Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Νέο πογκρόμ κατά των Εβραίων στον Καύκασο

Νέο πογκρόμ κατά των Εβραίων στον Καύκασο

Κλίμα τρόμου και πανικού μετά την εισβολή όχλου στο αεροδρόμιο του Νταγκεστάν που αναζητούσε Ισραηλινούς αλλά και την εισβολή σε ξενοδοχείο και υπό κατασκευή εβραϊκό κέντρο

«Σας ομιλεί ο κυβερνήτης. Εξω βρίσκεται ένας οργισμένος όχλος που δεν γνωρίζει από πού ερχόμαστε και γιατί. Είναι πιθανό να δεχθούμε επίθεση».

Η ανακοίνωση την οποία άκουσαν από τα μεγάφωνα οι επιβάτες ενός αεροσκάφους στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Νταγκεστάν, μιας περιφέρειας της Ρωσίας στον Βόρειο Καύκασο με περίπου 3 εκατομμύρια κατοίκους, αποτυπώνει το κλίμα τρόμου και πανικού που επικράτησε το απόγευμα της Κυριακής, όταν ένα πλήθος εκατοντάδων ανθρώπων εισέβαλε σε αυτό, ανταποκρινόμενο σε σχετικό κάλεσμα μέσω Telegram, αναζητώντας Εβραίους και πολίτες του Ισραήλ προκειμένου να εμποδίσει βίαια την είσοδό τους στη χώρα.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάστηκε να συγκαλέσει χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας και τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Ηταν ένα περιστατικό, μάλιστα, που ήρθε να προστεθεί σε άλλες επιθέσεις που φαίνεται πως έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή, κάνοντας ορισμένους να μιλούν ακόμη και για «πογκρόμ» κατά των περίπου 800 εβραϊκών οικογενειών που υπολογίζεται πως κατοικούν στο Νταγκεστάν, ο πληθυσμός του οποίου είναι κατά βάση μουσουλμανικός.

Ανάμεσα σε αυτές είναι η εισβολή σε ένα ξενοδοχείο της πόλης Χασαβιούρτ, όπου υπήρχε φήμη πως υπήρχαν μετανάστες από το Ισραήλ, καθώς και η πυρπόληση ενός υπό κατασκευή εβραϊκού κέντρου στην πρωτεύουσα της γειτονικής περιφέρειας της Καμπαρντίνο-Μπαλκαρίας.

«Λαμβάνουμε αναφορές από 4 διαφορετικές πόλεις του Νταγκεστάν (…) για ύπαρξη όχλου που επιδιώκει να σκοτώσει τους Εβραίους», δήλωσε ο Πίντσας Γκόλντσμιθ, πρώην επικεφαλής ραβίνος στη Μόσχα, από όπου αποχώρησε μετά την εισβολή του 2022 στην Ουκρανία.

Σε αυτό το φόντο, ο Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάστηκε να συγκαλέσει χθες το απόγευμα έκτακτη σύσκεψη με τον υπουργό Αμυνας και τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οπως ανακοινώθηκε επισήμως, το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν η αντιμετώπιση της προσπάθειας της Δύσης να «διχάσει» τη ρωσική κοινωνία στη βάση όσων συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, της εισβολής του όχλου στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα είχε προηγηθεί η άφιξη ενός αεροσκάφους της Red Wings από το Τελ Αβίβ, οι επιβάτες της οποίας έζησαν κυριολεκτικά σκηνές τρόμου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ οι Αρχές έσπευσαν να τους επιβιβάσουν σε λεωφορεία προκειμένου να τους φυγαδεύσουν, αυτά αναγκάστηκαν να παίζουν «κρυφτούλι» με τον όχλο, με κάποιους να φωνάζουν το σύνθημα «Ο Θεός είναι μεγάλος» και άλλους να κρατούν παλαιστινιακές σημαίες.

Κάποια στιγμή, μάλιστα, σύμφωνα με μαρτυρίες, εκτός από τις πέτρες που εκτοξεύονταν, ορισμένοι από το πλήθος κατάφεραν να ακινητοποιήσουν λεωφορεία και να εισέλθουν σε αυτά κάνοντας έλεγχο ταυτοτήτων – προτού η αστυνομία να επέμβει και να καταφέρει να επιβάλει την τάξη, προχωρώντας σε τουλάχιστον 60 συλλήψεις.

Την επίθεση καταδίκασε τόσο ο κυβερνήτης του Νταγκεστάν, τονίζοντας ότι πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση του νόμου και προσθέτοντας πως «δεν είναι δείγμα θάρρους το να παραφυλάει ένας όχλος για άοπλους ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν κάνει οτιδήποτε που να απαγορεύεται».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, καταδίκασε επίσης το συμβάν, αποδίδοντάς το σε «εξωτερική εμπλοκή» και παραπληροφόρηση, ενώ η συνάδελφός του στο υπουργείο Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απέδωσε την ευθύνη σε «προβοκάτσια» που οργανώθηκε από το Κίεβο – κατηγορία που απέρριψε ο σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Μιχαΐλο Ποντόλιακ, λέγοντας: «Η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τo τελευταίο μεγάλης  κλίμακας κύμα ξενοφοβικών συναισθημάτων στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Και ο ίδιος ο Πούτιν, ωστόσο, κατηγόρησε τις δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών και την Ουκρανία για υποκίνηση των ταραχών στο Νταγκεστάν.

«Το κράτος του Ισραήλ αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά τις απόπειρες να προκληθεί κακό σε πολίτες του Ισραήλ και Εβραίους που γίνονται σε κάθε μέρος», ανέφερε η ανακοίνωση την οποία εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ, για να προσθέσει: «Το Ισραήλ αναμένει από τις Αρχές και τη Δικαιοσύνη της Ρωσίας να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των πολιτών του και των Εβραίων».

Αργά την Δευτέρα, το Ισραήλ εξέδωσε «ταξιδιωτική προειδοποίηση μεγίστου επιπέδου» για το Νταγκεστάν.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Sports in

Μπαρτσελονέτα – Ολυμπιακός 13-13 (5-6 πεν.): Στο Final-4 του Champions League o Θρύλος!

Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μπαρτσελονέτα στα πέναλτι (13-13 κ.δ., 6-5 πεν.) και προκρίθηκε στο Final-4 του LEN Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024