Τρίτη 30 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νταγκεστάν: Πτήση από το Ισραήλ ανακατευθύνθηκε - Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε αεροδρόμιο

Νταγκεστάν: Πτήση από το Ισραήλ ανακατευθύνθηκε – Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές εισέβαλαν σε αεροδρόμιο

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο στο Νταγκεστάν, αλλά αντιμετώπισε και εκεί ταραχές,

Συναγερμός σήμανε στο αεροδρόμιο της Μαχατσκάλα, της πρωτεύουσας της Δημοκρατίας του ρωσικού Νταγκεστάν καθώς δεκάδες φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές εισέβαλαν στον διάδρομο του αεροδρομίου.

Σύμφωνα με τους Times of Israel, μία πτήση από το Τελ Αβίβ προς το ρωσικό Νταγκεστάν αναγκάστηκε να ανακατευθυνθεί και να αλλάξει τελικό προορισμό λόγω της εισβολής των διαδηλωτών.

Το αεροπλάνο προσγειώθηκε σε ένα εναλλακτικό αεροδρόμιο, αλλά αντιμετώπισε και εκεί ταραχές, σύμφωνα με το Κανάλι 12. Οι επιβάτες έλαβαν εντολή να παραμείνουν μέσα στο αεροπλάνο και κλήθηκαν στο σημείο δυνάμεις των ΜΑΤ για να τους προστατεύσουν, αναφέρει το δημοσίευμα.

Ισραηλινός αξιωματούχος ασφαλείας ανέφερε ότι το περιστατικό στην πρωτεύουσα του Νταγκεστάν, Μαχατσκάλα, βρίσκεται σε εξέλιξη. «Ένας περιορισμένος αριθμός Ισραηλινών και Εβραίων είναι επί του παρόντος απομονωμένοι και φρουρούμενοι στο αεροδρόμιο», είπε ο αξιωματούχος. «Εργαζόμαστε για να αναχωρήσουν με πτήση ανταπόκρισης για τη Μόσχα μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες», προσέθεσε.

«Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας και ο Ισραηλινός πρέσβης συνεργάζονται με τις τοπικές αρχές ασφαλείας», ανέφερε ακόμα.

Πλάνα έδειχναν έναν όχλο να οργιάζει μέσα στον τερματικό σταθμό του αεροδρομίου, αφού έμαθε για την εισερχόμενη πτήση.

Μάλιστα σε βίντεο που έχουν ανέβει στα social media διακρίνονται διαδηλωτές στον διάδρομο του αεροδρομίου να ρωτάνε έναν από τους τεχνικούς «πού είναι οι Εβραίοι».

«Το Ισραήλ παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων»

Ο πληθυσμός του Νταγκεστάν είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία μουσουλμανικός. Σύμφωνα με το Κανάλι 12, το πλήθος προφανώς αποτελούνταν σε μεγάλο βαθμό από Παλαιστίνιους ομογενείς.

Το Ισραήλ κάλεσε τη Ρωσία «να προστατεύσει όλους τους Εβραίους»

Το Ισραήλ κάλεσε τη Ρωσία «να προστατεύσει όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους».

Το γραφείο του πρωθυπουργού και το υπουργείο Εξωτερικών δηλώνουν ότι παρακολουθούν τα γεγονότα στο Νταγκεστάν και κάλεσε τις Αρχές της Ρωσίας «να προστατεύσουν όλους τους Ισραηλινούς πολίτες και όλους τους Εβραίους και να δράσουν με αποφασιστικό τρόπο απέναντι στους ταραξίες και σε κάθε υποκίνηση σε βία εναντίον των Εβραίων και των Ισραηλινών».

