Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτόκια: Οι καταθέτες ψάχνουν με το μικροσκόπιο τις αποδόσεις

Επιτόκια: Οι καταθέτες ψάχνουν με το μικροσκόπιο τις αποδόσεις

Η «ψαλίδα» ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων

Όσο και να θέλει ένας καταθέτης στην τραπεζική ελληνική αγορά να βρει την καλύτερη προσφορά στην προθεσμιακή του κατάθεση μάλλον θα «τρέξει» άσκοπα καθώς σύμφωνα και με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής τράπεζας το μέσο επιτόκιο των καταθέσεων στην Ελλάδα για καταθέσεις με διάρκεια έως ένα έτος διαμορφώνεται στο 1,56%.

Όπως φαίνεται και από το παραπάνω διάγραμμα (τελευταία στοιχεία από ΕΚΤ) η κατάσταση δεν είναι η ίδια για όλους τους Ευρωπαίους καταθέτες . Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η μέση απόδοση των προθεσμιακών καταθέσεων ενός έτους διαμορφώνεται στη χώρα μας στο 1,56%, έναντι 3,04% στην Ευρωζώνη, οι χώρες της οποίας παρουσιάζουν μεγάλες διακυμάνσεις. Ενδεικτικά το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων 1 έτους διαμορφώνεται στο 3,12% στη Γερμανία, στο 3,35% στην Ιταλία, στο 3,57% στη Γαλλία, ενώ στην Πορτογαλία διαμορφώνεται στο 1,76% και στην Ισπανία στο 2,34%.

Πάντως η Kριστίν Λαγκάρντ όσο ήταν στην Αθήνα και σε ερώτηση γιατί οι καταθέσεις δεν ακολουθούν τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ σε αντίθεση με τα δάνεια, η επικεφαλής της ΕΚΤ προτρέπει τους καταθέτες να αρχίσουν οι ίδιοι το κυνήγι της καλύτερης επιλογής αφού όπως είπε θα πρέπει οι ίδιοι να κρίνουν,να συγκρίνουν καινα πιέζουν τις τράπεζες για καλύτερους όρους στις προθεσμιακές τους καταθέσεις ενώ επιπλέον κινήσεις θα πρέπει να γίνουν και από τις ενώσεις των καταναλωτών.

Oι επιλογές των τραπεζών

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν κρατήσει χαμηλά των επιτόκιο των καταθέσεων σε σχέση με το παρεμβατικό επιτόκιο της ΕΚΤ.

Η πολιτική βέβαια κάθε τράπεζας είναι διαφορετική.

Η Εθνική Τράπεζα

Η Εθνική τράπεζα για παράδειγμα για ποσά έως 100.000, το επιτόκιο για 3μηνη διάρκεια βρίσκεται στο 0,50% ενώ ξεπερνάει τη μονάδα και συγκεκριμένα στο 1,50% για προθεσμιακές καταθέσεις διάρκειας έτους, ενώ ένας καταθέτης για να απολαύσει… επιτόκο άνω του 2% και συγκεκριμένα 2,30% θα πρέπει να προχωρήσει σε προθεσμιακή κατάθεση 18 μηνών και το κεφάλαιο του να ξεπερνά τις 200.000€

Η Eurobank

Aπό χαμηλά ποσά καταθέσεων ξεκινά , η Eurobank, και συγκεκριμένα τις 10.000€, και προτείνει προθεσμιακές καταθέσεις με κλιμακωτό επιτόκιο που φθάνει το 2.5%.

Η Alpha Bank

Η Alpha Bank προωθεί προθεσμιακές με το επιτόκιο να ξεκινάει από το 0,50% και να καταλήγει στο 2% ετσι το μέσο επιτόκιο διαμορφώνεται στο 1,25%.

Mεγαλύτερη απόδοση από την Αlpha Bank στην 24μηνη προθεσμιακή όπου και σε αυτή τη περίπτωση το επιτόκιο είναι κλιμακωτό έτσι το μεσοσταθμικό επιτόκιο είναι στο 1,75%.

Η Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς και αυτή με προϊόντα που μεγιστοποιούν την απόδοση επίσης ανά τρίμηνο και το μεσοσταθμικό επιτόκιο για μια κατάθεση έως 100,000€ ,να φθάνει το 1,30%. Με βάση τα τιμολόγια των τραπεζών οι αποδόσεις για ποσά έως 100.000 ευρώ, που αποτελούν μια μέση αποταμίευση, κυμαίνονται μεσοσταθμικά μεταξύ 1,30%-1,75%.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Κυκλοφορούν και εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα

Ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε ότι την Μεγάλη Δευτέρα (29/4) θα τεθούν στην διάθεση του κόσμου τα εισιτήρια για το Game 4 με την Μπαρτσελόνα (2/5, 19:45).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024