Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μόλις 40 ημέρες για την αξιολόγηση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα

Μόλις 40 ημέρες για την αξιολόγηση νέων φαρμάκων στην Ελλάδα

Με ρυθμό 30 νέων φαρμάκων το μήνα, κινείται η Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων, επιταχύνοντας δραστικά τις εγκρίσεις σκευασμάτων

Στην αξιολόγηση 635 φαρμάκων έχει φτάσει από το 2020 μέχρι τώρα η Επιτροπή Αξιολόγησης και  Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ), αυξάνοντας σημαντικά το ρυθμό των αξιολογήσεων.

Σε μηνιαία βάση, το 2022 αξιολογούνταν κατά μέσο όρο 30 φάρμακα, έναντι 25 το 2021 και 20 το 2020.

Αντίστοιχα σε ότι αφορά τον χρόνο που διαρκεί η αξιολόγηση, αυτός έχει μειωθεί στο ένα τέταρτο περίπου, αφού χρειάζονταν 160 ημέρες το 2020 και φέτος η αξιολόγηση χρειάζεται μόλις 40 ημέρες.

Ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025

H πρόεδρος της Επιτροπής Αξιολόγησης καθ. Φλώρα Μπακοπούλου και ο πρόεδρος της ΕΛΕΜΑ Χρήστος Μαρτάκος

Τα δεδομένα αυτά παρέθεσε η πρόεδρος της ΕΑΑΦΑΧ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής και Εφηβικής Ιατρικής Φλώρα Μπακοπούλου, μιλώντας στην εκδήλωση «Meet the Expert», για την αξιολόγηση και αποζημίωση των φαρμάκων που διοργάνωσε η Ελληνική Ένωση Market Access (ΕΛ.Ε.Μ.Α.) με τη συνεργασία της ακαδημαϊκής κοινότητας, στο αμφιθέατρο της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Η κ. Μπακοπούλου έκανε εκτενή αναφορά στον Ευρωπαϊκό Κανονισμό για την αξιολόγηση τεχνολογιών υγείας, ο οποίος θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται από το 2025. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Αξιολόγησης οργάνωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο ημερίδα για την εφαρμογή του Κανονισμού, κάνοντας τη χώρα μας κόμβο ενημέρωσης των γειτονικών χωρών Κύπρου, Βουλγαρίας και Ρουμανίας, για τον Κανονισμό Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας.

Η κ. Μπακοπούλου υπογράμμισε την εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου για την υποδοχή του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, ενώ μίλησε επίσης για την επανεξέταση του εξωτερικού κριτηρίου 5/11 (έγκριση ενός καινοτόμου φαρμάκου σε 5 από τις 11 χώρες που διαθέτουν σύστημα αξιολόγησης τεχνολογιών υγείας), την αξιοποίηση της «σάρωσης ορίζοντα» (horizon scanning), τη θέσπιση επίσημου διαλόγου κατά τη διαδικασία αξιολόγησης, τη θέσπιση κριτηρίων ταξινόμησης μεταξύ των φαρμάκων κοινότητας και των φαρμάκων υψηλού κόστους, αλλά και κριτηρίων για την αλλαγή ενός αποζημιούμενου φαρμάκου σε καθεστώς μη αποζημίωσης.

Τέλος, η κ. Μπακοπούλου παρουσίασε τα μέλη της Επιτροπής, η οποία επικουρείται από 94 εξωτερικούς αξιολογητές, και τα μέλη της ειδικής υποεπιτροπής αξιολόγησης για την αποζημίωση κατ’ εξαίρεση φαρμάκων.

Η ΕΛΕΜΑ οργάνωσε την εκδήλωση για την επικαιροποιημένη ενημέρωση των μελών της, καθώς και την καλύτερη κατανόηση διαδικασιών σε θέματα  που καθημερινά τους απασχολούν, όπως η αξιολόγηση  και αποζημίωση φαρμάκων. Η επόμενη συνάντηση «Meet the Expert» θα ανακοινωθεί σύντομα, ενισχύοντας την πάγια θέση της ΕΛΕΜΑ για την προσφορά υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων στα μέλη της.

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024