Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι κάλπες «μίλησαν» - Οι πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι σε έξι δήμους

Οι κάλπες «μίλησαν» – Οι πρώτοι δημοτικοί σύμβουλοι σε έξι δήμους

Σε δήμους όπου έγιναν ανατροπές στον β’ γύρο, οι πρώτοι σε σταυρούς δεν ανήκουν στον συνδυασμό του εκλεγμένου δημάρχου αλλά σε εκείνον που τερμάτισε δεύτερος

Οι κάλπες «μίλησαν». Οι νέοι δήμαρχοι, η αγωνία των οποίων έληξε οριστικά το βράδυ της 15ης Οκτωβρίου, προετοιμάζονται εντατικά για να αναλάβουν καθήκοντα την πρώτη μέρα του 2024. Για τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων, πάλι, η αγωνία παρατάθηκε μερικά 24ωρα μέχρι να ολοκληρωθεί η καταμέτρηση των ψήφων, διαδικασία που σε μερικούς έφερε χαμόγελα και πρωτιές.

Μπορεί η εκλογική αυτή αναμέτρηση να μη διεξήχθη με το σύστημα της απλής αναλογικής, που υπενθυμίζεται ότι το 2019 είχε φέρει «χάος» και αδυναμία στη διοίκηση και λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, αυτό όμως  δεν σημαίνει πως δεν καταγράφηκαν… παράδοξα.

Σε κάποιους δήμους – στην πραγματικότητα, όπου έγιναν ανατροπές στον δεύτερο γύρο – οι πρώτοι σε σταυρούς δημοτικοί σύμβουλοι δεν ανήκουν στον συνδυασμό του εκλεγμένου δημάρχου αλλά σε εκείνον που τερμάτισε δεύτερος.

Με σχεδόν 11.000 σταυρούς δίπλα στον όνομά του, ο Νίκος Αβραμίδης, σημερινός αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού στην Αθήνα, κατάφερε να κόψει πρώτος το νήμα και να καταλάβει την πρώτη θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο που θα συγκροτηθεί τον ερχόμενο Ιανουάριο. Η αποδοχή του έργου που έχει γίνει και η συνεχής επικοινωνία με τον κόσμο στις γειτονιές έπαιξαν, όπως χαρακτηριστικά λέει, μιλώντας στο CityHub, καθοριστικό ρόλο στην πρωτιά. Το παράδοξο βέβαια στην περίπτωσή του είναι ότι ο Νίκος Αβραμίδης προέρχεται από την παράταξη του Κώστα Μπακογιάννη, «έλαβα σχεδόν 11.000 ψήφους, όταν ο κ. Δούκας την πρώτη Κυριακή πήρε μερικές χιλιάδες περισσότερες», σχολιάζει.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Δήμο Αθηναίων η δυναμική των 26 εκλεγμένων συμβούλων του Χάρη Δούκα έχουν αθροιστικά 22.561 σταυρούς, σχεδόν τους μισούς δηλαδή σταυρούς από αυτούς που συγκεντρώνουν οι οκτώ σύμβουλοι του Κώστα Μπακογιάννη (43.863).

Παρόμοια είναι η εικόνα και στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου ο πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος, Χάρης Αηδονόπουλος, με 1.797 σταυρούς σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, προέρχεται από την παράταξη του Κωνσταντίνου Ζέρβα, έχοντας μια απόσταση σχεδόν 100 ψήφων από τον πρώτο σε σταυρούς δημοτικό σύμβουλο με τον συνδυασμό του Στέλιου Αγγελούδη.

Με 2.855 ψήφους, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Ηρακλείου, Γιώργος Σισαμάκης, αναδείχθηκε πρώτος σε σταυρούς δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη του εκλεγμένου δημάρχου Αλέξη Καλοκαιρινού. «Αναγνωρίστηκε το έργο, η αυτοδιοικητική μου παρουσία, αλλά και το γεγονός ότι η παράταξη, με την οποία ήμουν υποψήφιος δήμαρχος στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, ένωσε δυνάμεις με τον συνδυασμό του κ. Καλοκαιρινού και δεν ακολουθήσαμε μια διαδρομή ανώφελων συγκρούσεων».

Ο Πάνος Ρέππας, με 4.714 ψήφους, από το νέο αυτοδιοικητικό έτος θα συνεχίσει το έργο του στον Δήμο Πειραιά, έχοντας παράλληλα τον τίτλο του πρώτου σε σταυρούς δημοτικού συμβούλου με τη νικήτρια παράταξη του Γιάννη Μώραλη. «Η πρώτη θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης θεωρώ ότι αντικατοπτρίζει την αναγνώριση των προσπαθειών και της σκληρής και συστηματικής δουλειάς της ομάδας της υπηρεσίας καθαριότητας τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Θα τιμήσω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου και θα εξακολουθήσω να είμαι καθημερινά στο πλευρό τους! Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη για την εμπιστοσύνη που μου δείχνει και την άψογη συνεργασία που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια. Και φυσικά, την οικογένειά μου που με στηρίζει σε κάθε βήμα».

Στον «κόκκινο» δήμο της Πάτρας, ο Διονύσης Κλάδης, με περισσότερους από 1.500 σταυρούς αναδείχθηκε πρώτος δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Πατρέων, ενώ στη Λάρισα, όπου ο Θανάσης Μαμάκος κατάφερε να «πάρει» τον δήμο από την πρώτη Κυριακή, ο Αχιλλέας Κέλλας με 2.289 σταυρούς τερμάτισε πρώτος. «Κατέβηκα πρώτη φορά υποψήφιος στον δήμο και οι συμπολίτες μου με εμπιστεύθηκαν σε δύσκολες συνθήκες. Στην αυτοδιοίκηση επιλέγει κανείς κυρίως πρόσωπα και όχι τόσο κόμματα. Είναι πιο… προσωπικές οι εκλογές, αφού αφορούν την πόλη, τη γειτονιά, την καθημερινότητα».

Sports in

Μεγαλώνει ο μύθος του Ολυμπιακού: 42ος ευρωπαϊκός τελικός

O oργανισμός του Ολυμπιακού συνεχίζει να γράφει ιστορία και μετά την τεράστια επιτυχία της ομάδας χάντμπολ, έφτασε τους 42 ευρωπαϊκούς τελικούς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024