Λουκίδης στο MEGA: «Η υποπαραλλαγή Kraken φαίνεται πως διαφεύγει της φυσικής ανοσίας»
Τι αναφέρει ο Στέλιος Λουκίδης για την υποπαραλλαγή που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία
Ο πνευμονολόγος Στέλιος Λουκίδης μίλησε στην εκπομπή «Mega Σαββατοκύριακο» για τη νέα υποπαραλλαγή «Kraken» αλλά και τις σοβαρές ελλείψεις στα φάρμακα.
Για τη νέα υποπαραλλαγή Kraken και κατά πόσο είμαστε καλυμμένοι από τα υπάρχοντα εμβόλια ρωτήθηκε αρχικά ο κ. Λουκίδης. Όπως είπε για την ώρα η «Kraken» φαίνεται να επικρατεί στην Αμερική και όχι τόσο στην Ευρώπη, στην οποία υπάρχουν ελάχιστα περιστατικά τεκμηριωμένα.
«Υπάρχουν δύο εργασίες που δείχνουν σε εργαστηριακό επίπεδο, δεν πρέπει να το βάλουμε σε κλινικό επίπεδο, ότι διαφεύγει της φυσικής ανοσίας και να μην έχει μεγάλη προστασία από τα εμβόλια, με μία μικρή υποσημείωση, ότι έχεις μεγαλύτερη άμυνα εάν έχεις κάνει την επικαιροποιημένη (δόση) 4 και 5» σημείωσε ο καθηγητής.
Η συμπεριφορά της Kraken
Ανέφερε πως βάσει των στοιχείων η νέα μετάλλαξη δεν έχει το κλινικό αποτύπωμα που θα έβαζε κάποιον σε ανησυχία και δείχνει να έχει μία συμπεριφορά ανάλογη της «Όμικρον».
«Αυτό που έχει μπερδέψει περισσότερο και πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να το βλέπουμε είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να εμπιστευτεί τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων δόσεων. Έχει μάθει ότι οι δόσεις των εμβολιασμών είναι ετήσιες. Όταν βλέπει λοιπόν, ότι αυτό γίνεται ανά 3-4 μήνες, τον ανησυχεί και τον προβληματίζει» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την έξαρση των ιώσεων είπε πως δεν είναι κάτι το περίεργο καθώς πάντοτε αυτή την περίοδο ο κόσμος αρρώσταινε, ωστόσο φέτος το φαινόμενο είναι πιο έντονο γιατί οι ιοί μας βρήκαν ανοσιακά απροετοίμαστους.
«Αυτό που πρέπει να καταλάβουμε όλοι είναι πως κάθε παραλλαγή που έρχεται εξαρτάται ποιον βρίσκει και πώς τον βρίσκει. Υπάρχει φυσική ανοσία στο περιβάλλον; Υπάρχει τεχνητή;» υπογράμμισε ο κ. Λουκίδης.
Ελλείψεις στα φάρμακα
Ο κ. Λουκίδης τόνισε πως πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τη λήψη αντιβιοτικών και να μην γίνεται αλόγιστη χρήση τους, και τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τους ενήλικες να απευθυνόμαστε και στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
- Ο Αρμπελόα φεύγει και η λίστα είναι έτοιμη
- Μακελειό σε σχολείο στην Τουρκία: Τι κατέθεσε ο πατέρας του δράστη – «Σχεδίαζε επίθεση 5 ημέρες πριν»
- «Τραυματισμένοι γονείς φώναζαν τα παιδιά τους» – Μαρτυρία από τη νύχτα των βομβαρδισμών στη Βηρυτό
- Οι προσπάθειες διασωστών και γιατρών να σώσουν τη Μυρτώ – Στο μικροσκόπιο οι κηλίδες αίματος στο Airbnb
- Λάσο: «Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα με παίκτες επιπέδου MVP σχεδόν σε κάθε θέση»
- Τουρκία: Νεκρός από αιμορραγία ο 14χρονος δράστης του μακελειού σε σχολείο – Νέα στοιχεία από τη νεκροψία
- Η ομολογία Λαζαρίδη για την ποινικά κολάσιμη πράξη της απάτης και η σκοπιμότητα (;) πίσω από την πρόθεση επανόρθωσης
- Τζέιμς Μποντ: Η Amazon MGM ανοίγει τα χαρτιά της – Tο στοίχημα των 8 δισ, o διάδοχος, το μεγάλο εμπόδιο
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 16.04.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/04/abhijith-chandran-z4ylX1Z5FQE-unsplash-315x220.jpg)





















































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442