Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τζαμπάρι Πάρκερ: Ένας... Γιάννης Αντετοκούνμπο στη Euroleague (vids, pics)

Τζαμπάρι Πάρκερ: Ένας… Γιάννης Αντετοκούνμπο στη Euroleague (vids, pics)

Ο Τζαμπάρι Πάρκερ αποφάσισε να έρθει στην Ευρώπη για να «αναγεννηθεί», η Μπαρτσελόνα του έδωσε την ευκαιρία και ο πρώην συμπαίκτης του Γιάννη είναι έτοιμος να κάνει τη διαφορά.

Η Μπαρτσελόνα το περασμένο καλοκαίρι προχώρησε σε μια σπουδαία κίνηση, καθώς ήρθε σε συμφωνία με τον Τζαμπάρι Πάρκερ, με τον πρώην ΝΒΑερ να υπογράφει για έναν χρόνο.

Ο 28χρονος φόργουορντ πριν μερικά χρόνια έγινε ντραφτ από τους Μιλγουόκι Μπακς και έπαιξε στο πλευρό του Γιάννη Αντετοκούνμπο, με τον front office των Ελαφιών να θεωρεί ότι βρήκε ακόμη έναν αθλητή τοπ επιπέδου, που μαζί με τον Έλληνα σούπερ σταρ θα αλλάξουν το ΝΒΑ.

Η «αναγέννηση» του Τζαμπάρι και η μεγάλη ευκαιρία να κάνει τη διαφορά

Το πλάνο και ο σχεδιασμός στο Μιλγουόκι σχετικά με τον Τζαμπάρι δεν ήταν αυτό ακριβώς που περίμεναν, εκείνος έγινε ανταλλαγή και 9 χρόνια μετά την… είσοδο του στον μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, έχει κάνει το υπερατλαντικό ταξίδι και αγωνίζεται στην Euroleague και την Μπαρτσελόνα.

Η αποχώρηση του Νίκολα Μίροτιτς από τους μπλαουγκράνα, ανάγκασε τη διοίκηση να στραφεί στο ΝΒΑ για τον αντικαταστάτη του, ο Πάρκερ ήταν ένας παίκτης που κυκλοφορούσε ελεύθερος και είχε χρόνια εμπειρία στις ΗΠΑ και στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου.

Ο Πάρκερ στην Μπαρτσελόνα βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία να «αναγεννηθεί» μιας και η καριέρα του είχε πτωτική πορεία, με τον Αμερικανό να έχει δείξει ήδη στους πρώτους του μήνες στην Ευρώπη, ότι μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά όταν εγκλιματιστεί στον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού.

Το season high και η εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό

Ο Τζαμπάρι είναι ένας παίκτης που έχει τρομερά φυσικά και αθλητικά προσόντα, είναι αλτικότατος, έχει απίθανο κορμί, ειδικά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και δείχνει ότι μπορεί να κυριαρχήσει στη Euroleague, με τον Γκριμάου να γνωρίζει το «όπλο» που έχει στα χέρια του.

Για αυτό τον λόγο και δεν τον έχει «ρίξει» με το… καλημέρα στα βαθιά, αφού στα πρώτα 6 ματς της Euroleague αγωνίζεται κατά μέσο όρο 18:18 λεπτά. Ωστόσο, κόντρα στον Παναθηναϊκό το βράδυ της Παρασκευής φάνηκε από την αρχή ότι είναι σε καλή μέρα και πως μπορεί να κάνει μια «χαψιά» τα «4αρια» του ΠΑΟ.

Ο Αμερικανός φόργουορντ έκανε season high με το τριφύλλι, πραγματοποίησε την καλύτερη του εμφάνιση στην Euroleague και σταμάτησε στους 17 πόντους σε 26 λεπτά, έχοντας 7/10 δίποντα, 5 ριμπάουντ, 2 κλεψίματα και μια ασίστ, με το σύστημα αξιολόγησης να γράφει 17 βαθμούς. Αυτό ήταν και το καλύτερο δείγμα σχετικά με το τι έχει να δώσει στην Ευρώπη.

