Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κορονοϊός: Η μεταδοτικότητα της Kraken και οι νέες μεταλλάξεις

Κορονοϊός: Η μεταδοτικότητα της Kraken και οι νέες μεταλλάξεις

Όλα δείχνουν πως ο κορονοϊός θα συνεχίσει να παράγει μεταλλάξεις, όπως η νέα πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που ονομάζεται Kraken.

Την ίδια ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη έλλειψη φαρμάκων, η μετάλλαξη Kraken που βρίσκεται στην Ελλάδα εδώ και περίπου ένα μήνα συνεχίζει να μεταδίδεται πολύ πιο γρήγορα, από όσο έχουν προβλέψει οι επιστήμονες. Ως γνωστόν, ο κορονοϊός και η γρίπη ευνοούνται από τον χειμώνα με αποτέλεσμα να παρατηρείται έξαρση περιστατικών και ουρά στα τμήματα επειγόντων των νοσοκομείων.

Η παραλλαγή Kraken που τείνει να κυριαρχήσει στην Ελλάδα, προέρχεται μεν από την Όμικρον, όμως είναι πολύ πιο μεταδοτική και διαφεύγει της φυσικής ανοσίας. Για την ώρα η νέα μετάλλαξη φαίνεται να επικρατεί στην Αμερική και όχι τόσο στην Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν ελάχιστα επιβεβαιωμένα περιστατικά.

Ξένοι επιστήμονες προβλέπουν μία νέα μετάλλαξη

Η πρόβλεψη της εξέλιξης μίας ασθένειας όπως ο κορονοϊός είναι πιο δύσκολη από την προσπάθεια πρόβλεψης του καιρού. Σύμφωνα με τους New York Times, πολλοί επιστήμονες, κατά καιρούς έχουν προβλέψει την γέννηση και άλλων μεταλλάξεων του Covid 19.

Οι μεταλλάξεις που έχουν παράξει τον XBB 1.5 ή αλλιώς Kraken, έχουν κάνει ευκολότερο για αυτόν τον ιό να αποκτήσει την ικανότητα να αποφεύγει τα περισσότερα αντισώματα. Είναι πολύ εύκολο λοιπόν να παραχθεί μία ακόμη παραλλαγή που θα μοιάζει και θα ξεπερνά τα χαρακτηριστικά της Kraken.

Αν και οι επιστήμονες έχουν την δυνατότητα να παρακολουθούν την εξέλιξη των μεταλλάξεων και εν γένει της ασθένειας, με τα πιο σύγχρονα μέσα, εξακολουθούν να μην μπορούν να την παρακολουθήσουν σε πραγματικό χρόνο. Επομένως είναι πολύ πιθανό η επόμενη παραλλαγή να είναι ήδη εδώ και να επωάζεται.

 Από που προήλθε η Kraken

Το XBB.1.5 προέρχεται από μία παραλλαγή που ονομάζεται XBB, η οποία είναι μια πολύ ασυνήθιστη μορφή του κοροναϊού. Μπορεί να εμφανίστηκε την άνοιξη ή το καλοκαίρι πέρυσι, πιθανώς στην Ινδία.

Αυτό που είναι ασυνήθιστο για το XBB είναι ότι ήταν το προϊόν δύο διαφορετικών μορφών Omicron που και οι δύο μόλυναν κάποιον. Καθώς αναπαράγονταν μέσα σε αυτό το άτομο, τα γονίδιά τους αναμίχθηκαν μεταξύ τους και στη συνέχεια παράχθηκε ένα νέο υβρίδιο. Και αυτό το υβρίδιο έχει την δυνατότητα να αποφεύγει την άμυνα που έχει χτιστεί από τα εμβόλια και τις λοιμώξεις.

Η μετάλλαξη αυτή, προκάλεσε μια μεγάλη έκρηξη στη Σιγκαπούρη το φθινόπωρο, αλλά δεν κυκλοφόρησε αλλού επειδή ανταγωνιζόταν τόσες άλλες υποπαραλλαγές. Καθώς όμως πολλαπλασιαζόταν, άρχισε να αποκτά περισσότερες μεταλλάξεις.

Έτσι, το XBB δημιούργησε το XBB.1 και στη συνέχεια το XBB.1 μεταλλάχθηκε ξανά σε XBB.1.5. Το XBB.1.5 είναι μια ακόμα πιο μεταδοτική μετάλλαξη, καθώς έχει την δυνατότητα να κολλάει πάνω στα κύτταρα. Σε μέρη δε όπως οι βορειοανατολικές ΗΠΑ, είναι η πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη παραλλαγή.

Τι λένε οι επιστήμονες για την Kraken

Σύμφωνα με την Paula Cannon, ιολόγο στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, η πρόσφατη υποπαραλλαγή XBB.1.5 είναι τόσο μεταδοτική που όλοι κινδυνεύουν να κολλήσουν, ακόμα κι αν έχουν ήδη μολυνθεί και είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν όσοι δεν έχουν μολυνθεί πρόσφατα ή δεν έχουν λάβει το αναμνηστικό εμβόλιο.

Αντίστοιχη ανησυχία έχει εκφράσει και η Maria Van Kerkhove, τεχνική επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, καθώς φαίνεται ότι η XBB.1.5 είναι η πιο μεταδοτική υποπαραλλαγή που έχει ανιχνευθεί.

Βέβαια, η αυξημένη μεταδοτικότητα δε σημαίνει ότι τα συμπτώματα που προκαλεί το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πιο σοβαρά συγκριτικά με τις προηγούμενες παραλλαγές.

Προς το παρόν, τα συμπτώματα της λοίμωξης φαίνεται να είναι αντίστοιχα με τις προηγούμενες υποπαραλλαγές του στελέχους Omicron, αν και είναι λιγότερο συνηθισμένη η απώλεια της γεύσης ή/και της όσφρησης, σε αντίθεση με τις παλαιότερες υποπαραλλαγές του στελέχους.

Sports in

Ένα (μεγάλο) ερώτημα ψάχνει απάντηση στο Λίβερπουλ

Ο Άρνε Σλοτ αναλαμβάνει μια από τις πιο δύσκολες δουλειές στον... κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024