Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΟΗΕ: Παραίτηση του Γκουτέρες ζητά ο πρεσβευτής του Ισραήλ

ΟΗΕ: Παραίτηση του Γκουτέρες ζητά ο πρεσβευτής του Ισραήλ

«Οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ και προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις Ισραηλινών

Θυέλλα αντιδράσεων έχει ξεσηκώσει τις τελευταίες ώρες η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό» – μία δήλωση με την οποία, όπως φαίνεται, προσπάθησε να υποστηρίξει πως προτού κάποιος επιτεθεί, σημαίνει πως κάτι άλλο έχει προηγηθεί, και που πυροδότησε μια τέτοια αντίδραση, εν προκειμένω την επίθεση της παλαιστινιακής ένοπλης οργάνωσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τον πόλεμο Ισραήλ–Χαμάς.

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», είπε αρχικά ο Αντόνιο Γκουτέρες και πρόσθεσε: «Εχουν δει τη γη τους να καταβροχθίζεται και να μαστίζεται από τη βία, την οικονομία τους να καταπνίγεται, τους ανθρώπους τους να εκτοπίζονται και τα σπίτια τους να γκρεμίζονται. Οι ελπίδες τους για μια πολιτική λύση στα δεινά τους έχουν εξαφανισθεί» εξήγησε χαρακτηριστικά περιγράφοντας τα γεγονότα που πιθανόν οδήγησαν στην αιματηρή εξέγερση των μαχητών της Χαμάς ενάντια στο Ισραήλ.

«Δηλώσεις σοκαριστικές, φρικτές και εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα» λέει ο πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Συνεχίζοντας, βέβαια, τόνισε ότι τα παράπονα αυτά των Παλαιστινίων σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις «αποκρουστικές επιθέσεις» της Χαμάς και, αντίστροφα, οι επιθέσεις της Χαμλάς δεν μπορούν να δικαιολογήσουν μια «συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού» από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις.

Δείτε τις δηλώσεις του Αντόνιο Γκουτέρες μετά το 1:23″

Να παραιτηθεί, ζητά ο πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Τα σχόλια επικρίθηκαν έντονα από τον πρεσβευτή του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γκουτέρες «σοκαριστικές», «φρικτές» και «εντελώς αποκομμένες από την πραγματικότητα» ζητώντας ταυτόχρονα την παραίτησή του σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης «Haaretz».

«Ο γενικός γραμματέας είναι εντελώς αποσυνδεδεμένος από την πραγματικότητα στην περιοχή μας και βλέπει τη σφαγή που διέπραξαν οι τρομοκράτες της ναζιστικής οργάνωσης της Χαμάς με διαστρεβλωμένο και ανήθικο τρόπο. Η δήλωσή του ότι «οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν στο κενό», εξέφρασε την κατανόηση για την τρομοκρατία και τη δολοφονία. Αυτό είναι πραγματικά ακατανόητο», πρόσθεσε.

«Είναι πραγματικά λυπηρό ο επικεφαλής μιας οργάνωσης, που προέκυψε μετά το Ολοκαύτωμα, να έχει τόσο φρικτές απόψεις. Μια τραγωδία!» δήλωσε και ολοκληρώνοντας ανέφερε τα εξής: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ή ουσία να μιλάμε με εκείνους που δείχνουν κατανόηση στις πιο τρομερές πράξεις που διαπράχθηκαν εναντίον των πολιτών του Ισραήλ – ούτε λιγότερο από μια δηλωμένη τρομοκρατική οργάνωση», είπε.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιο κόσμο ζείτε;» – Η αντίδραση του Ισραηλινού ΥΠΕΞ

Εξίσου επικριτικός απέναντι στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ στάθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ σχετικά με τις απόψεις για τη Γάζα. Ο Έλι Κοέν κατήγγειλε τον επικεφαλής του ΟΗΕ Γκουτέρες για την κριτική του για τις πολεμικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα.

«Κύριε Γενικέ Γραμματέα, σε ποιο κόσμο ζείτε;» είπε ο Έλι Κοέν στον Γκουτέρες κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ξεκίνησε να εξιστορεί με λεπτομέρειες τις φρικαλαιότητες των επιθέσεων της Χαμάς σε βάρος αμάχων του Ισραήλ.

Μάλιστα, ύστερα από τις δηλώσεις που γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζει πως αρνείται να συναντηθεί μαζί του.

«Μετά την 7η Οκτωβρίου δεν υπάρχει χώρος για μια ισορροπημένη προσέγγιση», έγραψε ο Κοέν στην πλατφόρμα X. «Η Χαμάς πρέπει να εξαλειφθεί από τον κόσμο».

Sports in

Ολυμπιακός – Λαμία 4-1: «Μάγος» ο Ποντένσε…

Ο Ολυμπιακός με πρωταγωνιστή τον Ντάνιελ Ποντένσε, που είχε γκολ και ασίστ, επικράτησε με 4-1 της Λαμίας και πλέον στρέφει το βλέμμα του στο κρίσιμο παιχνίδι με την Άστον Βίλα – Τσικίνιο, Ναβάρο και Αλεξανδρόπουλος τα άλλα τρία γκολ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024