Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ φόρεσε το κίτρινο αστέρι - «Ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος»

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ φόρεσε το κίτρινο αστέρι – «Ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος»

Η κίνηση καταδικάστηκε και από Ισραηλινούς

«Θύελλα» αντιδράσεων έχει προκαλέσει η εμφάνιση του ισραηλινού πρεσβευτή στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν με το κίτρινο αστέρι στο στήθος του, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ο Ερντάν δήλωσε πως θα συνεχίσει να το φορά με υπερηφάνεια για όσο δεν εκδίδεται απόφασή του που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό» τόνισε ο ίδιος. «Όπως οι παππούδες μου, όπως οι παππούδες εκατομμυρίων Εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», συνέχισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («ποτέ ξανά»), παραπέμποντας στο κίτρινο αστέρι που είχαν επιβάλει στους Εβραίους οι ναζί.

«Θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό»

Η στιγμή που ο Γκιλάντ Ερντάν καρφιτσώνει το κίτρινο αστέρι επάνω του

Φυσικά η κίνηση του ισραηλινού πρεσβευτή δεν θα μπορούσε να μείνει ασχολίαστη. Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον πρόεδρο του μουσείου Γιαντ Βασέμ, αφιερωμένο στα θύματα του Ολοκαυτώματος.

«Είναι ντροπή»

Ο Ντάνι Νταγιάν είπε ότι η κίνηση του Ερντάν αποτελεί: «Ντροπή για τα θύματα του Ολοκαυτώματος και το Ισραήλ».

Χάσμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χάσμα όσον αφορά τον πόλεμο αυτό και τις συνέπειές του ενώ απορρίφθηκαν συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Άλλο, που καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, από τη Ρωσία και την Κίνα, διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, που υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή -μη δεσμευτικό- κείμενο με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή Ερντάν.

«Ντροπή σας. Η σημερινή είναι μια ζοφερή ημέρα για τον ΟΗΕ και την ανθρωπότητα», είπε ο Γκιλάντ Ερντάν, διαβεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί «όλα τα μέσα» που έχει στη διάθεσή του «για να απαλλάξει τον κόσμο από το κακό που αντιπροσωπεύει η Χαμάς» και «να φέρει τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους». «Ο μόνος τρόπος για να καταστραφεί η Χαμάς είναι να την ξεριζώσουμε από τις σήραγγες και την υπόγεια πόλη του τρόμου», πρόσθεσε.

Πολλοί εξ όσων εκφράστηκαν χθες στο Συμβούλιο, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Sports in

Ξεκάθαρο μήνυμα του Μεντιλίμπαρ στους παίκτες: «Δεν θέλω ούτε λέξη για τελικό»

Ο προπονητής του Ολυμπιακού μίλησε στους παίκτες του, θέλοντας να βάλει τέλος στους πανηγυρισμούς, ενόψει της δύσκολης ρεβάνς με την Βίλα στο Καραϊσκάκη

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024