Δευτέρα 06 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραηλινός στρατός: «Δεν εγγυόμαστε την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Γάζα»

Ισραηλινός στρατός: «Δεν εγγυόμαστε την ασφάλεια των δημοσιογράφων στη Γάζα»

Από τις 7 μέχρι τις 27 Οκτωβρίου 29 δημοσιογράφοι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ αγνοούνται ή κρατούνται 9. Οι περιοχές που αναφέρονται είναι η Λωρίδα της Γάζας, το Ισραήλ και η Δυτική Όχθη.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε στους διεθνείς ειδησεογραφικούς οργανισμούς Reuters και Agence France Presse (AFP) ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των δημοσιογράφων τους που εργάζονται στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινό βομβαρδισμό και πολιορκία εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας έγραψαν στο Reuters και το AFP αυτή την εβδομάδα, αφού ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι οι δημοσιογράφοι τους στη Γάζα δεν θα γίνουν στόχος ισραηλινών επιδρομών.«Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας στοχεύουν όλες τις στρατιωτικές δραστηριότητες της Χαμάς σε όλη τη Γάζα», ανέφερε η επιστολή του ισραηλινού στρατού, προσθέτοντας ότι η Χαμάς θέτει σκόπιμα στρατιωτικές επιχειρήσεις «κοντά σε δημοσιογράφους και αμάχους».

Δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υπαλλήλων σας

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας σημείωσαν επίσης ότι τα υψηλής έντασης πλήγματά τους σε στόχους της Χαμάς θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιές στα γύρω κτίρια και ότι οι πύραυλοι της Χαμάς θα μπορούσαν επίσης να εκπυρσοκροτήσουν και να σκοτώσουν ανθρώπους μέσα στη Γάζα.

«Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούμε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των υπαλλήλων σας και σας προτρέπουμε έντονα να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλειά τους», κατέληγε η επιστολή των IDF.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων αναφέρει πως είναι η πιο αιματηρή σύγκρουση από το 1992

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, η CPJ έχει καταγράψει την πιο θανατηφόρα περίοδο για τους δημοσιογράφους που καλύπτουν συγκρούσεις από τότε που η CPJ άρχισε να κρατά αρχείο, το 1992. Από τις 7 έως τις 27 Οκτωβρίου 2023, τουλάχιστον 29 δημοσιογράφοι ήταν μεταξύ των περισσότερων από 8.000 νεκρών και από τις δύο πλευρές από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της επιτροπής, αυτός ο θανατηφόρος απολογισμός συνδυάζεται με παρενοχλήσεις, συλλήψεις και άλλα εμπόδια στη δημοσιογραφία σε περιοχές που περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.

Δύσκολες στιγμές για τον άμαχο πληθυσμό και τους δημοσιογράφους.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής για την Ασφάλεια των Δημοσιογράφων

Καθώς η δυνατότητα των δημοσιογράφων να ασχοληθούν με τη συλλογή ειδήσεων και τη λήψη μαρτυριών περιορίζεται όλο και περισσότερο, η ικανότητα του κοινού να γνωρίζει και να κατανοεί τι συμβαίνει σε αυτή τη σύγκρουση τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο, με πιθανές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ένα μπλακ-άουτ στις επικοινωνίες είναι ένα μπλακ-άουτ στις ειδήσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες με ένα ανεξάρτητο, τεκμηριωμένο κενό πληροφόρησης που μπορεί να γεμίσει με θανατηφόρα προπαγάνδα, παραπληροφόρηση και παραπληροφόρηση.

Η CPJ γνωρίζει ότι πολλοί δημοσιογράφοι παραμένουν επί τόπου στη Γάζα και πολλοί διεθνείς δημοσιογράφοι έχουν συρρεύσει στο Ισραήλ για να καλύψουν τον πόλεμο. Υπενθυμίζουμε σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές – και εκτός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων του Ισραήλ – ότι οι δημοσιογράφοι είναι άμαχοι και πρέπει να γίνονται σεβαστοί και να προστατεύονται από όλα τα αντιμαχόμενα μέρη σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαι».

Η σκόπιμη στοχοποίηση δημοσιογράφων ή υποδομών μέσων ενημέρωσης συνιστά πιθανό έγκλημα πολέμου.

Σε αυτή τη σκοτεινή ώρα, στεκόμαστε στο πλευρό των δημοσιογράφων, αυτών που αναζητούν την αλήθεια και που με την καθημερινή τους δουλειά μας ενημερώνουν με γεγονότα που ρίχνουν φως στην ανθρώπινη κατάσταση και βοηθούν να λογοδοτήσει η εξουσία.

Sports in

Ο άθλος του Ολυμπιακού και το απίστευτο 10/11 της Άστον Βίλα! (pic)

Η πιο ακριβή ενδεκάδα των ημιτελικών του Europa Conference League αποδεικνύει γιατί το «διπλό» που πέτυχε ο Ολυμπιακός στο Μπέρμιγχαμ είναι ένας πραγματικός ποδοσφαιρικός άθλος

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Μαϊου 2024