Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Υγεία: Πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί αφού κολλήσετε έναν ιό;

Υγεία: Πόσο καιρό είστε μεταδοτικοί αφού κολλήσετε έναν ιό;

«Θωρακίστε» την υγεία σας αλλά και των γύρω σας, γνωρίζοντας πόσο διάστημα είστε μεταδοτικοί εάν νοσήσετε με κρύωμα, γρίπη ή κοροναϊό…

Ένα θετικό που προέκυψε από την πανδημία για την συλλογική υγεία είναι η αυξημένη μας επίγνωση για το πώς οι ιοί, ιδιαίτερα οι αναπνευστικοί, μπορούν να εξαπλωθούν από το ένα άτομο στο άλλο.

Ενώ παλαιότερα μπορεί να επιμέναμε να πάμε στην δουλειά, στη σχολή ή το σχολείο ενώ είχαμε εμφανή συμπτώματα ασθένειας, πλέον επιλέγουμε να μην το κάνουμε ή τουλάχιστον φοράμε μάσκα υψηλής προστασίας, προκειμένου να προφυλάξουμε τους γύρω μας.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτικό το κρυολόγημα;

Το κοινό κρυολόγημα είναι μια ήπια ασθένεια του ανώτερου αναπνευστικού που είναι σχετικά μεταδοτική. Προκαλείται από πολλούς διαφορετικούς ιούς, με τον ρινοϊό – που έχει πολλούς τύπους – να αποτελεί τον συνήθη «ύποπτο». Άλλοι ιοί του κοινού κρυολογήματος περιλαμβάνουν τους αδενοϊούς και τους κοροναϊούς.

Οι ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνιστούν να απομονωθείτε στο σπίτι για πέντε ημέρες μόλις βγείτε θετικοί

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μπορεί να νοσήσετε πολλές φορές με κοινό κρυολόγημα, μιας και μπορεί να προκληθεί από διαφορετικούς ιούς ή στελέχη τους.

Το κρυολόγημα μεταδίδεται από άτομο σε άτομο μέσω του αέρα και από στενή προσωπική επαφή, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι το φτέρνισμα, η ρινική συμφόρηση, ο πονόλαιμος, ο βήχας και (σπάνια) ο πυρετός.

Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε συμπτώματα από την πρώτη έως και την τρίτη ημέρα μετά την έκθεση στον ιό ενώ μπορεί να χρειαστούν από επτά έως δέκα ημέρες για να αναρρώσετε πλήρως από το κρυολόγημα.

Μπορεί να είστε πιο μεταδοτικοί τις πρώτες δύο έως τρεις ημέρες του κρυολογήματος ενώ τις περισσότερες φορές δεν είναι μεταδοτικό μετά την πρώτη εβδομάδα.

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η γρίπη;

Η γρίπη συνήθως προκαλείται από τους ιούς της γρίπης Α και Β, οι οποίοι μπορούν να μολύνουν τη μύτη, το λαιμό και μερικές φορές τους πνεύμονες, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα συμπτώματα της γρίπης μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό.
  • Βήχα.
  • Ρίγη.
  • Πονόλαιμο.
  • Καταρροή ή ρινική συμφόρηση.
  • Μυϊκούς πόνους
  • Πονοκέφαλο.
  • Αίσθημα κόπωσης.
  • Έμετο και διάρροια (αν και τα γαστρεντερικά συμπτώματα είναι πιο συχνά στα παιδιά).

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω του αέρα από μικροσκοπικά σταγονίδια που δημιουργούνται όταν τα μολυσμένα άτομα βήχουν, φτερνίζονται ή μιλούν, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να φτάσουν στην μύτη ή το στόμα υγιών ατόμων. Πιο σπάνια μπορεί να μεταδοθεί μέσω αντικειμένων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), τα άτομα με γρίπη είναι πιο μεταδοτικά τις πρώτες 3-4 ημέρες μετά την έναρξη της ασθένειάς τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να είναι μεταδοτικοί μια ημέρα πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως και πέντε έως επτά ημέρες μετά την ασθένεια.

Το εμβόλιο κατά της γρίπης μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες να κολλήσετε ενώ ακόμα και εάν μολυνθείτε, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε βαριά.

Τα άτομα με covid-19 φαίνεται να σταματούν να μεταδίδουν τον ιό περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων

Πόσο καιρό είναι μεταδοτική η covid-19;

Ο κοροναϊός και οι παραλλαγές του έχουν χαρακτηριστεί ιδιαίτερα μεταδοτικές. Τα συμπτώματα της covid-19 μπορεί να κυμαίνονται από ήπια έως σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Πυρετό
  • Ρίγη
  • Βήχα
  • Δυσκολία στην αναπνοή
  • Κούραση
  • Πόνους στους μύες ή στο σώμα
  • Πονοκέφαλο
  • Απώλεια γεύσης ή όσφρησης
  • Πονόλαιμο
  • Συμφόρηση ή καταρροή
  • Ναυτία
  • Έμετο και διάρροια

Ο ιός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων και πολύ μικρών σωματιδίων που εκπνέονται από άτομα που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Υγιή άτομα μπορεί να κολλήσουν εάν τα εισπνεύσουν ή εάν προσγειωθούν στα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Πιο σπάνια, τα σωματίδια του ιού μπορούν να προσγειωθούν σε επιφάνειες και να εξαπλωθούν μέσω της επαφής με αυτές.

Τα άτομα με covid-19 φαίνεται να σταματούν να μεταδίδουν τον ιό περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και τουλάχιστον αφού περάσουν τρεις μέρες χωρίς πυρετό. Σύμφωνα με έρευνα, ο SARS-CoV-2, ο ιός που προκαλεί την covid-19 είναι πιθανό να μην υπάρχει στους ανώτερους αεραγωγούς σας εννέα ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Οι ειδικοί από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), συνιστούν να απομονωθείτε στο σπίτι για πέντε ημέρες μόλις βγείτε θετικοί, ανεξάρτητα από την κατάσταση εμβολιασμού σας. Φορέστε μάσκα υψηλής προστασίας εάν πρέπει να είστε κοντά σε οποιονδήποτε κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων πέντε ημερών, ακόμη και στο σπίτι.

Μπορείτε να βγείτε από την απομόνωση μετά από πέντε ημέρες εάν είστε χωρίς πυρετό για τουλάχιστον 24 ώρες, χωρίς να έχετε πάρει αντιπυρετικό και τα συμπτώματά σας γενικά βελτιώνονται. Παρακολουθήστε τα συμπτώματά σας και φορέστε μάσκα υψηλής προστασίας μέχρι την 11η ημέρα για να αποτρέψετε την μετάδοση του ιού στους γύρω σας.

Πηγή: VITA

Sports in

Γιατί η απουσία του Χουάντσο Ερνανγκόμεθ «πληγώνει» τον Παναθηναϊκό… (vids)

Ο Παναθηναϊκός θα παίξει στο Βελιγράδι χωρίς τον Ερνανγκόμεθ, ο Εργκίν Αταμάν ψάχνει λύσεις για τη διπλή μάχη με τη Μακάμπι και η απουσία του Ισπανού είναι πολύ πιο σημαντική από όσο νομίζει κανείς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024