντα το βλέμμα του στραμμένο στο μέλλον, αυτό βοήθησε στην εκλογή του στο αξίωμα του πρωθυπουργού για δύο θητείες.

Ο Κώστας ήταν και είναι πάντα ένας από τους πιο ισχυρούς υποστηρικτές της Ευρώπης. Ήθελε η Ελλάδα να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήθελε η Ελλάδα να υιοθετήσει το ευρώ και θα δεχόταν όλες τις συνέπειες που είχε η συμμετοχή στην περιπέτεια της κοινής νομισματικής πολιτικής της Ευρώπης.

Ήθελε η Ελλάδα να έχει ευρωπαϊκές προοπτικές. Συνοψίζοντας ο Κώστας είναι περισσότερο ένας άνθρωπος των  πεποιθήσεων παρά της εξουσίας. Για παράδειγμα κατά την προεδρία του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που χάρη στην τεχνογνωσία και την αποφασιστικότητά του κατάφερε να οδηγήσει την χώρα του και την Ευρώπη στην σωστή κατεύθυνση.

Είμαι περήφανος που βρίσκομαι ανάμεσα σε αυτούς που τιμά με την φιλία του και στεναχωρημένος που δεν βρίσκομαι ανάμεσά σας.

Κώστα καλή τύχη.

Ο Ρομάνο Πρόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι μαζί σας για να γιορτάσουμε την πορεία του φίλου μας του Κώστα. Είμαι ευγνώμων προς αυτόν γιατί εργαστήκαμε μαζί αθόρυβα, χωρίς εξάρσεις ή ονειροβασίες, όμως δουλέψαμε σκληρά για να κάνουμε την Δημοκρατία μας να φέρνει αποτέλεσμα και να λειτουργεί καλύτερα.

Και θεωρώ πως ο Κώστας τα κατάφερε με έναν μοναδικό τρόπο εκσυγχρονίζοντας την Ελλάδα και πραγματικά η ευγνωμοσύνη μας είναι ακόμα ζωντανή, καθώς ακολουθώντας τον μάθαμε πως δουλεύει η Δημοκρατία. Σε ευχαριστούμε Κώστα και έχει τις καλύτερες ευχές μου.

Μήνυμα του Γιώργου Παπανδρέου

Η πορεία του Κώστα Σημίτη είναι ενός ηγέτη που σημάδεψε την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας με την αφοσίωσή του στην ανάπτυξη της χώρας μας. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματά του ήταν η ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ένα επίτυγμα που θα μείνει ανεξίτηλο στην ιστορία. Ο Κώστας Σημίτης εργάστηκε ακατάπαυστα για να θέσει τη χώρα μας στο κέντρο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να την καταστήσει έναν αξιόπιστο ευρωπαϊκό εταίρο. Προσωπικά είχα την τιμή να συνεργαστώ στενά μαζί του και πάντα εκτιμούσα τον προσανατολισμό του σε μια Ελλάδα με ανοιχτούς ορίζοντες. Αυτή η στρατηγική εκδηλώθηκε με την ιστορική Συμφωνία του Ελσίνκι, την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την ελληνοτουρική προσέγγιση και την Ατζέντα της Θεσσαλονίκης για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων.

Από τις συζητήσεις μας στην κυβέρνηση θυμόμαστε όλοι το περίφημο μπλοκάκι, την απαίτησή του για λογοδοσία, αλλά και την προσήλωσή του στην δημιουργία ενός Κράτος Δικαίου που σέβεται τον πολίτη και εργάζεται για το κοινό καλό. Σήμερα το όραμά του για μια αποτελεσματική διακυβέρνηση χωρίς φραγμούς και πελατειακές ανισότητες, παραμένει εξίσου επίκαιρο διότι αποτελεί την μήτρα των κρίσεων που έχει αντιμετωπίσει η Ελλάδα. Η πρόθεση να δημιουργήσουμε ένα κράτος που εξυπηρετεί τους πολίτες παραμένει ζωντανή. Ας αξιοποιήσουμ αυτά τα μαθήματα της ιστορίας, ας διατηρήσουμε αυτή την συζήτηση ζωντανή και ας συνεχίσουμε να προσπαθούμε για μια Ελλάδα ισχυρή, ανθεκτική παρούσα και δημιουργική.

Το έργο του Κώστα Σημίτη αποτελεί παρακαταθήκη έμπνευσης για τη χώρα μας προς το μέλλον που ονειρευόμαστε.

Χαιρετισμός από το τιμώμενο πρόσωπο τον Κώστα Σημίτη

Κυρίες και κύριοι φίλες και φίλοι ευχαριστώ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου,  την Άννα Διαμαντοπούλο και όλους εσάς που βρεθήκατε εδώ. Προσπάθησα και προσπαθώ με το ΠΑΣΟΚ να συμβάλω στην εξέλιξη της κοινωνίας όχι μόνο υποστηρίζοντας την ελεύθερη διατύπωση των απόψεων αλλά συνεισφέροντας και στη δημιουργική συμβολή τους.

Ελπίζοντας να διαμορφωθεί έτσι μια δικαιότερη κοινωνία, ικανή να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σύγχρονης εποχής. Δεν ήταν πάντα εύκολο, γιατί στις αλλαγές υπάρχουν αντιστάσεις.  Είναι βαθιά πεποίθησή μου, όμως, πως με προσπάθεια, με επιμονή, λύνονται προβλήματα. Υπάρχουν δύο λέξεις κλειδιά: το σχέδιο και η συγκυρία.  Δεν προχωράς χωρίς σχέδιο – χωρίς στόχο και πρόγραμμα υλοποίησης. Προχωράς με τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις, αλλά συχνά κόντρα στο ρεύμα. Είναι το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί,  για να είναι το όφελος που θα προκύψει πολύ μεγαλύτερο.  Γι’ αυτό και πιστεύω, παρά τα εμπόδια, δεν πρέπει να διστάζουμε.  Να έχουμε το θάρρος της γνώμης μας, το θάρρος να συνεισφέρουμε χωρίς δισταγμούς σε μια δημιουργική πρόοδο.

Σας ευχαριστώ όλους.  Η παρουσία σας απόψε ήταν μία ενθάρρυνση για να προσπαθούμε το καλύτερο. Καλό βράδυ.

Sports in

Άιρτον Σένα: Τριάντα χρόνια χωρίς τον θρύλο

Έχουν περάσει τρεις δεκαετίες από τότε που ο «θεός» των γκραν πρι μετακόμισε σε άλλες πίστες, αφού φρόντισε να φτιάξει τις επίγειες...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 01 Μαϊου 2024