Κυριακή 28 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισραήλ - Χαμάς: SOS για «έκρηξη» σε τέσσερα μέτωπα

Ισραήλ – Χαμάς: SOS για «έκρηξη» σε τέσσερα μέτωπα

Οι Αμερικανοί ανησυχούν φανερά στην προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης σε Γάζα, Δυτική Οχθη, Λίβανο και Ιράν

Οι φόβοι ότι ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να εξελιχθεί σε ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν, με την Ουάσιγκτον να προειδοποιεί για σημαντικό κίνδυνο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή, καθώς το Ισραήλ συνέχισε να σφυροκοπά τη Γάζα και οι συγκρούσεις στα σύνορά του με τον Λίβανο εντάθηκαν.

Επικίνδυνη θεωρείται η ανάφλεξη και στη Δυτική Οχθη όπου χτυπήθηκε τέμενος στην Τζενίν, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι έπληξε υπόγειο τούνελ της Χαμάς μέσα σε τζαμί.

Στη γειτονική Συρία – όπου ο κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν, έχει έντονη στρατιωτική παρουσία – ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τα διεθνή αεροδρόμια της Δαμασκού και του Χαλεπίου νωρίς χθες, Κυριακή, θέτοντας αμφότερα εκτός λειτουργίας και σκοτώνοντας δύο εργάτες, όπως ανέφεραν συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ συνεχίζει να συγκρούεται με τις ισραηλινές δυνάμεις στην πιο θανατηφόρα κλιμάκωση της βίας στην περιοχή από τον πόλεμο Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.

Καθώς η βία γύρω από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορά του αυξάνεται, το Ισραήλ πρόσθεσε χθες 14 κοινότητες κοντά στον Λίβανο και τη Συρία στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης εκκένωσης στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Ρούτε και Μακρόν στο Ισραήλ

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση του Κατάρ, που μεσολάβησε για την απελευθέρωση των δύο πρώτων ομήρων την Παρασκευή, συνεχίζει να βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς και το Ισραήλ για την απελευθέρωση και άλλων, και μάλιστα ακριβώς για αυτόν τον λόγο επέμεινε να μην εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν όπου θα αναφερόταν η λέξη Χαμάς, μετά τη διεθνή σύνοδο στο Κάιρο.

Ενώ σήμερα και αύριο αναμένονται στο Ισραήλ ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο οποίος χθες μίλησε τηλεφωνικά και με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, προειδοποίησε τη Χεζμπολάχ κατά του ανοίγματος ενός δεύτερου πολεμικού μετώπου με το Ισραήλ, δηλώνοντας ότι αν αυτό συμβεί θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο» μέγεθος, που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στον Λίβανο.

Ο ισραηλινός στρατός προειδοποιεί τους κατοίκους της Γάζας ότι κινδυνεύουν να αναγνωριστούν ως συνεργοί «σε τρομοκρατική οργάνωση» εάν δεν μετακινηθούν νότια. Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε χθες ότι από τις 7 Οκτωβρίου έχουν χάσει τη ζωή τους 4.651 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων το 40% είναι παιδιά.

Εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν πάει νότια στη Γάζα, σε προσωρινά καταφύγια, με ελάχιστη πρόσβαση σε τρόφιμα και νερό. Από το πέρασμα Ράφα με την Αίγυπτο χθες πέρασε ένα δεύτερο κομβόι με 19 φορτηγά που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια.

Ενδεικτικό των φόβων ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή τείνει να βρεθεί εκτός ελέγχου σε αυτά τα 4 μέτωπα – Γάζα, Δυτική Οχθη, Λίβανος και Ιράν –, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι στέλνουν ακόμα περισσότερα στρατιωτικά μέσα για να υποστηρίξει το Ισραήλ και να ενισχύσουν την αμυντική στάση των ΗΠΑ στην περιοχή μετά τις «πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις δυνάμεις που την εκπροσωπούν» – μια αναφορά στη Χεζμπολάχ και σε άλλες οργανώσεις.

Ο αμερικανός υπουργός Αμυνας Λόιντ Οστιν δήλωσε: «Ανησυχούμε για πιθανή κλιμάκωση. Δεν θα διστάσουμε να δράσουμε στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε οργάνωσης ή χώρας που θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή». Η Ουάσιγκτον έχει αναπτύξει σημαντική ναυτική δύναμη στη Μέση Ανατολή τον τελευταίο καιρό, συμπεριλαμβανομένων δύο αεροπλανοφόρων, πλοίων υποστήριξης και περίπου 2.000 πεζοναυτών, για να βοηθήσει στην αποτροπή επιθέσεων από δυνάμεις που συνδέονται με το Ιράν και θα μπορούσαν να προκαλέσουν ευρύτερη ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή.

Πάντως αρκετοί ισραηλινοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι πλησιάζει η δεύτερη φάση της στρατιωτικής επιχείρησης, δηλαδή η είσοδος στρατευμάτων στη Γάζα, όπου βέβαια η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη. Για τον λόγο αυτόν έχουν συγκεντρωθεί πολλά άρματα μάχης και στρατεύματα στην περιοχή. Αναλύοντας τη στρατηγική του Ισραήλ ο στρατιωτικός εκπρόσωπος, αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόνρικους, είπε ότι στόχος «είναι μια εξασθενημένη και εξαρθρωμένη Χαμάς στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επόμενο στάδιο των στρατιωτικών μας επιχειρήσεων».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ

Sports in

Ο Ολυμπιακός των 21 Ευρωπαϊκών τελικών επί εποχής Βαγγέλη Μαρινάκη

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης ανέλαβε τα ηνία του Ολυμπιακού το 2010 και εκτός από την ΠΑΕ στηρίζει και τον Ερασιτέχνη, με αποτέλεσμα να είναι ένας από τους κορυφαίους πολυαθλητικούς συλλόγους στον κόσμο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Απριλίου 2024