Τετάρτη 22 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Κορκίδης: Καλύτερες οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση στην Ελλάδα

Κορκίδης: Καλύτερες οι εκτιμήσεις για την κατανάλωση στην Ελλάδα

Ετήσια αύξηση της κατανάλωσης 1,6% στην Ελλάδα προβλέπει έρευνα για τα 27 κράτη-μέλη της ΕΕ

«Παρά τις χαμηλές προσδοκίες στην ΕΕ-27 για παραγγελίες στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, που δείχνουν μια συνέχεια της αβεβαιότητας στην εξέλιξη του όγκου κατανάλωσης, στην Ελλάδα τα πράγματα δείχνουν λίγο καλύτερα, αφού εκτιμάται μια ετήσια αύξηση της κατανάλωσης κατά +1,6%, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στην εκτίμηση για ανάπτυξη 2,4% το 2023. Δυστυχώς όμως, έστω αυτή η μικρή αύξηση της κατανάλωσης, συνεχίζει να μην διαχέεται στο σύνολο των μικρών και μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων».

Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Βασίλης Κορκίδης σχολιάζοντας τον Δείκτη Επιχειρηματικού Κλίματος ΜμΕ που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες από την ευρωπαϊκή οργάνωση των μικρομεσαίων smEUnited.

Εμπιστοσύνη στην αγορά

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, ο Δείκτης Επιχειρηματικού Κλίματος των ΜμΕ δείχνει ότι η εμπιστοσύνη στην αγορά άρχισε να ανακάμπτει και να βελτιώνεται ελαφρώς στο 73,8%, παρά την ισχυρή εξάρτηση της κατανάλωσης από το επίπεδο του πληθωρισμού.

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για τις όλες τις μικρομεσαίες. Σε χώρες με ρυθμούς πληθωρισμού άνω του μέσου όρου, ο δείκτης παρουσιάζει μείωση της εμπιστοσύνης με σημάδια ύφεσης. Επιπλέον, τα αποτελέσματα του Βαρόμετρου της ΕΕ για τις ΜμΕ για την ‘Ανοιξη του 2023 ήταν ελαφρώς ανοδικά και πάνω από τις προσδοκίες που αναφέρθηκαν στην αρχή του έτους.

Μεγάλη αβεβαιότητα

Οι προοπτικές όμως δείχνουν υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, αφενός από τη συνεχιζόμενη πίεση στις τιμές των τροφίμων και αφετέρου από την έλλειψη εργατικού δυναμικού με τις ΜμΕ να προσπαθούν συνεχώς να καλύψουν τα κενά απασχόλησης. Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη στα επίπεδα των τιμών, ο μεταποιητικός τομέας επωφελείται από τις χαμηλότερες τιμές των βασικών εμπορευμάτων και τη σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας.

Ο κλάδος των υπηρεσιών και κυρίως έντασης εργασίας αντιμετωπίζει σημαντικές μισθολογικές αυξήσεις δημιουργώντας πρόσθετες ανοδικές πιέσεις στις τιμές με τον κίνδυνο δημιουργίας ενός «σπιράλ μισθών-τιμών». Στον κατασκευαστικό κλάδο η κατάσταση είναι πιο συγκεκριμένη, αφού το υψηλό κόστος για στεγαστικά δάνεια δημιούργησε πτωτική τάση για τζίρο και απασχόληση.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Πότε έρχεται στην Αθήνα η Φιορεντίνα για τον τελικό

Οι Ιταλοί μετρούν αντίστροφα για τον τελικό του Europa Conference League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Μαϊου 2024