Σάββατο 04 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ: Απάντησε με βίντεο στη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας επειδή αμφισβήτησε τις φρικαλεότητες της Χαμάς

Ισραήλ: Απάντησε με βίντεο στη βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας επειδή αμφισβήτησε τις φρικαλεότητες της Χαμάς

Το υλικό σύμφωνα με το Ισραήλ συγκεντρώθηκε από ανώτερους αξιωματούχους της ειδικής ομάδας της ισραηλινής αστυνομίας και της υπηρεσίας Πληροφοριών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Την αντίδραση του Ισραήλ προκάλεσαν οι δηλώσεις της βασίλισσας Ράνια της Ιορδανίας, η οποία σε συνέντευξή της αμφισβήτησε την εκδοχή του Τελ Αβίβ και τις φρικαλεότητες στις οποίες προχώρησαν οι μαχητές της Χαμάς σε οικισμούς κοντά στη Λωρίδα της Γάζας κατά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με ισραηλινά μέσα μία ομάδα που εκπροσωπεί τις οικογένειες των απαχθέντων και των αγνοουμένων διαβίβασε έναν σύνδεσμο προς μια κωδικοποιημένη ιστοσελίδα που περιλαμβάνει βίντεο κακοποίησης, αποκεφαλισμών και καύσης πτωμάτων που πραγματοποίησε η Χαμάς.

Το υλικό σύμφωνα με το Ισραήλ συγκεντρώθηκε από ανώτερους αξιωματούχους της ειδικής ομάδας της ισραηλινής αστυνομίας τον Lahav 433 και τη Μονάδα 8200 της υπηρεσίας Πληροφοριών των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF).

Η συνέντευξη που άναψε φωτιές

Σε μια συνέντευξη-«φωτιά» που προβλήθηκε την Τρίτη, η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας κάθισε με τη διάσημη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ και καυτηρίασε τα «κραυγαλέα διπλά πρότυπα» (double standards) στην κάλυψη του πολέμου Ισραήλ-Γάζας από τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης.

«Μας λένε ότι είναι λάθος να σκοτώνεις μια οικογένεια, μια ολόκληρη οικογένεια υπό την απειλή όπλου, αλλά είναι εντάξει να τους ρίχνεις οβίδες μέχρι θανάτου… Και αυτό είναι απλά σοκαριστικό για τον αραβικό κόσμο», είπε, προσθέτοντας αργότερα: «Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που υπάρχει τέτοιος ανθρώπινος πόνος και ο κόσμος δεν ζητά καν κατάπαυση του πυρός. Έτσι, η σιωπή είναι εκκωφαντική».

«Η Ιορδανία έχει καταστήσει τη θέση της σαφή: Καταδικάζουμε οποιαδήποτε δολοφονία αμάχων. Παλαιστίνιου ή Ισραηλινού. Αυτή είναι η θέση της Ιορδανίας αλλά και του Ισλάμ. Το είχε αναφέρει και ο σύζυγός μου. Από τη συμφωνία του Ομάρ 15 αιώνες πριν στις πύλες της Ιερουσαλήμ, πριν τη συνθήκη της Γενεύης, που διατάζει τους μουσουλμάνους να μην σκοτώσουν γυναίκες, παιδιά ή ηλικιωμένους. Να μην πειράξουν δέντρο ή ιερέα».

«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι έχει αποδείξεις, ότι έχει δει αποδείξεις για παιδιά που αποκεφαλίστηκαν, να τις ανακαλέσει καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό»

«Δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα ότι παιδιά αποκεφαλίστηκαν»

Παρόλο που η 53χρονη βασίλισσα υποστηρίζει ανέκαθεν τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, η συνέντευξή της στην Αμανπούρ ξέφυγε από κάθε πρωτόκολλο. Αποκάλεσε τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα «σφαγή σε μαζική κλίμακα» και έφτασε στο σημείο να επικρίνει τις δημόσιες δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν σχετικά με τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ – στοχεύοντας μάλιστα ευθέως και το CNN.

«Όταν ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών λέει ότι έχει αποδείξεις, ότι έχει δει αποδείξεις για παιδιά που αποκεφαλίστηκαν, να τις ανακαλέσει καθώς ο ισραηλινός στρατός είπε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό. Αυτό είναι μεροληψία επιβεβαίωσης (σ.σ. confirmation bias). Ακόμα και στο δίκτυό σας Κριστιάν, η ιστοσελίδα του CNN, στην αρχή της σύγκρουσης ανέφερε έναν τίτλο για ισραηλινά παιδιά που βρέθηκαν σφαγμένα σε ένα ισραηλινό κιμπούτς. Και όταν διαβάζετε το ρεπορτάζ, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί ανεξάρτητα».

Sports in

Φενέρμπαχτσε – Μονακό 62-65: Πήρε το «θρίλερ» και ισοφάρισε σε 2-2!

Η Μονακό επικράτησε 65-62 στην έδρα της Φενέρμπαχτσε και πλέον η πρόκριση στο Final Four θα κριθεί στο Game 5.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 04 Μαϊου 2024