Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αναδίπλωση Γκουτέρες για τη Χαμάς - «Είμαι σοκαρισμένος, παραποίησαν τη δήλωσή μου»

Αναδίπλωση Γκουτέρες για τη Χαμάς – «Είμαι σοκαρισμένος, παραποίησαν τη δήλωσή μου»

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ απορρίπτει τις κατηγορίες του Ισραήλ ότι δικαιολόγησε τις επιθέσεις της Χαμάς

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, απέρριψε την Τετάρτη τις ισραηλινές κατηγορίες ότι, σε δήλωσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, δικαιολόγησε τις επιθέσεις της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ.

«Είμαι σοκαρισμένος από τις παραποιήσεις μέρους της δήλωσής μου… σαν να δικαιολογούσα τις τρομοκρατικές ενέργειες της Χαμάς. Αυτό είναι ψευδές. Ήταν το αντίθετο», δήλωσε στους δημοσιογράφους, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένα το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο Γκουτέρες την Τρίτη ζήτησε να προστατευθούν οι άμαχοι στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, εκφράζοντας την ανησυχία του για τις «σαφείς παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» στη Λωρίδα της Γάζας.

Είπε στο 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι ζωτικής σημασίας να είναι σαφές πως ο πόλεμος έχει κανόνες, ξεκινώντας από τη θεμελιώδη αρχή του σεβασμού και της προστασίας των αμάχων.

Η δήλωση που προκάλεσε θύελα αντιδράσεων

«Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε επίσης ότι οι επιθέσεις της Χαμάς δεν έγιναν σε κενό αέρος. Ο παλαιστινιακός λαός έχει υποστεί 56 χρόνια ασφυκτικής κατοχής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκουτέρες.

Προσέθεσε, πάντως, πως «τα παράπονα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τις φρικτές επιθέσεις της Χαμάς. Και αυτές οι φρικτές επιθέσεις δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τη συλλογική τιμωρία του παλαιστινιακού λαού».

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήρισε την ομιλία του Γκουτέρες «σοκαριστική» και τον κάλεσε να παραιτηθεί αμέσως, ενώ ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Ελί Κοέν, δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Γκουτέρες την Τρίτη, όπως είχε προγραμματιστεί.

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024