Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Φιλοζωικός πληθωρισμός

Φιλοζωικός πληθωρισμός

Τώρα πια σκυλιά μικρά και μεγάλα έχουν γίνει μέρος της ζωής στην πολυκατοικία, ως ένδειξη των πληθωριστικών τάσεων που έχει λάβει η μάλλον εγωιστική αγάπη μας για αυτά.

Παρακαλώ να κάνετε αποδεκτή την εκ προοιμίου, που θα έλεγαν οι καθαρευουσιάνοι δοκιμιογράφοι, λατρεία μου προς τα κατοικίδια τετράποδα. Δεκαετίες έχουν περάσει από τη γνωριμία με ένα υπερκινητικό κόκερ σπάνιελ, το οποίο γλιστρούσε τρέχοντας μέσα σε ένα διαμέρισμα συγγενή κάπου στο Παγκράτι των 80s. Η γοητεία του οφειλόταν και στη σπανιότητα μιας τέτοιας συνάντησης, αφού η Αθήνα τότε διατηρούσε την ανάπτυξη των φιλοζωικών της αισθημάτων σε κατοικίες με κήπο ή αυλή.

Όμως τώρα πια σκυλιά μικρά και μεγάλα έχουν γίνει μέρος της ζωής στην πολυκατοικία, ως ένδειξη των πληθωριστικών τάσεων που έχει λάβει η μάλλον εγωιστική αγάπη μας για αυτά.

Στο μεταξύ όλοι-όλες-όλ@ δείχνουμε τον προοδευτισμό μας μαθαίνοντας να γινόμαστε ζώα

Δίπλα, πάνω, κάτω, απέναντι, πιο μακριά, όσο περνάνε τα χρόνια ένα γαϊτανάκι θορύβων και οσμών περιστρέφει ζώα και ανθρώπους στην προβληματική δίνη της πυκνής αστικής κατοίκησης. Συμπαθητικά ζώα συντροφιάς ζουν πλέον σε διαμερίσματα μόνα τους για πολλές ώρες, άλλοτε κλαψουρίζοντας και άλλοτε ξύνοντας με νύχια και με δόντια πόρτες, τοίχους, δάπεδα, έπιπλα.

Στο μεταξύ όλοι-όλες-όλ@ δείχνουμε τον προοδευτισμό μας μαθαίνοντας να γινόμαστε ζώα, έτσι όπως το τεκμηρίωσε η Ντόνα Χάραγουέϊ με την τόλμη του στοχαστικού της δοκιμίου γράφοντας για την επανεπινόηση της φύσης: «Ίσως μπορούμε παραδόξως να μάθουμε από τη συγχώνευσή μας με τα ζώα και τις μηχανές πώς να μην είμαστε Άνθρωπος, η ενσάρκωση του δυτικού Ορθού Λόγου» σημειώνει η Χάραγουεϊ στο «Ανθρωποειδή, κυβόργια και γυναίκες».

Ωστόσο εξακολουθούμε να κρατάμε τα σκυλιά σε πρότυπα που δεν μπορούν να καταλάβουν, ενώ ταυτόχρονα αποτυγχάνουμε να τα παρατηρήσουμε πραγματικά και να κατανοήσουμε τη συμπεριφορά τους με τους δικούς τους όρους. Τις πιο ζεστές μέρες τα βλέπεις στα μπαλκόνια με βλέμμα κατεβασμένο να στέκονται καταπονημένα από την ακινησία και τα περιορισμένα τετραγωνικά του χώρου τους.

Τα βράδια τα συναντάς στα γύρω πεζοδρόμια να αφήνουν υγρά και στερεά ίχνη. Νωρίς το πρωί συνοδεύουν τους βιαστικούς ιδιοκτήτες τους σε μια ζορισμένη βόλτα γύρω από το τετράγωνο μήπως και προλάβουν να μαρκάρουν σκαλοπάτια, δέντρα, τροχούς, κάδους απορριμμάτων. Τι νεύρωση κρύβει αυτή η αγάπη…

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

«Μονόδρομος» το VAR και στο μπάσκετ – Εφαρμογή στο τελευταίο κρίσιμο δίλεπτο και για όλες τις αποφάσεις

Μια είναι η λύση για να μπει τέλος σε «εμετικές» διαιτησίες, όπως αυτή που είδαμε στο Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα το βράδυ της Τρίτης

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024