Η επίδραση στο παιχνίδι της Μπαρτσελόνα

Πέρα από το ματς με τον Παναθηναϊκό όμως, όπου η Μπαρτσελόνα επικράτησε εύκολα, ο Πάρκερ είχε ακόμη δύο πολύ καλές εμφανίσεις. Αυτή κόντρα στην Μπάγερν, όπου έπαιξε 23 λεπτά και είχε 15 πόντους, με 3/6 δίποντα και 3/4 τρίποντα, αλλά και πάλι 17 στο σύστημα αξιολόγησης και το ματς με την Παρτιζάν όπου άγγιξε το νταμπλ-νταμπλ με 9 πόντους και 11 ριμπάουντ σε 19 λεπτά συμμετοχής.

Κόντρα στους Σέρβους ο Πάρκερ είχε 15 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως ακόμη και στο ματς με την Εφές στην πρεμιέρα του στη Euroleague που μέτρησε 10 πόντους και 3 ριμπάουντ σε 18 λεπτά συμμετοχής ήταν καλός και κυρίως ήταν επιδραστικός, μιας και έχει 4/4 η Μπαρτσελόνα όταν ο Τζαμπάρι είναι καλός.

Μοναδικό ματς που δεν ήταν καλός ο Αμερικανός πρώην συμπαίκτης του Γιάννη είναι αυτό με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου είχε 0 πόντους σε 10 λεπτά συμμετοχής και 2 ριμπάουντ, γράφοντας για πρώτη και μοναδική φορά αρνητικό νούμερο στο σύστημα αξιολόγησης (-2). Το σημαντικό είναι ότι στο ματς με τη βασίλισσα, που ήταν κακός η Μπάρτα υπέστη και την πρώτη της ήττα στη διοργάνωση με ότι αυτό συνεπάγεται για τον επιδραστικότητα στο παιχνίδι της.

Οι μέσοι όροι του στη Euroleague μετά από 6 παιχνίδια είναι 9 πόντοι, 4,7 ριμπάουντ, 0,7 κλεψίματα, 0,5 κοψίματα και 9,8 στο σύστημα αξιολόγησης.

Το ΝΒΑ με τον Αντετοκούνμπο και ο «Γιάννης» της Euroleague

Στην πολυετή καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Πάρκερ δεν έγινε ποτέ ακριβώς αυτό που περίμεναν τόσο οι άνθρωποι των Μπακς, αλλά και οι ειδικοί αναλυτές. Στο πλευρό του Γιάννη και των όσων έκανε ο Έλληνας σούπερ σταρ ήταν η «σκιά» του και με την «εκτόξευση» που είχε ο Greek Freak ήταν αδύνατον να κάνει τη διαφορά, την ίδια ώρα μάλιστα που είχε αρκετά προβλήματα τραυματισμών.

Το ταξίδι του στον «μαγικό κόσμο» του ΝΒΑ ξεκίνησε από το No2 του NBA Draft 2014 και εύκολα μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος των προσδοκιών που υπήρχαν για τον παίκτη. Ο Πάρκερ αγωνίστηκε για μία τετραετία στους Μπακς (2014-18) και έκτοτε δεν στέριωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε μία ομάδα. Ακολούθησαν οι Μπουλς, οι Γουίζαρντς, οι Χοκς, οι Κινγκς και οι Σέλτικς, χωρίς να παραμείνει σε καμία ομάδα πάνω από έναν χρόνο.

Η Μπαρτσελόνα του έδωσε την ευκαιρία και εκμεταλλεύτηκε τις συγκυρίες γύρω από τον Αμερικανό και ο Πάρκερ δείχνει ότι στην Ευρώπη μπορεί λόγω και των φυσικών του προσόντων να θεωρηθεί ο αντίστοιχος… Αντετοκούνμπο της Euroleague. Η παρομοίωση δεν έχει να κάνει σε καμία περίπτωση σε διαδικασία σύγκρισης με τον Γιάννη που είναι ίσως και ο κορυφαίος παίκτης στον κόσμο, αλλά σε αναλογία, αφού αν παρακολουθήσει κανείς τον τρόπο που κινείται με στο καλάθι, το «εκτόπισμα» που έχει, αλλά και τον τρόπο που κατεβάζει τα ριμπάουντ και επιτίθεται ώρες ώρες θυμίζει… Γιάννη!

Sports in

Ολυμπιακός: Η «τρελή» πορεία, η πρόκληση και τα ελληνικά νιάτα

Το μέλλον χαμογελά πλατιά και υπόσχεται ακόμη περισσότερα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024