Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Τα κλειδιά του ΝΑΤΟ στον Μαρκ Ρούτε;

Τα κλειδιά του ΝΑΤΟ στον Μαρκ Ρούτε;

Το προφίλ του Μαρκ Ρούτε δείχνει να συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα κουτάκια που θα του έδιναν τα κλειδιά του NATO

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ όπως όλα δείχνουν δεν θα χρειαστεί θα ξαναξεπακετάρει τον ερχόμενο Οκτώβριο του 2024 που λήγει η θητεία του στο ΝΑΤΟ, αφού όπως φαίνεται ήρθε η ώρα να εγκαταλείψει τις Βρυξέλλες ή τουλάχιστον την Συμμαχία μετά από δέκα χρόνια.

Η παραδοχή του Ολλανδού πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε στο ραδιοφωνικό σταθμό Den Haag FM ότι «ένας τέτοιος ρόλος θα είχε ενδιαφέρον» καθώς όπως είπε θα του έδινε την ευκαιρία να συνεισφέρει για μερικά χρόνια στη διεθνή σκηνή σε μια περίοδο δραματικών παγκόσμιων αλλαγών πιθανόν να ξεκαθαρίζει το παιχνίδι. Ο ίδιος βέβαια δίνει περισσότερες πιθανότητες τη θέση να καταλάβει γυναίκα.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει και στο παρελθόν η Δανή πρωθυπουργός, Mέττε Φρεντερίκσεν. Η επιθυμία της ωστόσο προσέκρουσε στην Άγκυρα με νατοϊκές πηγές να αναφέρουν ότι υπήρχε δυσαρέσκεια εξαιτίας των περιστατικών με το κάψιμο του κορανίου που σημειώθηκαν στη χώρα.

Από την πλευρά της πάντως η Φρεντερίκσεν δεν τα παρατάει. Η Κοπεγχάγη επιχειρεί να κατευνάσει τα πνεύματα και να προσεγγίσει την Τουρκία, όπως αναφέρουν πληροφορίες. Κάτι που υποδεικνύει και η επίσκεψη του Δανού Υπουργού Εξωτερικών, Λαρς Λόκε Ράσμουσεν στην Άγκυρα στις 27 Οκτωβρίου.

Και το όνομα της φον ντερ Λάιν στο τραπέζι

Η έτερη γυναίκα που έχει συζητηθεί χωρίς ποτέ η ίδια να έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της, δεν είναι άλλη από την Πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Η μόνη ανακοίνωση που αναμένεται από την πλευρά της σύντομα είναι εάν θα διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία της Επιτροπής.

Σε συνέντευξή της στο τηλεοπτικό δίκτυο France TV Bruxelles μετά την ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε δηλώσει ότι στα τέλη του 2023 – αρχές του 2024 αναμένεται να λάβει την απόφασή της για το εάν θα είναι «το πρόσωπο της Ευρώπης για ακόμη πέντε χρόνια».

«Πιστεύω ότι είναι πολύ νωρίς να το αποφασίσω αυτό τώρα. Αλλά θεωρώ ότι προς το τέλος του χρόνου, αρχές του επόμενου έτους θα λάβω την απόφαση» είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

Το προφίλ του Μαρκ Ρούτε δείχνει να συμπληρώνει όλα τα απαραίτητα κουτάκια που θα του έδιναν τα κλειδιά της Συμμαχίας. Έχει διατελέσει επί μακρόν – από τον Οκτώβριο του 2010- πρωθυπουργός της Ολλανδίας, ενώ προέρχεται από χώρα που στηρίζει ενθέρμως το ΝΑΤΟ.

Tον περασμένο Σεπτέμβριο μάλιστα η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι εντός του 2024 θα παρέχει μαχητικά f16 στην Ουκρανία, με την Βορειοτλαντική Συμμαχία να υπογραμμίζει ότι η στήριξη προς το Κίεβο θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί.

Τούτων δοθέντων, τα μέλη του ΝΑΤΟ βλέπουν με καλό μάτι και με ανακούφιση την υποψηφιότητά του για την επόμενη μέρα.

Ο στόχος είναι το ζήτημα να έχει κλείσει πριν από την Σύνοδο του ΝΑΤΟ που θα λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο του 2024.

Sports in

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό

LIVE: Φενέρμπαχτσε – Μονακό. Παρακολουθήστε live στις 20:45 την εξέλιξη της αναμέτρησης Φενέρμπαχτσε – Μονακό για το Game 4 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports 4HD.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024