Παρασκευή 03 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ευθεία απειλή Ιράν στο Ισραήλ: «Οι ένοπλες οργανώσεις είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ευθεία απειλή Ιράν στο Ισραήλ: «Οι ένοπλες οργανώσεις είναι με το δάχτυλο στη σκανδάλη»

Ο Amir-Abdollahian δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει την πολυτέλεια να μένει σιωπηλή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, Αμίρ-Αμπντολαχιάν, προειδοποίησε σήμερα σύμφωνα με το ΑΠΕ, ότι οι ένοπλες οργανώσεις του Λιβάνου και της Παλαιστίνης έχουν «το δάχτυλο στη σκανδάλη», φοβούμενες μια κλιμάκωση στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Απ’ όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη. Ξέρετε, είναι πολύ πιο ισχυρό και βαθύ από αυτά που έχετε δει. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και εξακολουθούν να σκοτώνονται γυναίκες, παιδιά και άμαχοι στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη, όλα θα είναι πιθανά». είπε ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεΐν Αμίρ-Αμπντολαχιάν, μιλώντας για τις πρόσφατες συναντήσεις του με «στελέχη της αντίστασης στον Λίβανο και παλαιστινιακών ομάδων».

«Απ’ όσα κατάλαβα και άκουσα από τα σχέδιά τους, έχουν το δάχτυλο στη σκανδάλη»

«Για αυτό πιστεύω ότι αν αυτή η κατάσταση παραταθεί και γυναίκες, παιδιά και άμαχοι συνεχίσουν να σκοτώνονται στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, όλα είναι πιθανά», πρόσθεσε μιλώντας στο αμερικανικό ραδιόφωνο NPR.

Η Τεχεράνη δεν επιθυμεί την διεύρυνση της σύγκρουσης, το μήνυμα Αμίρ-Αμπντολαχιάν

Ο Ιρανός υπουργός έκανε αυτές τις δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με αντικείμενο την κατάσταση στη Γάζα.

Οι ομάδες αυτές, συνέχισε ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν, «κάνουν τις δικούς τους υπολογισμούς για τη δική τους ασφάλεια και, όπως έχω πει, αποφασίζουν μόνες τους», τονίζοντας ότι η Τεχεράνη «δεν επιθυμεί διεύρυνση της σύγκρουσης».

Το πρακτορείο Mehr του Ιράν προσθέτει όμως κάποιες νέες πληροφορίες

Οι επιδρομές ξεκίνησαν μετά την άνευ προηγουμένου στρατιωτική επίθεση, που ονομάστηκε Επιχείρηση Καταιγίδας Αλ Άκσα, που εξαπέλυσαν οι αντιστασιακές δυνάμεις υπό την ηγεσία της Χαμάς εναντίον των κατεχομένων εδαφών. Οι Παλαιστίνιοι δήλωσαν ότι η επίθεση, κατά την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.400 ισραηλινοί στρατιώτες και έποικοι, ήταν μια απάντηση στην αυξημένη ισραηλινή βία κατά των Παλαιστινίων και στη βεβήλωση του τεμένους αλ Άκσα από τους κατακτητές.

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι η περιοχή δεν έχει την πολυτέλεια να μένει σιωπηλή καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει γυναίκες και παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας.

«Αλλά ξέρετε ότι η κατάσταση παραμένει περίπλοκη. Είναι δύσκολο για την περιοχή μας να ανεχθεί το γεγονός ότι 7.000 άμαχοι έχουν σκοτωθεί ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών του ισραηλινού καθεστώτος. Αυτή είναι η εικόνα που βλέπουμε τώρα στην περιοχή και εξαιτίας της συνέχισης των εγκλημάτων του ισραηλινού καθεστώτος, ολόκληρη η περιοχή έχει μετατραπεί σε πυριτιδαποθήκη».

«Δεν θέλουμε πραγματικά να εξαπλωθεί αυτή η σύγκρουση. Στην πραγματικότητα, συμβουλεύουμε τους πάντες και τους ενθαρρύνουμε να κινηθούν προς την κατεύθυνση του τερματισμού των εγκλημάτων πολέμου το συντομότερο δυνατό» συνέχισε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν.

