Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
«The Humans»: Άνθρωποι της διπλανής πόρτας

«The Humans»: Άνθρωποι της διπλανής πόρτας

Η παράσταση δίνει την αίσθηση ταινίας του Γούντι Άλεν, παρακολουθώντας ο θεατής ένα οικογενειακό τραπέζι και τις σχέσεις των ηρώων να περνούν από χίλια κύματα κατά τη διάρκεια ενός απογεύματος.

Στο αγαπημένο θέατρο της πλατείας Καρύτση, πριν λίγες ημέρες έκανε πρεμιέρα το βραβευμένο με Tony Award, θεατρικό έργο του Stephen Karam «Τhe Humans», υπό τη σκηνοθετική ματιά του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, ο οποίος υπογράφει και τη μετάφραση.

Στο πλευρό του ένα εξαιρετικό σύνολο ηθοποιών ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος στο ρόλο του πατέρα της οικογένειας, η Θέμις Μπαζάκα μια 61 χρονη μητέρα, ο Κωνσταντίνος Ασπιώτης ο σύντροφος της μιας κόρης όπου η υποδύεται η Μαρία Πετεβή, η δεύτερη κόρη η Ειρήνη Μακρή, και η μοναδική Ξένια Καλογεροπούλου ως γιαγιά που βιώνει το δύσκολο και δυσβάσταχτο μονοπάτι της άνοιας.

Ανθρώπινες ιστορίες που ζούμε καθημερινά

Το σκηνικό μας μεταφέρει σε ένα ημιυπόγειο διαμέρισμα στη China Town του Μανχάταν, όπου συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια για να γιορτάσει την Ημέρα των Ευχαριστιών. Στο κέντρο της σκηνής στρώνεται ένα τραπέζι και οι ηθοποιοί κινούνται στο χώρο με άνεση, κάθονται, σηκώνονται, τσιμπολογούν φαγητά, φωνάζουν, μιλούν δυνατά, γελούν, κλαίνε, θυμούνται, ανησυχούν, τρομάζουν.

Λάζαρος Γεωργακόπουλος και Θέμις Μπαζάκα

Η μόνη ατάραχη και «μετακινούμενη» στο δικό της προσωπικό κοσμοσύμπαν η γιαγιά Μόμο, που βιώνει τη δύσκολη ασθένεια της είτε καθίμενη σε ένα αναπηρικό καροτσάκι, είτε κοιμώντας στο γωνιακό καναπέ του σαλονιού. Κάποιες στιγμές ξυπνώντας από το ληθαργό της μονολογεί ακατάληπτα.

Το The Humans ξετυλίγει το κουβάρι της ζωής της οικογένειας Μπλέικ

Λίγα έπιπλα, κούτες, μια χαλασμένη σκάλα, ενα wc χωρίς παράθυρο, περίεργες μυρωδιές και ήχοι από το δρόμο ενός σκοτεινού διαμερίσματος στο υπόγειο με ένα σχεδόν εξίσου σκοτεινό διαμέρισμα στον επάνω όροφο και οι ήρωες να προσπαθούν να βρουν τις ισορροπίες τους μέσα σε αυτό το κλειστοφοβικό περιβάλλον.

Ο θεατής αρχίζει να νιώθει οικεία με τους πρωταγωνιστές της ιστορίας αρκετά σύντομα. Θα μπορούσαν να είναι άνθρωποι που όλοι γνωρίζουμε. Οι καυγάδες τους για θέματα που όλοι μας συμβουλεύουν να αποφεύγουμε, αλλά σπάνια τα αποφεύγουμε, τα χρήματα, οι δυσκολίες, η θρησκεία, η τάξη, τι κάνουν λάθος τα παιδιά στη ζωή τους. Κοινότυπα προβλήματα που όλους όμως μας βασανίζουν.

Και μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακούγονται τόσες αλήθειες αλλά και κρύβονται τόσα μυστικά. Που κάποιες από αυτές λέγονται κατάμουτρα και πληγώνουν και κάποιες άλλες με χιούμορ που φαίνεται σαν άγγιγμα ψυχής. Η ξεχωριστή γραφή του Κάραμ κινείται αβίαστα σ’ αυτή τη λεπτή γραμμή μεταξύ κωμωδίας και τραγωδίας.

Το «The Humans» αναδεικνύει την εγγενή ομορφιά που βρίσκεται μέσα στην ακαταστασία και τις ατέλειες της ανθρώπινης ύπαρξης. Το έργο έκανε πρεμιέρα στο Broadway το 2016. Την ίδια χρονιά ήταν φιναλίστ για το Βραβείο Πούλιτζερ και κέρδισε το Βραβείο Tony για το καλύτερο θεατρικό έργο. Κατόπιν γυρίστηκε σε ταινία, σε σενάριο και σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα, η οποία, όπως και το θεατρικό, είχε πολύ θερμή υποδοχή από κοινό και κριτικούς.

Σχέσεις που αναμετρώνται

Ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης σκηνοθετεί μια παράσταση καλοκουρδισμένη ρίχνοντας φως στις σημερινές ανθρώπινες σχέσεις τα αδιέξοδα τους, δημιουργώντας χαρακτήρες που μπορεί εύκολα να ταυτιστεί ο θεατής.

Οι έξι ηθοποιοί μέσω των ρόλων τους γίνονται οικείοι, άμεσοι, συγκινούνται, τσαλακώνονται, ανοίγονται, κλείνονται, κάνουν χιούμορ, σκληρή κριτική μεταξύ τους αλλά κυρίως αγαπιούνται και συγχωρούν. Ταυτόχρονα όμως καταφέρνουν να μοιράσουν τα συναισθήματα τους με το κοινό. Αξίζει να υπογραμμίσουμε την εξαιρετική εμφάνιση της Ξένιας Καλογεροπούλου που ως ηλικιωμένη γιαγιά με άνοια καταφέρνει να σε συγκινήσει καλλιεργώντας σου την επιθυμία να ανέβεις στη σκηνή και να μοιραστείς μια τεράστια αγκαλιά μαζί της.

Η παράσταση διαρκεί 100 λεπτά.

Εξαιρετική η Ξένια Καλογεροπούλου στο ρόλο της γιαγιάς με άνοια

Πληροφορίες παράστασης

Θέατρο Μουσούρη, Πλατεία Καρύτση 7

Τετάρτη, Πέμπτη & Παρασκευή στις 21:00 | Σάββατο στις 18:00 & 21:00 | Κυριακή στις 19:00

Eισιτήρια

Πλατεία (κεντρικά): 25€ | Πλατεία (Δεξιά – αριστερά): 22€ | Εξώστης: 22€ | Λαϊκή απογευματινή, κάθε Σάββατο στις 18.00: 18€ | Φοιτητικό: 16€, δεν ισχύουν Σάββατο βράδυ και εορτές | Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη, μέχρι 26 ετών και άνω των 65 ετών, 16€ | Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη : Ανεργίας, 13€ | Την περίοδο των εορτών, ισχύουν μόνο οι τιμές 25€ και 22€ γενική είσοδος

Πληροφορίες / Κρατήσεις

Τηλ.: 210 3310936

Sports in

Η Κ19 της Λαμίας έκανε pasillo στην αντίστοιχη του Ολυμπιακού για την κατάκτηση του Youth League

Σε μια πολύ όμορφη κίνηση προχώρησε η Κ19 της Λαμίας, προς την αντίστοιχη του Ολυμπιακού λίγο πριν την μεταξύ τους αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024