Κυριακή 14 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Στουρνάρας: Η ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε κόστος για τη φύση

Στουρνάρας: Η ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών είχε κόστος για τη φύση

Τι είπε ο διοικητής της ΤτΕ κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου με αφορμή τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ στην Αθήνα

Στο κομβικό ζήτημα της Κλιματικής κρίσης αναφέρθηκε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, κατά τη διάρκεια του ανεπίσημου δείπνου με αφορμή τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Αθήνα.

Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει στηριχθεί η μετάβαση στην πράσινη οικονομία, επισημαίνοντας πως πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης με τον κατάλληλο συντονισμό.

Όπως ανέφερε ο ίδιος «Η οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες είχε ένα μεγάλο κόστος για τη φύση – έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα χρειαζόταν ένας πλανήτης 1,6 φορές σαν τη Γη για να διατηρηθεί το σημερινό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στον κόσμο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά», ενώ πρόσθεσε ότι «Στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε και στις αρχές του φθινοπώρου είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές οικονομίες. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε επώδυνα ότι οι οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση, δεν λειτουργούν έξω από αυτήν».

Έχουμε ενσωματώσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο πολιτικής μας και οι παράμετροι βιωσιμότητας αντανακλώνται συστηματικά στις λειτουργίες μας, είπε ο Γιάννης Στουρνάρας

Ο ίδιος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων προς όφελος των οικονομίας και της κοινωνίας μας. Εμείς από την πλευρά μας, το Ευρωσύστημα και η ΕΚΤ, έχουμε ήδη αναλάβει ενεργό δράση εντός των ορίων της εντολής που μας έχει ανατεθεί, τόσο στον τομέα της νομισματικής πολιτικής όσο και στον τομέα της εποπτείας», ενώ επισήμανε ότι «Έχουμε ενσωματώσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο πολιτικής μας και οι παράμετροι βιωσιμότητας αντανακλώνται συστηματικά στις λειτουργίες μας,, με στόχο να συμβάλουμε στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, να στηρίξουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και να ενθαρρύνουμε και άλλους να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του κ. Στουρνάρα:

Αγαπητοί συνάδελφοι και φίλοι,

Καθώς η συνάντησή μας στην Αθήνα πλησιάζει στο τέλος της, θα ήθελα να εκφράσω κάποιες σκέψεις μου για ένα θέμα που με αγγίζει ιδιαίτερα.

Τους τελευταίους μήνες, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλαπλές κρίσεις: γεωπολιτική, ενεργειακή και κλιματική κρίση. Η φύση βρίσκεται σε πρωτοφανή κίνδυνο. Η οικονομική ανάπτυξη που επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες είχε ένα μεγάλο κόστος για τη φύση – έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου θα χρειαζόταν ένας πλανήτης 1,6 φορές σαν τη Γη για να διατηρηθεί το σημερινό βιοτικό επίπεδο των ανθρώπων στον κόσμο. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και πιο σφοδρά. Στην Ελλάδα το καλοκαίρι που μας πέρασε και στις αρχές του φθινοπώρου είχαμε καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες, που στοίχισαν ανθρώπινες ζωές και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις τοπικές οικονομίες. Για άλλη μια φορά διαπιστώνουμε επώδυνα ότι οι οικονομίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη φύση, δεν λειτουργούν έξω από αυτήν.

Όλοι μπορούμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση των κλιματικών και φυσικών κινδύνων προς όφελος των οικονομίας και της κοινωνίας μας. Εμείς από την πλευρά μας, το Ευρωσύστημα και η ΕΚΤ, έχουμε ήδη αναλάβει ενεργό δράση εντός των ορίων της εντολής που μας έχει ανατεθεί, τόσο στον τομέα της νομισματικής πολιτικής όσο και στον τομέα της εποπτείας. Έχουμε ενσωματώσει τα ζητήματα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο πολιτικής μας και οι παράμετροι βιωσιμότητας αντανακλώνται συστηματικά στις λειτουργίες μας,, με στόχο να συμβάλουμε στη διαχείριση των κλιματικών κινδύνων, να στηρίξουμε τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία και να ενθαρρύνουμε και άλλους να αναλάβουν δράση προς αυτή την κατεύθυνση.

Συνέντευξη τύπου της Κριστίν Λαγκάρντ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) μετά το τέλος της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Κ.Τ. στην Αθήνα, Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023.Στην συνέντευξη συμμετείχαν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Τ. Λουίς Ντε Γκίντος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

Ωστόσο, με δεδομένες τις σημερινές συνθήκες και προκλήσεις, χρειάζονται πιο δυναμικές και πιο αποφασιστικές παρεμβάσεις. Οι προσπάθειές μας για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης θα πρέπει να ενταθούν και να είναι κατάλληλα συντονισμένες.

Για εμάς στην Τράπεζα της Ελλάδος, η κλιματική αλλαγή και η βιωσιμότητα είναι μια από τις κορυφαίες μας προτεραιότητες ήδη από το 2009, όταν ιδρύσαμε την ΕΜΕΚΑ, μια διεπιστημονική επιτροπή για τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχουμε πάψει να ασχολούμαστε συστηματικά με ζητήματα κλίματος και βιωσιμότητας σε διάφορους τομείς των δραστηριοτήτων μας. Σε όλο το φάσμα των λειτουργιών μας, δεσμευόμαστε να παρακολουθούμε και να βελτιώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα. Παράλληλα, η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιούμε προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές και εφαρμόζουμε πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Εξάλλου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στην Αθήνα, λάβαμε πρόσθετα μέτρα μετριασμού, επιλέγοντας περιβαλλοντικά υπεύθυνες πρακτικές και υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας και ενθαρρύναμε τους συμμετέχοντες να ακολουθήσουν πρότυπα ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς. Μάλιστα, ο αποψινός χώρος, το εστιατόριο Delta, έχει βραβευθεί με πράσινο αστέρι Michelin για τις βιώσιμες πρακτικές του, καθώς συνδυάζει την υψηλή γαστρονομία με την πιστή τήρηση της αρχής «καμία απώλεια, καμία σπατάλη».

Τέλος, θα ήθελα να αναφέρω ότι, εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, η Τράπεζα της Ελλάδος θα πραγματοποιήσει μια δωρεά στον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Ecogenia, που υλοποιεί κλιματικές δράσεις μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων και προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας για νέους. Αποστολή της Ecogenia είναι να κινητοποιήσει μέσα από αυτά τα προγράμματα τη νεολαία ώστε να συμβάλει στη βιώσιμη ανάπτυξη στη χώρα. Τα προγράμματα που είναι ενεργά σήμερα αφορούν ιδίως τη διαχείριση φυσικών καταστροφών σε πληγείσες περιοχές, σε συνεργασία με κορυφαίους διεθνείς φορείς, με απώτερο στόχο να προσφέρουν στις νεότερες γενιές τα εφόδια για να χτίσουν ένα ανθεκτικό μέλλον.

Πιστεύουμε ότι, επενδύοντας στους νέους και εμπνέοντάς τους να εργαστούν για έναν κοινό σκοπό, γινόμαστε καταλύτες θετικών αλλαγών και διατηρούμε ζωντανό το όραμα ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Ευχαριστώ.

Πηγή: OT

Sports in

Αποθέωσε Σπανούλη ο Χάινς: «Μπασκετική ιδιοφυία»

Μιλώντας στο «Basketball Sphere» για την καριέρα του στην Euroleague, ο Κάιλ Χάινς, αναφέρθηκε στον κόουτς Σπανούλη αποθεώνοντάς τον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 14 Απριλίου 2024