O Στρατός Ξηράς του Ιράν έχει ξεκινήσει ασκήσεις

Οι ΗΠΑ διευθύνουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή

Προέτρεψε τις ΗΠΑ, οι οποίες, όπως είπε, ουσιαστικά διευθύνουν την ισραηλινή πολεμική μηχανή, να σταματήσουν να παρέχουν απεριόριστη υποστήριξη στο καθεστώς και να σταματήσουν τις θηριωδίες του.

«Ενθαρρύνουμε όντως τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν την απόλυτη απόλυτη υποστήριξή τους στο ισραηλινό καθεστώς. Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουμε μέσα στην περιοχή, τόσο το σύστημα ασφαλείας όσο και το πολιτικό σύστημα του Ισραήλ έχουν καταρρεύσει εντελώς», είπε. «Αυτή τη στιγμή, το μόνο πράγμα που λειτουργεί στο Ισραήλ είναι η πολεμική του μηχανή, η οποία επίσης διοικείται και ελέγχεται και διαχειρίζεται από τις ΗΠΑ».

Είπε ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει κίνητρο να συνεχίσει τον πόλεμο, καθώς το τέλος του πολέμου σημαίνει το τέλος του δικού του υπουργικού συμβουλίου.

«… αν οι επιθέσεις και ο πόλεμος σταματήσουν, τότε θα πέσει σε λιγότερο από δύο ημέρες».

Η Χαμάς έχει τις δικές της εγχώριες δυνατότητες

Επεξηγώντας τη σχέση του Ιράν με τη Χαμάς, ο Ιρανός υπουργός είπε ότι το Ιράν προσφέρει πολιτική υποστήριξη στη Χαμάς ως κίνημα αντίστασης που πολεμά νόμιμα την κατοχή, αλλά το κίνημα ενεργεί ανεξάρτητα και έχει τις δικές του εγχώριες στρατιωτικές δυνατότητες.

Αρνείται το Ιράν πως…δίνει όπλα στην Χαμάς

Η συνάντηση μεταξύ του Αμίρ Αμπντολαχιάν και του υγέτη της πολιτικής πτέρυγας της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε.

«Διαθέτουν αρκετούς πυραύλους, ρουκέτες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και μπορούν εύκολα να τα προμηθευτούν από οπουδήποτε», είπε. «Έχουν ό,τι χρειάζεται για να παράγουν τα δικά τους όπλα και έχουν τη δική τους εκπαίδευση και γι’ αυτό αποφάσισαν οι ίδιοι να προχωρήσουν σε αυτή την επιχείρηση».

Ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι οι πρόσφατες συζητήσεις του με τον ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στο Κατάρ δείχνουν ότι η ομάδα είναι έτοιμη να απελευθερώσει μη στρατιωτικούς αιχμαλώτους, καθώς δεν έχει «κανένα κίνητρο, κανένα λόγο» να τους κρατήσει.

Ωστόσο, ο Αμίρ-Αμπντολαχιάν δήλωσε ότι πρώτα πρέπει να υπάρξει κατάπαυση του πυρός πριν η Χαμάς απελευθερώσει τους μη στρατιωτικούς αιχμαλώτους.

«Ξέρετε, (το Ισραήλ) σκοτώνει μεγάλο αριθμό αμάχων και την ίδια στιγμή περιμένετε να απελευθερώσουν αυτούς τους ανθρώπους, δίνοντάς τους ελεύθερο χέρι να τους σκοτώσουν και την ίδια στιγμή δένετε τα χέρια σας; Αυτό δεν είναι λογικό…»

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε σήμερα με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ


Ο Ιρανός υπουργός δήλωσε ότι οι χιλιάδες Παλαιστίνιοι που λιμνάζουν στις ισραηλινές φυλακές δεν πρέπει να ξεχνιούνται όταν πρόκειται για την απελευθέρωση μη στρατιωτικών κρατουμένων.

«Όταν έρθει η ώρα για την απελευθέρωση των μη στρατιωτικών κρατουμένων τότε δεν θα πρέπει να ξεχάσουν ότι υπάρχουν 6.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι που κρατούνται αιχμάλωτοι από τους Ισραηλινούς». Με αυτό τον τρόπο ανοίγει παράθυρο για ανταλλαγή κρατουμένων.

Πηγές: ΑΠΕ, MEHR

Sports in

Οι μέρες και οι ώρες των Game 5 Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού

Ανακοινώθηκαν οι μέρες και οι ώρες των Game 5 του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 03 Μαϊου 2024