Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
ΕΚΤ: Στην Αθήνα η κρίσιμη συνεδρίασή της – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

ΕΚΤ: Στην Αθήνα η κρίσιμη συνεδρίασή της – Τι θα γίνει με τα επιτόκια

Η συνεδρίαση πραγματοποιείται εν μέσω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή

«Πάγο» στις αυξήσεις των επιτοκίων ετοιμάζεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Στην Αθήνα ξεκινά σήμερα η διήμερη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ με οικοδεσπότη τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννη Στουρνάρα.

Οι διοικητές των εθνικών κεντρικών τραπεζών των χωρών της ζώνης του ευρώ και τα έξι μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ θα συνεδριάσουν στο κεντρικό κτίριο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα λάβουν τις αποφάσεις τους για τη νομισματική πολιτική.

Ακολουθεί συνέντευξη Τύπου

Μετά το τέλος της συνεδρίασης, θα ακολουθήσει η συνέντευξη Τύπου κατά την οποία η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, επικουρούμενη από τον Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, θα εξηγήσει τις αποφάσεις για τη νομισματική πολιτική.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδριάζει δια ζώσης στην έδρα της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη ή εξ’ αποστάσεως, ενώ μία φορά τον χρόνο η συνεδρίαση φιλοξενείται από μία εθνική κεντρική τράπεζα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά φιλοξενία της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην Τράπεζα της Ελλάδος, μετά το 2005 και το 2008.

Μετά την συνεδρίαση της ΕΚΤ ακολουθεί συνέντευξη Τύπου

Στην Αθήνα η συνεδρίαση των κεντρικών τραπεζιτών της ΕΕ

Τα επιτόκια

Σύμφωνα με την πλειοψηφία των αναλυτών, αναμένεται να σταματήσει την πιο επιθετική σειρά αύξησης των επιτοκίων στην ιστορία της.

Ωστόσο, με τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη να τρέχει στο διπλάσιο του στόχου και τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς να ανεβάζει τις τιμές της ενέργειας, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στο τρέχον επίπεδό τους ή και να αυξηθούν περαιτέρω για κάποιο χρονικό διάστημα.

Οι περισσότεροι επενδυτές, εξετάζοντας τη φετινή σχεδόν στασιμότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και την πτωτική τροχιά του πληθωρισμού, θεωρούν ελάχιστες τις πιθανότητες περαιτέρω αύξησης των επιτοκίων της ευρωζώνης

Ωστόσο, η ιδέα ότι τα ευρωεπιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι αναμενόταν νωρίτερα φέτος κερδίζει έδαφος, παρά τις ενδείξεις ότι η οικονομία της περιοχής εμφανίζεται στάσιμη.

Αντιδρώντας στη διψήφια αύξηση του κόστους ζωής των Ευρωπαίων, τη μεγαλύτερη εδώ και μια γενιά, η ΕΚΤ αύξησε το κόστος δανεισμού σε 10 διαδοχικές συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το βασικό επιτόκιο καταθέσεων από το ιστορικό χαμηλό του μείον 0,5% στο υψηλό ρεκόρ του 4%.

Παραμένουν επιφυλακτικοί οι αξιωματούχοι

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσος καιρός θα χρειαστεί για να ολοκληρώσουν το «τελευταίο μίλι» του ταξιδιού τους για να επιστρέψουν τον πληθωρισμό στο στόχο τους του 2%. Η Λαγκάρντ είπε αυτόν τον μήνα ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν «ανεπιθύμητα υψηλές», παρά το γεγονός ότι έπεσαν σε χαμηλό σχεδόν δύο ετών, 4,3% τον περασμένο μήνα.

Χθες ανακοινώθηκαν στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη, η οποία επιδεινώθηκε απρόσμενα αυτό τον μήνα καθώς μειώθηκε η ζήτηση. Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών HCOB (PMI), που καταρτίζεται από την S&P Global και θεωρείται καλός δείκτης για την πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και του τομέα παροχής υπηρεσιών, υποχώρησε στις 46,5 μονάδες τον Οκτώβριο από τις 47,2 τον Σεπτέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2020.

Εξαιρουμένων των μηνών με την πανδημία της Covid-19, ήταν η χαμηλότερη τιμή από τον Μάρτιο του 2013 και επίσης πολύ χαμηλότερη από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την συρρίκνωση.

Πηγή: ot.gr

Sports in

Ο Μότα γράφει ιστορία με την Μπολόνια

Οι «ροσομπλού» θα παίξουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση μετά από 22 χρόνια και κάνουν... όνειρα ακόμα και για συμμετοχή στο Τσάμπιονς Λιγκ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024