Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Η φεμινιστική πανκ ομάδα Pussy Riot «ταξιδεύει» άπο τη Ρωσία στο Μόντρεαλ

Η φεμινιστική πανκ ομάδα Pussy Riot «ταξιδεύει» άπο τη Ρωσία στο Μόντρεαλ

Οι Pussy Riot, οι οποίες έχουν εκτίσει ποινές φυλάκισης στη Ρωσία, παρουσιάζουν τα «επαναστατικά τους κατορθώματα» σε μια έκθεση στο Μόντρεαλ.

Οι Pussy Riot, η ρωσική φεμινιστική ακτιβιστική ομάδα performance, μετέτρεψε το Musée d’art contemporain de Montréal σε έναν πανκ παράδεισο με τη νέα της έκθεση που εγκαινιάζεται σήμερα (1η Νοεμβρίου) και θα διαρκέσει έως τις 10 Μαρτίου.

Η έκθεση, με τίτλο «Velvet Terrorism: Pussy Riot’s Russia», διαθέτει πολύχρωμους τοίχους γεμάτους φωτογραφίες και μουτζούρες, γυμνές λάμπες που κρέμονται από το ταβάνι, θόρυβο και μια έκθεση που περιλαμβάνει σχέδια και βίντεο.

Η έκθεση είναι ένα κράμα τέχνης και κοινωνικού σχολιασμού που «συναρμολογήθηκε» από το μέλος των Pussy Riot Μαρία (Μάσα) Αλιόχινα. Αποτυπώνει τον δεκαετή ακτιβισμό της ομάδας κατά του καθεστώτος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο ακτιβισμός των Pussy Riot είναι αντιεξουσιαστικός, φεμινιστικός και υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ.

Η Αλιόχινα δραπέτευσε από τη Ρωσία τον Μάιο του 2022, μεταμφιεσμένη σε μεταφορέα τροφίμων – όπως είχε κάνει η φίλη της και επίσης ακτιβίστρια των Pussy Riot, Λούσι Στέιν, μερικούς μήνες νωρίτερα – καθώς ο Πούτιν καταδίωκε τους ακτιβιστές. Λέει ότι θέλει να ρίξει φως στα μυστικά της Ρωσίας.

Μην αδιαφορείτε

«Είναι ωραίο να δείχνουμε στον κόσμο πώς άλλαξε το Κράτος, αλλά ο στόχος της έκθεσης είναι να σταματήσει η αδιαφορία και να καλέσουμε τους ανθρώπους που θα δουν τις ενέργειες μας να κάνουν τις δικές τους δράσεις και να υπερασπιστούν την ελευθερία τους», δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη.

Οι Pussy Riot έγιναν περιβόητες το 2012 μετά την εκτέλεση ενός τραγουδιού με τίτλο Punk Prayer στον Καθεδρικό Ναό του Σωτήρος Χριστού της Μόσχας, το οποίο κρίθηκε ιερόσυλο από τις θρησκευτικές αρχές. Οι γυναίκες συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε δύο χρόνια φυλάκιση σε ρωσικές σωφρονιστικές μονάδες.

Το όνομα «Velvet Terrorism» προήλθε μάλιστα από τον επίσκοπο Tikhon Shevkunov, που θεωρείται ο πνευματικός του Πούτιν, ο οποίος χρησιμοποίησε τον όρο για να περιγράψει την παράσταση κατά τη διάρκεια της δίκης.

Ωστόσο, η ομάδα συνέχισε την ακτιβιστική της δράση και μετά την ολοκλήρωση των ποινών φυλάκισης των μελών της, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν κι άλλες δίκες, αυστηρή παρακολούθηση και κατ’ οίκον περιορισμοί.

Γενέθλια έκπληξη στον Πούτιν

Η έκθεση παρουσιάζει τις δράσεις της ομάδας, συμπεριλαμβανομένης της μουσικής παράστασης στην οροφή ενός κέντρου κράτησης και του εορτασμού των 68ων γενεθλίων του Πούτιν με την ανάρτηση σημαιών Pride σε πέντε κυβερνητικά κτίρια της Μόσχας, καθώς και τις δίκες και τις ποινές φυλάκισης που ακολούθησαν.

Σήμερα, η Alyokhina και τα μέλη του συγκροτήματός της βρίσκονται σε αυτοεξορία και δεν μπορούν να επιστρέψουν στη Ρωσία χωρίς να βρεθούν αντιμέτωπες με διώξεις.

Ο John Zeppetelli, διευθυντής και επικεφαλής επιμελητής του MAC, είδε την έκθεση στην Ισλανδία και κατάλαβε ότι έπρεπε να τη μεταφέρει στο Μόντρεαλ για να κάνει το βορειοαμερικανικό ντεμπούτο της.

Όπως λέει, είναι σημαντικό να ακούγονται οι ιστορίες ακτιβιστριών όπως η Pussy Riot λόγω της «έξαρσης του φασισμού σε όλο τον κόσμο».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Είναι μια εξαιρετικά συγκλονιστική ιστορία γιατί πολέμησαν το σύστημα και το αντιμετώπισαν με τα ίδια τους τα σώματα». Το συγκρότημα θα δώσει επίσης μια συναυλία σήμερα (1η Νοεμβρίου) που θα παρουσιάσει το POP Montreal στο Rialto Theatre.

*Με πληροφορίες από: cbc

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024