Το Ισραήλ «παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή τις απόπειρες επίθεσης εναντίον Ισραηλινών πολιτών και Εβραίων σε όλον τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Ποιον «δείχνουν» ως υποκινητή των διαδηλώσεων οι Ρώσοι

Σύμφωνα με τους Ρώσους, υποκινητής των ταραχών στον Καύκασο θεωρείται μία φιλελεύθερη προσωπικότητα, ο Ίλια Πονομάρεφ, ο οποίος είναι γνωστός για τη στενή του σχέση με τον του φυλακισμένο ακτιβιστή της αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ίλια Πονομάρεφ, μέσω του καναλιού του «Morning of Dagestan», κατηγορείται για απόπειρα υποκίνησης της βίας και του μίσους στον Καύκασο, συμπεριλαμβανομένων καλεσμάτων για αναζήτηση Εβραίων προσφύγων σε ξενοδοχεία στο Ντερμπέντ, αλλά και για να υπάρξουν τραυματισμοί Εβραίων.

Σύμφωνα με ρωσικά μέσα, το κανάλι του Πονομάρεφ που χαρακτηρίζεται ως ξένος πράκτορας, «Morning Dagestan», το οποίο συμμετείχε στην προώθηση παράνομων δραστηριοτήτων στο Νταγκεστάν, δεν είναι πλέον προσβάσιμο στο κοινό στο Telegram.

Συγκλονισμένος ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Χ, δήλωσε συγκλονισμένος από τις σκηνές στο Νταγκεστάν της Ρωσίας, κάνοντας λόγο για «αποτροπιαστικά βίντεο από τη Μαχατσκάλα της Ρωσίας, όπου ένας εξαγριωμένος όχλος εισέβαλε στο αεροδρόμιο ψάχνοντας για Ισραηλινούς πολίτες στην πτήση από το Τελ Αβίβ».

«Αυτό δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό στη Μαχατσκάλα, αλλά μάλλον μέρος της διαδεδομένης κουλτούρας μίσους της Ρωσίας προς άλλα έθνη, η οποία προπαγανδίζεται από την κρατική τηλεόραση, τους ειδήμονες και τις Αρχές», προσέθεσε.

«Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών έχει κάνει μια σειρά από αντισημιτικά σχόλια τον τελευταίο χρόνο. Ο Ρώσος πρόεδρος χρησιμοποίησε επίσης αντισημιτικούς χαρακτηρισμούς. Για τους ομιλητές της ρωσικής προπαγάνδας στην επίσημη τηλεόραση, η ρητορική μίσους είναι ρουτίνα. Ακόμη και η πιο πρόσφατη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή προκάλεσε αντισημιτικές δηλώσεις από Ρώσους ιδεολόγους», συμπληρώνει ο Ζελένσκι.

«Ο ρωσικός αντισημιτισμός και το μίσος προς άλλα έθνη είναι συστημικά και βαθιά ριζωμένα. Το μίσος είναι αυτό που κινεί την επιθετικότητα και την τρομοκρατία. Πρέπει να εργαστούμε όλοι μαζί για να αντιταχθούμε στο μίσος», κατέληξε.

Το Ισραήλ κάλεσε για εξηγήσεις τον Ρώσο πρέσβη μετά την επίσκεψη της Χαμάς

Υπενθυμίζεται ότι πρέσβης της Ρωσίας στο Ισραήλ, Ανατόλι Βικτόροφ κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών στην Ιερουσαλήμ μετά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Χαμάς στη Μόσχα την Πέμπτη.

Το Ισραήλ «βλέπει με σοβαρότητα την απουσία μιας ξεκάθαρης και σαφούς καταδίκης από τη Μόσχα της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια του τμήματος Ευρασίας του υπουργείου Εξωτερικών, πρέσβειρα Σιμόνα Χάλπεριν, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας με τον πρέσβη της Ρωσίας.

«Η φιλοξενία των ηγετών της Χαμάς μεταφέρει ένα μήνυμα νομιμοποίησης της τρομοκρατίας κατά των Ισραηλινών», πρόσθεσε η ίδια κατά τη διάρκεια της συνάντησης.

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Απριλίου 2024