Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Λαγκάρντ: Πετάει το «μπαλάκι» για τον πληθωρισμό στη δημοσιονομική πολιτική

Λαγκάρντ: Πετάει το «μπαλάκι» για τον πληθωρισμό στη δημοσιονομική πολιτική

Σύμφωνα με το Bloomberg οι διαφωνίες για το Σύμφωνο Σταθερότητας εξελίσσεται σε πονοκέφαλο για την επικεφαλής της ΕΚΤ

Σε πονοκέφαλο εξελίσσονται οι διαφωνίες για το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας για την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, εκτιμά ότι η μάχη κατά των πληθωριστικών πιέσεων έχει θετική έκβαση.

Σε τηλεφώνημα που πραγματοποίησε τη Δευτέρα, σύμφωνα με πηγές επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, είπε στους προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Eurogroup ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα βρεθεί αντιμέτωπη με στασιμότητα και καθοδικούς κινδύνους τα επόμενα τρίμηνα, αν και οι κίνδυνοι για τις τιμές έχουν γίνει πιο ισορροπημένοι.

Η ευθύνη στη δημοσιονομική πολιτική

Η εκτίμηση της Λαγκάρντ για την πρόοδο κατά του πληθωρισμού έρχεται σε αντίθεση με τα πρόσφατα σχόλια που υποδηλώνουν ότι η υποκείμενη άνοδος των τιμών παραμένει «αυξημένη». Όσον αφορά την οικονομία, παρατήρησε ότι η απασχόληση αντέχει, αλλά παρουσιάζει σημάδια εξασθένησης.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ παρατήρησε ότι οι αγορές τείνουν να αντιδρούν άμεσα στην ευρωπαϊκή διχογνωμία σχετικά με τη Μέση Ανατολή και εξήγησε ότι τα spreads μεταξύ των διαφόρων χωρών θα διευρυνθεί αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  δεν συσπειρωθεί περισσότερο.

Εξέφρασε την άποψη ότι η μη επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τον τρόπο ερμηνείας του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ΕΕ εγκαίρως τον Ιανουάριο, όταν θα επανέλθει ο κανόνας που περιορίζει τα ελλείμματα στο 3%, αποτελεί πρόβλημα διότι κινδυνεύει να ασκηθεί πίεση στη νομισματική πολιτική να κάνει περισσότερα.

Η απάντηση από τον επικφαλής του Eurogroup των υπουργών Οικονομικών, Paschal Donohoe, είναι ότι κατανοεί ότι το διακύβευμα είναι πραγματικά υψηλό για την επίτευξη συμφωνίας φέτος και εκτιμά ότι  είναι εφικτό αλλά πολύ δύσκολο.

Παράλληλα, δεσμεύτηκε να εντείνει τις πιέσεις προς την Ιταλία για την επικύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, λέγοντας ότι υπάρχει πραγματικός κίνδυνος να μην γίνει το βήμα αυτό και ότι άλλες κυβερνήσεις δεν μπορούν επί του παρόντος να χρησιμοποιήσουν αυτό το εργαλείο διάσωσης εάν συμβεί μια τραπεζική κρίση, όπως είπαν. Το θέμα θα τεθεί στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα.

Ωστόσο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί συμβιβασμός σχετικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες, καθώς οι θέσειςπαραμένουν πολύ διαφορετικές.

Το δημοσίευμα ανοίγει την κουρτίνα του παρασκηνίου και των συζητήσεων ανάμεσα στους κορυφαίους ευρωπαίους εξιωματούχους, δύο μέρες πριν από την συνεδρίαση της ΕΚΤ στην Αθήνα, όπου αναμένεται οι κεντρικοί τραπεζίτες να διαρήρησουν αμετάβλητα τα επιτόκια.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Εισιτήριο πρώτης θέσης, στο τρένο της δεύτερης ευκαιρίας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ το έλεγε από το βράδυ της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη. Και η δικαίωση απλά, άργησε λίγες ημέρες

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024