Πέμπτη 02 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Γάζα: O Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει από την μεταφορά ομήρων μέχρι την διανομη της ανθρωπιστικής βοήθειας

Γάζα: O Ερυθρός Σταυρός αναλαμβάνει από την μεταφορά ομήρων μέχρι την διανομη της ανθρωπιστικής βοήθειας

Την ώρα που η ανθρωπότητα κοιτά αποσβολωμένη την ανθρωπιστική καταστροφή στην Γάζα, ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος αναλαμβάνουν από την μεταφορά ομήρων, μέχρι την διανομή της βοήθειας.

Ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει μέσω του εκπροσώπου του πως η αμερόληπτη στάση του, του επέτρεψε να διευκολύνει την παράδοση των ομήρων ανάμεσα στην Χαμάς και το Ισραήλ.

Από το καταστατικό ίδρυσής του ο Ερυθρός Σταυρός και η Ερυθρά Ημισέληνος βρίσκεται στνα σημεία συγκρούσεων χωρίς να παίρνει θέση ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές, με τον άμαχο πληθυσμό να είναι η πρώτη προτεραιότητα.

Μεγαλείο από τους εργαζόμενους και τα στελέχη του Ερυθρού Σταυρού που παλεύουν με τα τέρατα

Το να αναλαμβάνουν διασώσεις άμαχου πληθυσμού, παράδοση ομήρων και την διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας την ίδια μέρα είναι κάτι πραγματικά εντυπωσιακό για τις ομάδες που ρισκάρουν την ζωή τους, απλά και μόνο επειδή βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με πολλές εμπειρίες στην Μεσόγειο, ανάμεσά τους στην Ελλάδα το 2015-2016.

Η επιστροφή των ομήρων

Ο εκπρόσωπος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) Στίβεν Ράιαν ανέφερε στο Al Jazeera, ότι η αμερόληπτη στάση της οργάνωσης της επέτρεψε να διαδραματίσει τον διπλό ρόλο της διευκόλυνσης της απελευθέρωσης δύο αιχμαλώτων από τη Γάζα, ενώ παράλληλα παρείχε βοήθεια στους Παλαιστίνιους στον θύλακα.

«Ολόκληρη η ΔΕΕΣ είναι ανακουφισμένη που βλέπει αυτούς τους δύο ανθρώπους να επιστρέφουν στις οικογένειές τους, ιδιαίτερα σε τόσο δύσκολες συνθήκες όπου συνεχίζονται οι μάχες στη Γάζα», δήλωσε ο Ryan στο Al Jazeera.

«Η ΔΕΕΣ έχει ζητήσει την απελευθέρωση των ομήρων, ενώ παράλληλα συνεχίζει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια».

Πρόσθεσε ότι ενώ η ΔΕΕΣ δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων, ενεργεί ως μεσάζων που διευκολύνει την παράδοση.

Η ανθρωπιστική βοήθεια

Ο οργανισμός είναι έτοιμος να στείλει περισσότερα και έχει ζητήσει τη συνεχή ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά «αυτό που χρειάζεται τώρα είναι να διασφαλίσουμε ότι αυτό θα συμβεί πραγματικά», δήλωσε ο Ryan.

«Έχουμε ομάδες σε ετοιμότητα καθώς και βοήθεια έτοιμη να φύγει και αυτά είναι σίγουρα είδη που χρειάζονται, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών προμηθειών. Οι ομάδες μας στη Γάζα έχουν επισκεφθεί ορισμένα από τα νοσοκομεία και έχουν δει από πρώτο χέρι πόσο δύσκολη και απαιτητική είναι η κατάσταση», είπε.

«Επιπλέον, οι ζημιές στις υποδομές θα αποτελέσουν μείζονα ανησυχία, διότι δεν είναι μόνο το ζήτημα της διέλευσης των αγαθών από τα σύνορα, αλλά και η μεταφορά τους εκεί όπου χρειάζονται περισσότερο».

Το Ισραήλ διεξήγαγε τον πόλεμο στη Γάζα στις 7 Οκτωβρίου, αφού οι παλαιστινιακές ομάδες αντίστασης που εδρεύουν στη Γάζα ξεκίνησαν την επιχείρηση «Καταιγίδα Αλ Άκσα», μια αιφνιδιαστική επίθεση στα κατεχόμενα εδάφη ως απάντηση στα εντατικοποιημένα εγκλήματα του ισραηλινού καθεστώτος κατά του παλαιστινιακού λαού.

Σύμφωνα με το Παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας, η ισραηλινή επίθεση στη Γάζα έχει μέχρι στιγμής σκοτώσει πάνω από 5.087 Παλαιστίνιους.

Sports in

«Βόμβες» για Αταμάν: «Κάποιοι παίκτες του Παναθηναϊκού δεν τον θέλουν…»

Τι είπε ο Πίνι Γκέρσον για Παναθηναϊκό, Αταμάν, Σλούκα και Γιαννακόπουλο…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 02 Μαϊου 2024