Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα συγκοινωνούντα δοχεία και η ανάπτυξη

Τα συγκοινωνούντα δοχεία και η ανάπτυξη

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές της οικονομίας παρέμειναν σε περιβάλλον ανάπτυξης

Δύο οικονομικά γεγονότα που έγιναν την εβδομάδα που μας πέρασε έδειξαν ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να διαφοροποιείται από την υπόλοιπη Ευρώπη. Το πρώτο ήταν η αναθέρμανση έπειτα από καιρό του πληθωρισμού. Κόντρα στην ευρωπαϊκή τάση μείωσής του.

Παρά, μάλιστα, τη μείωση πάνω από μία μονάδα των τιμών των τροφίμων. Το δεύτερο μεγάλο γεγονός ήταν ότι παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές της οικονομίας παρέμειναν σε περιβάλλον ανάπτυξης. Πάλι κόντρα στο υφεσιακό κύμα που έχει χτυπήσει την υπόλοιπη Ευρώπη.

Η ισχυρή ένδειξη ήρθε από τον δείκτη μεταποίησης, ο οποίος έκλεισε τον Οκτώβριο στις 50,8 μονάδες, υψηλότερα από το 50,3 του Σεπτεμβρίου και σταθερά πάνω από το 50 που χωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση τους επόμενους μήνες.

Ένα μέρος αυτής της αύξησης οφείλεται σε συγκυριακά φαινόμενα. Για παράδειγμα, όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, η παραγωγή αυξήθηκε τον Οκτώβριο λόγω των νέων παραγγελιών και της επιστροφής στην εργασία των εταιρειών που είχαν επηρεαστεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου.

Παρά την άνοδο του πληθωρισμού, οι προοπτικές της οικονομίας παρέμειναν σε περιβάλλον ανάπτυξης

Ωστόσο σε γενικές γραμμές παρατηρήθηκαν βελτιωμένες συνθήκες ζήτησης, παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί παραμένουν επηρεασμένοι από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και αποφεύγουν τόσο τις νέες παραγγελίες πρώτων υλών όσο και τις προσλήψεις προσωπικού.

Το χαρακτηριστικό ωστόσο του μήνα, που δείχνει πόσο συγκοινωνούντα δοχεία είναι οι δύο δείκτες της μεταποίησης και του πληθωρισμού και πόσο επηρεάζουν σε αυτή τη φάση της πορείας της οικονομίας, ήταν η μετακύλιση του υψηλότερου κόστους στους πελάτες μέσω της ταχύτερης αύξησης των τιμών πώλησης. Η αύξηση των χρεώσεων ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και δριμύτερη από τον επί μακρόν μέσο όρο που καταγράφεται στην ιστορία της έρευνας.

Η πορεία και των δύο δείχνει ότι η ελληνική οικονομία μπορεί να ξεπεράσει μεν αναπτυξιακά αυτή την περίοδο, το τίμημα ωστόσο που καλείται να πληρώσει θα είναι ένα υψηλότερο του προσδοκώμενου επίπεδο πληθωρισμού.

Το σημείο-κλειδί ωστόσο που μπορεί να επηρεάσει καθοδικά και τον ρυθμό της ανάπτυξης είναι να έχουμε μια απότομη αύξηση των τιμών της ενέργειας. Δεδομένου του ανελαστικού της χαρακτήρα λόγω της πλήρους εξάρτησης της οικονομίας μας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, μια ανάφλεξη των τιμών με οποιαδήποτε αφορμή μπορεί να επηρεάσει δραματικά τις ήδη πτωτικές συνθήκες ζήτησης στην οικονομία.

Σε αυτή την περίπτωση οι καταναλωτές αν βρεθούν στη δύσκολη θέση να διαλέξουν μεταξύ τροφίμων και καυσίμων από τη μία και των υπόλοιπων καταναλωτικών τους αναγκών από την άλλη, είναι βέβαιο ότι θα επιλέξουν τα πρώτα. Αρα μια αύξηση των τιμών της ενέργειας και με δεδομένα τα υψηλά επίπεδα των τιμών των τροφίμων μπορεί να «τραβήξει ένα απότομο χειρόφρενο» στην οικονομία.

Θα πει κάποιος ότι αυτό που περιγράφεται συνέβη και πέρυσι και πρόπερσι και δεν γύρισε προς τα κάτω η οικονομία. Η μεγάλη διαφορά ωστόσο φέτος είναι τα μειωμένα δημοσιονομικά αποθέματα προκειμένου να αντιμετωπιστεί. Χρήματα για επιδόματα δεν υπάρχουν. Οι οριζόντιες επιδοτήσεις στο ρεύμα αποκλείστηκαν την Πέμπτη, ενώ οι επιταγές ακρίβειας μας έχουν στην πραγματικότητα εγκαταλείψει πριν από τις εκλογές…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024