Σάββατο 27 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ο πιο καλοντυμένος ηθοποιός όλων των εποχών δεν ήταν Αμερικανός – Από πού καταγόταν ο Κάρι Γκραντ;

Ο πιο καλοντυμένος ηθοποιός όλων των εποχών δεν ήταν Αμερικανός – Από πού καταγόταν ο Κάρι Γκραντ;

«Υπάρχει κάτι στον Κάρι Γκραντ που εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο για το σημερινό κοινό», δηλώνει η καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών, Σάρλοτ Κροφτς.

«Ο πιο καλοντυμένος άνδρας σε όλο τον κόσμο, εξαιρετικά πλούσιος και απίστευτα όμορφος, ο διασημότερος κινηματογραφικός σταρ όλων των εποχών, ακαταμάχητος στις γυναίκες (και στους άνδρες), πολύπλοκος και μυστηριώδης, από την φτώχεια στον πλούτο, κατασκεύασμα των στούντιο ή αυτόφωτος»… Η αλήθεια είναι ότι τα ερωτήματα για τον Κάρι Γκραντ τριάντα εφτά χρόνια μετά τον θάνατο του δεν έχουν τέλος.

Το ίδιο και οι παρερμηνείες, αφού ακόμα και σήμερα οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο γοητευτικός ηθοποιός με τους εκλεπτυσμένους τρόπους είναι γέννημα θρέμμα της Νέας Υόρκης ή έχει καταγωγή από τις ηλιόλουστες παραλίες της Καλιφόρνια, όταν στην πραγματικότητα καταγόταν από το μικρό, ταπεινό και μουντό Μπρίστολ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Άρτσι από το Μπρίστολ

Αυτές τις μέρες σε αυτή την πόλη του μεγαλύτερου νησιού της Ευρώπης προβάλλεται η βιογραφική του ταινία με τίτλο «Archie» και πρωταγωνιστή τον Τζέισον Άιζακς πριν παρουσιαστεί επίσημα στο ITVX. Ταυτόχρονα στους δρόμους της εγκαινιάζεται και ένας νέος περίπατος, που περιλαμβάνει ξενάγηση στα πρώην στέκια του Γκραντ στα βρετανικά εδάφη.

Το αφιέρωμα της γενέτειρας του στον ηθοποιό που προσέδωσε κάτι δικό του σε όποιον χαρακτήρα ενσάρκωσε στη μεγάλη οθόνη δεν τελειώνει εδώ, αφού, όπως γράφει ο Guardian, θα προβληθεί επίσης σε έναν παλιό κινηματογράφο του Μπρίστολ, συνοδεία ροζ σαμπάνιας, η συγκλονιστική ταινία «An Affair to Remember», η οποία μέχρι σήμερα συγκαταλέγεται στη λίστα με τις πιο ωραίες ρομαντικές ταινίες όλων των εποχών.

«Κάθε μέρα θα έπρεπε να είναι μέρα του Κάρι Γκραντ στο Μπρίστολ», δηλώνει η Σάρλοτ Κροφtς, καθηγήτρια κινηματογραφικών σπουδών στο UWE Bristol και ειδική σε οτιδήποτε αφορά τον μεγάλο ηθοποιό.

Αυτές τις μέρες στο Μπρίστολ προβάλλεται συνοδεία ροζ σαμπάνιας η συγκλονιστική ταινία «An Affair to Remember»

Επίκαιρος μέχρι σήμερα

Ο Γκραντ, ο οποίος πολιτογραφήθηκε κάποια στιγμή Αμερικανός πολίτης, πέθανε τον Νοέμβριο του 1986 και η 120η επέτειος από τη γέννηση του δεν είναι παρά το επόμενο έτος, ωστόσο στο Μπρίστολ η γιορτή για τον μεγάλο ηθοποιό έχει ξεκινήσει από σήμερα. «Υπάρχει κάτι στον Κάρι Γκραντ που εξακολουθεί να είναι πολύ επίκαιρο για το σημερινό κοινό», εξηγεί η Κροφτς για όσα γράφτηκαν παραπάνω.

Ο Άρτσιμπαλντ Λιτς γεννήθηκε στο Χόρφιλντ του Μπρίστολ στην Αγγλία από τον Ιλάια Τζέιμς Λιτς και την Έλσι Μαρία Κίνγκντον. Ήταν μοναχογιός και η παιδική του ηλικία δεν ήταν ιδιαίτερα ευτυχισμένη.

Η μητέρα του, που είχε χάσει ένα παιδί, το οποίο πέθανε πριν τη γέννηση του Γκραντ, έπασχε από κατάθλιψη. Ο πατέρας του την έκλεισε σε ίδρυμα και είπε στον εννιάχρονο Άρτσι ότι έφυγε για μακρινό ταξίδι. Ο Γκραντ έμαθε την αλήθεια και συνάντησε την έγκλειστη σε ίδρυμα μητέρα του αφότου έκλεισε τα τριάντα.

Το όνειρο του ανέφικτου

Το 1918 αποβλήθηκε από το σχολείο και αποφάσισε να ακολουθήσει τον θίασο του Μπομπ Πέντερ σε περιοδείες ανά την Αγγλία, ως ακροβάτης, ενώ δυο χρόνια αργότερα πήγε μαζί του στην Αμερική, την οποία αποφάσισε να κάνει δεύτερη πατρίδα του και να διεκδικήσει μια νέα εντελώς διαφορετική ζωή στα εδάφη της.

Για τους παλιούς του Μπρίστολ είναι ζήτημα περηφάνειας. Για τους νέους, αυτό που θέλουν να μάθουν σε σχέση με τον Κάρι Γκραντ, είναι πως κατάφερε ένας φτωχός Άγγλος χωρίς διαπιστευτήρια να γίνει κινηματογραφικός αστέρας πρώτης γραμμής. Γιατί το όνειρο για το ανέφικτο αφορά τους πάντες και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Sports in

Ο κόσμος του Ολυμπιακού στις εξέδρες, η στήριξη των αδερφών Αγγελόπουλων και ο… Μήτρου Λονγκ(vid)

Δείτε μέσα από την παρακάμερα της ΚΑΕ Ολυμπιακός όσα έγιναν εντός και εκτός παρκέ στον 2ο προημιτελικό με την Μπαρτσελόνα (77-69).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Απριλίου 2024