Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τσίμα Μονέκε: Ποιος είναι ο παίκτης-αποκάλυψη της φετινής Euroleague (vids)

Τσίμα Μονέκε: Ποιος είναι ο παίκτης-αποκάλυψη της φετινής Euroleague (vids)

Ο Τσίμα Μονέκε έχει «κουμπώσει» ιδανικά στην Μπασκόνια, έχει «εκτοξεύσει» τους αριθμούς του και έχει κάνει όλη τη Euroleague να παραμιλάει...

Η Μπασκόνια πραγματοποίησε αρκετές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ της το περασμένο καλοκαίρι, έκανε πολλές μεταγραφικές κινήσεις, όμως αυτή που κάνει τη διαφορά και αποτελεί την έξυπνη «βόμβα» στη φετινή Euroleague δεν είναι άλλη από την απόκτηση του Τσίμα Μονέκε.

Ο 28χρονος σέντερ είναι η μεγάλη αποκάλυψη της φετινής διοργάνωσης μέχρι στιγμής, οι αριθμοί του έχουν «εκτοξευτεί» και είναι σαφώς ο πιο βελτιωμένος παίκτης και των 18 ομάδων στις πρώτες αγωνιστικές.

Η φοβερή σεζόν του Μονέκε και οι εντυπωσιακοί αριθμοί του

Ο Νιγηριανός έχει βρει τον εαυτό του στη χώρα των Βάσκων, έχει «κουμπώσει» ιδανικά στο σύνολο του Ντούσκο Ιβάνοβιτς και τροφοδοτείται κατάλληλα με αποτέλεσμα στις πρώτες 6 αγωνιστικές της Μπασκόνια να έχει 17,2 πόντους μέσο όρο, 6,6 ριμπάουντ, 1,6 κλεψίματα, 0,8 τάπες και 1 ασίστ, ενώ έχει 21,6 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης.

Ο Μονέκε κάνει «όργια» με τη φανέλα των Βάσκων, παρά το 2-4, έχει 46% στο τρίποντο, που για σέντερ είναι απίθανο νούμερο, ενώ είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο επιδραστικός παίκτης της Μπασκόνια.

Παράλληλα, είναι ο 4ος σκόρερ στη διοργάνωση και στο σύστημα αξιολόγησης, ενώ ήδη υπάρχουν «μάτια» για εκείνον από το ΝΒΑ. Κορυφαία του εμφάνιση είναι χωρίς αμφιβολία αυτή απέναντι στη Ζαλγκίρις, όπου σε 27 λεπτά είχε 32 πόντους και 9 ριμπάουντ.

Η Νιγηρία, η Αυστραλία και η «περιπλάνηση»

O Νιγηριανός διεθνής πάουερ φόργουορντ/σέντερ (έχει ύψος 1.96) γεννήθηκε στην Αμπούτζα, αλλά οι γονείς του, διπλωμάτες, μετακόμισαν στην Αυστραλία και στην Καμπέρα, όπου άρχισε και τέλειωσε το σχολείο ο Μονέκε, καθώς εργάζονταν στην πρεσβεία της Νιγηρίας. Από εκεί και πέρα, από το 2013 μέχρι το 2015 πήγε στο κολέγιο της Νεμπράσκα, ενώ το 2017 μεταγράφηκε σε εκείνο του Ντέιβις στην Καλιφόρνια.

Μετά τις σπουδές του στις ΗΠΑ, ο Τσίμα Μονέκε αγωνίστηκε σε τέσσερις γαλλικές ομάδες από το 2018 έως το 2021. Πρόκειται για τις Ρουέν, Ντεναϊν, Μπελιέρ και Ορλεάν. Από εκεί πήρε μεταγραφή για τη Μανρέσα και την Ισπανία, όπου και έφτασε μέχρι και τον τελικό του Basketball Champions League. Εκεί ηττήθηκε από την Τενερίφη, με τον Μονέκε όμως να είναι απίθανος και να σκοράρει 24 πόντους, παίρνοντας το βραβείο του MVP παρότι… χαμένος.

Το εξαιρετικό φινάλε της σεζόν που πραγματοποίησε τον βρήκε στο ΝΒΑ και μάλιστα με τετραετές συμβόλαιο. Ο Μονέκε αποτέλεσε μέρος των Σακραμέντο Κινγκς και μάλιστα είχε προπονητή τον ομοσπονδιακό προπονητή της Νιγηρίας, Μάικ Μπράουν (και νυν του Σάσα Βεζένκοφ). Ο «περιπλανώμενος» Νιγηριανός είχε πετύχει το στόχο του που ήταν το ΝΒΑ και με ένα tweet τα είπε όλα…

«Από «κομμένος» στη Β’ κατηγορία της Γαλλίας μετά από τρία ματς στη rookie χρονιά μου, ενώ κέρδιζαν 2.200 ευρώ το μήνα. Και από εκεί, υπογράφω 4ετές συμβόλαιο στο ΝΒΑ… Τρελό», έγραψε ο Μονέκε στο λογαριασμό του στο twitter.

Η αποχώρηση από τους Κινγκς και η Μονακό

Με τους Κινγκς αγωνίστηκε μόνο σε δύο αγώνες στο ΝΒΑ για να συνεχίσει στη G League με τους Stockton Kings. Η παρουσία του εκεί δεν τον ικανοποιούσε και επέστρεψε στην Ευρώπη και τη Γαλλία υπογράφοντας συμβόλαιο στη Μονακό.

Με τη Μονακό την περσινή σεζόν πραγματοποίησε μία καλή χρονιά, έχοντας κατά μέσο όρο στην Ευρωλίγκα, 3.9 πόντους και 3.5 ριμπάουντ, ενώ στο γαλλικό πρωτάθλημα είχε 10 πόντους και 4.1 ριμπάουντ στην κανονική περίοδο και 8.5 πόντους με 3.5 ριμπάουντ στα play-offs.

Τη φετινή σεζόν αποφάσισε να αποχωρήσει και η Μπασκόνια εκμεταλλεύτηκε την ευκαιρία και τον έκανε δικό της. Με την κίνηση αυτή πρόσθεσε στο ρόστερ της αθλητικότητα αλλά και ικανότητα στον τομέα των ριμπάουντ, ωστόσο ο Μονέκε είναι πλέον και κομβικός στο σκοράρισμα, αφού είναι ο πρώτος της σκόρερ και μάλιστα με διαφορά, σε μια κίνηση που αλλάζει την καριέρα του και «εκτόξευσε» τους αριθμούς του.

Sports in

Στον «αέρα» το Μακάμπι – Παναθηναϊκός λόγω του κόσμου των Ισραηλινών

Το Game 3 της Μακάμπι με τον Παναθηναϊκό φέρεται να είναι στον… αέρα εξαιτίας των φιλάθλων των Ισραηλινών, σύμφωνα με όσα αναφέρουν δημοσιεύματα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024