Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επιτόκια: Γεμίζουν με κέρδη τα σεντούκια των τραπεζών από τις νέες αυξήσεις

Επιτόκια: Γεμίζουν με κέρδη τα σεντούκια των τραπεζών από τις νέες αυξήσεις

Το ράλι των επιτοκίων έχει κερδισμένους και χαμένους

Οι εμπορικές τράπεζες της Ευρώπης απολαμβάνουν μεγάλα κέρδη από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Τράπεζας της Αγγλίας κι άλλων κεντρικών τραπεζών της ηπείρου, αφού η ψαλίδα των επιτοκίων που προσφέρουν σε δάνεια και σε χορηγήσεις παραμένει μεγάλη. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μετακυλούν άμεσα το υψηλότερο κόστος των δανείων στους πελάτες τους προς τέρψη των μετόχων αλλά εις βάρος δανειοληπτών.

Santander, Deutsche Bank, UniCredit και Lloyds είναι μερικά μόνο από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που ανακοίνωσαν γενναία κέρδη. Ειδικά οι τράπεζες της ευρωζώνης ενισχύθηκαν από τον γρήγορο ρυθμό των αυξήσεων του κόστους δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία ανέβασε τα επιτόκια στο ιστορικό υψηλό του 4% από 0%.

Καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας έχουν κορυφωθεί, πολλοί περιφερειακοί δανειστές προειδοποιούν ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα μειωθούν το επόμενο έτος. Προς το παρόν όμως τα στοιχεία στους ισολογισμούς τους είναι πολύ θετικά για τους μετόχους.

Η Santander

Η ισπανική τράπεζα Santander ανακοίνωσε αύξηση 20% στα καθαρά κέρδη τρίτου τριμήνου σε ετήσια βάση ευνοημένη από τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 2,9 δις ευρώ για το διάστημα αυτό, ενώ το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, η διαφορά ανάμεσα στα ποσά που κερδίζουν οι τράπεζες από δάνεια με τους τόκους που πληρώνουν σε καταθέσεις, αυξήθηκε στο 16%.

Μόλις τον περασμένο μήνα, η Santander ανακοίνωσε αύξηση 39% στο μέρισμά της και επαναγορά μετοχών με βάση τα κέρδη του τρέχοντος έτους. Μόλις ολοκληρωθεί η επαναγορά αυτή το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα θα έχει επαναγοράσει το 9% των μετοχών του από το 2021 και μετά.

Τα κέρδη ειδικά στο επενδυτικό και το επιχειρηματικό κομμάτι της Santander αυξήθηκαν κατά 22% το τρίτο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας και ασφάλισης αυξήθηκαν 62% σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα. Οι μετοχές της Santander ενισχύθηκαν κατά 18% φέτος σε σύγκριση με 7,6% που είναι η μέση αύξηση η οποία καταγράφεται στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Deutsche Bank: Κέρδη και απολύσεις

Η Deutsche Bank από την πλευρά της ανακοίνωσε αύξηση μεικτών κερδών στα 1,7 δις ευρώ σε ετήσια βάση αφού κι αυτή ωφελήθηκε από τις αυξήσεις των επιτοκίων όπως φαίνεται και από τα θετικά αποτελέσματα της λιανικής τραπεζικής αλλά και των επιχειρηματικών δανείων.

Όμως ταυτόχρονα η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας φέρεται να εξετάζει το ενδεχόμενο να αυξήσει τον αριθμό απολύσεων σε περίπου 10.000 ως μέρος αναδιάρθρωσης που επιχειρείται από τον διευθύνοντα σύμβουλο Κρίστιαν Ζέβινγκ. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Ζέβινγκ προχωρά στην αναδιάρθρωση αναδιάρθρωση ώστε να επικεντρωθεί εκ νέου η τράπεζα στην ευρωπαϊκή εγχώρια αγορά και να αντιστρέψει προσπάθεια δύο δεκαετιών που έκανε για να ανταγωνιστεί τις μεγάλες εταιρείες της Wall Street οι οποίες κυριαρχούν στις συναλλαγές τίτλων (μετοχές, ομόλογα, κλπ).

Κέρδη και στη Βρετανία

Η Lloyds Banking Group, ο μεγαλύτερος τραπεζικός όμιλος χορηγήσεων στεγαστικών δανείων στη Βρετανία, ανακοίνωσε προ φόρων κέρδη 1,9 δις στερλίνες ή 2,3 δις δολάρια για το τρίτο τρίμηνο, αφού ευνοήθηκε κι αυτή από την αυστηρή νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Αγγλίας.

Οι περισσότερες βρετανικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει ισχυρά κέρδη καθώς τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αυξήσει τα έσοδα από δανεισμό προς νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πάντως στη χώρα υπάρχουν ανησυχίες επενδυτών για τον σκληρότερο ανταγωνισμό αφού εκεί προσφέρονται και υψηλότερα επιτόκια στις καταθέσεις. Επιπλέον ο κίνδυνος για πιθανές αθετήσεις πληρωμών δανείων λόγω της μεγάλης αύξησης στο κόστος ζωής έχει επίσης επιβαρύνει τον κλάδο.

Το οικονομικό σκηνικό της ανόδου των τιμών και της ανοδικής πίεσης στους μισθούς ωθεί επίσης το κόστος των τραπεζών υψηλότερα, με τη Lloyds να αναφέρει ότι το λειτουργικό κόστος της έχει αυξηθεί κατά 5% σε 6,7 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως μέχρι σήμερα λόγω του πληθωρισμού και των στρατηγικών επενδύσεων.

Τα κέρδη της UniCredit

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται μετά τη δημοσιοποίηση στοιχείων από την UniCredit. Η ιταλική τράπεζα λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Alpha Bank δημοσιοποίησε αποτελέσματα τρίτου τριμήνου. Σύμφωνα με αυτά τα κέρδη της ιταλικής τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 36%, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια διατήρησαν υψηλά τα έσοδα. Ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη της το τρίτο τρίμηνο διαμορφώθηκαν σε 2,3 δισ. ευρώ, πολύ πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,9 δισ. ευρώ.

Η Moody’s

Από την πλευρά του και ο οίκος αξιολογήσεων Moody’s ανακοίνωσε υψηλότερα από τα αναμενόμενα κέρδη το τρίτο τρίμηνο, ενισχυμένος από την ισχυρή ζήτηση για έρευνα και ανάλυση πιστοληπτικών αξιολογήσεων. Η εταιρεία ανέφερε προσαρμοσμένα κέρδη 2,43 δολαρίων ανά μετοχή για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 2,30 δολάρια ανά μετοχή.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Η ώρα της στέψης: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός στον… τελικό των τελικών

Ο Ολυμπιακός υποδέχεται τον Παναθηναϊκό (13:30) στον 5ο τελικό της Α1 Γυναικών με την σειρά στο 2-2 και την νικήτρια ομάδα να αναδεικνύεται ταυτόχρονα πρωταθλήτρια.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024