Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαγκάρντ από Αθήνα: Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας

Λαγκάρντ από Αθήνα: Ψηλά τα επιτόκια για όσο χρειαστεί – Εντυπωσιακή η ανάκαμψη της Ελλάδας

Τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για όσο χρειαστεί επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ από την Αθήνα

Τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων σε υψηλό επίπεδο για όσο χρειαστεί, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για την επαναφορά του πληθωρισμού στο 2%, επανέλαβε η πρόεδρος της Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ κατά τη συνέντευξη Τύπου από το κτήριο της ΤτΕ, στην Αθήνα.

«Τα επιτόκια θα παραμείνουν πολύ υψηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα», σημείωσε χαρακτηριστικά η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ.

Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για εντυπωσιακή πρόοδο με κάλυψη των απωλειών της πανδημίας. Υπογράμμισε επίσης ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τη στήριξη ενός waver, ενώ τα ελληνικά ομόλογα είναι επιλέξιμα όπως των υπόλοιπων ευρωπαϊκών κρατών.

«Η οικονομική δραστηριότητα κινείται 10% πάνω από την προ-κορωνοϊού εποχή, το spread είναι σε φυσιολογικό επίπεδο. Είναι ένα success story», είπε από την πλευρά του Γιάννης Στουρνάρας. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα για να επιστρέψει η Ελλάδα σε αξιολόγηση Α ή Α+.

Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή και η οικονομία της Ευρωζώνης

Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που ενδέχεται να έχει η πολεμική ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή στην ευρωπαϊκή οικονομία, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι η γεωπολιτική αστάθεια θα μπορούσε να ωθήσει ξανά υψηλότερα τις τιμές της ενέργειας, την ώρα που η κλιματική αλλαγή πιέζει ανοδικά τις τιμές των τροφίμων. Οι πολεμικές συγκρούσεις θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα «η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να μειωθεί και η αβεβαιότητά τους για το μέλλον να αυξηθεί, και να επηρεάσει περαιτέρω δυσμενώς την ανάπτυξη», σημείωσε, παραπέμποντας πάντως, για μια πλήρη αποτύπωση των συνεπειών της νέας σύρραξης, στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου.

Συνολικά σημείωσε ότι η εικόνα που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή οικονομία είναι αδύναμη. «Η οικονομία της ζώνης του ευρώ παραμένει υποτονική. Οι πρόσφατες πληροφορίες υποδηλώνουν ότι η παραγωγή στον μεταποιητικό τομέα συνεχίζει να μειώνεται. Η υποτονική εξωτερική ζήτηση και οι αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης επηρεάζουν ολοένα περισσότερο αρνητικά τις επενδύσεις και τις καταναλωτικές δαπάνες», σημείωσε.

«Η δυναμική του τομέα των υπηρεσιών επίσης εξασθενεί περαιτέρω. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η υποτονικότερη βιομηχανική δραστηριότητα επηρεάζει και άλλους τομείς, η ώθηση από τις επιδράσεις λόγω της επανεκκίνησης της οικονομίας εξασθενεί και ο αντίκτυπος των υψηλότερων επιτοκίων διευρύνεται. Η οικονομία είναι πιθανόν να παραμείνει υποτονική για το υπόλοιπο αυτού του έτους. Όμως, καθώς ο πληθωρισμός θα υποχωρεί περαιτέρω, τα πραγματικά εισοδήματα των νοικοκυριών θα ανακάμπτουν και η ζήτηση για εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών της ζώνης του ευρώ θα αρχίσει να αυξάνεται, η οικονομία αναμένεται να ενισχυθεί τα επόμενα έτη», είπε.

«Τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού, μαζί με τις συναφείς περικοπές στα επενδυτικά σχέδια και τις αγορές κατοικιών, οδήγησαν σε περαιτέρω απότομη πτώση της ζήτησης πιστώσεων το γ΄ τρίμηνο, όπως αναφέρεται στην πιο πρόσφατη έρευνά μας για τις τραπεζικές χορηγήσεις. Επιπλέον, τα πιστοδοτικά κριτήρια για δάνεια προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά έγιναν πιο αυστηρά. Οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πελάτες τους και είναι λιγότερο διατεθειμένες να αναλάβουν οι ίδιες κινδύνους», σημείωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Τράπεζες και δανεισμός

«Σε αυτό το περιβάλλον, η δυναμική των πιστώσεων έχει εξασθενήσει περαιτέρω. Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης των δανείων προς επιχειρήσεις μειώθηκε απότομα, από 2,2% τον Ιούλιο σε 0,7% τον Αύγουστο και 0,2% τον Σεπτέμβριο. Τα δάνεια προς νοικοκυριά παρέμειναν υποτονικά, καθώς ο ρυθμός αύξησης επιβραδύνθηκε σε 1,0% τον Αύγουστο και 0,8% τον Σεπτέμβριο. Σε ένα περιβάλλον υποτονικών χορηγήσεων και μείωσης του μεγέθους του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της ποσότητας χρήματος με την ευρεία έννοια (Μ3) μειώθηκε σε -1,3% τον Αύγουστο – στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί από την υιοθέτηση του ευρώ – και διαμορφώθηκε πάλι σε -1,2% τον Σεπτέμβριο», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων, η Κριστίν Λαγκάρντ σημείωσε ότι  δεν είναι δουλειά της ΕΚΤ να ορίζει τα επιτόκια καταθέσεων των εμπορικών τραπεζών. Το κενό αυτό παρατηρείται και σε άλλες χώρες, και αντιμετωπίζεται είτε από άλλες αρχές είτε από την ίδια την κίνηση των καταναλωτών – αλλά όχι από την ΕΚΤ, είπε.

Υπογράμμισε ότι η συμφωνία για παραμονή των ευρωπαϊκών επιτοκίων στα τρέχοντα επίπεδα ελήφθη με ομοφωνία, ενώ ξεκαθάρισε ότι σε κάθε περίπτωση η πολιτική της Φρανκφούρτης θα εξαρτάται από τα δεδομένα.

Αναφορικά με τις κινήσεις της ΕΚΤ από την έναρξη της πληθωριστικής κρίσης και μετά η Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «δεν μετανιώνω για τίποτα», ενώ ξεκαθάρισε ότι η σημερινή απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στο σημερινό ύψος δεν σημαίνει ότι αποκλείεται οποιαδήποτε αύξησή του στο μέλλον.

Πολύ υψηλός για μεγάλο διάστημα ο πληθωρισμός

«Οι εισερχόμενες πληροφορίες επιβεβαιώνουν σε γενικές γραμμές τις προηγούμενες αξιολογήσεις μας για τις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του πληθωρισμού. Ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει ακόμη πολύ υψηλός για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, οι δε εγχώριες πιέσεις στις τιμές εξακολουθούν να είναι ισχυρές. Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά τον Σεπτέμβριο, μεταξύ άλλων και λόγω ισχυρών επιδράσεων της βάσης σύγκρισης, και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού συνέχισαν να εξασθενούν. Οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων μας εξακολουθούν να μεταδίδονται δυναμικά στις συνθήκες χρηματοδότησης. Αυτό επιδρά ολοένα περισσότερο ανασταλτικά στη ζήτηση και επομένως συμβάλλει στην υποχώρηση του πληθωρισμού.

»Είμαστε αποφασισμένοι να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή μας, θεωρούμε ότι τα επιτόκια βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή στην έγκαιρη επαναφορά του πληθωρισμού στον στόχο μας. Οι μελλοντικές αποφάσεις μας θα διασφαλίσουν ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο προκειμένου να διασφαλίσουν αυτήν την έγκαιρη επαναφορά. Θα συνεχίσουμε να ακολουθούμε μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής.

»Σε κάθε περίπτωση, είμαστε έτοιμοι να προσαρμόσουμε όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας εντός των ορίων της εντολής που μας έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας και να διαφυλάξουμε την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής», είπε ο Κριστίν Λαγκάρντ.

Πηγή: OT 

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024