Δευτέρα 29 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βέλγιο: «Κανείς δεν θυμάται τι έγινε ο φάκελος με το αίτημα έκδοσης», λέει ο εισαγγελέας

Βέλγιο: «Κανείς δεν θυμάται τι έγινε ο φάκελος με το αίτημα έκδοσης», λέει ο εισαγγελέας

Πιθανόν ζητήθηκε να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος αργότερα, λόγω υπερβολικά μεγάλου αριθμού επειγουσών υποθέσεων και μετά καταχωρίστηκε στα «τρέχοντα».

Στην παραδοχή ότι κανείς δεν θυμάται τι έγινε με τον φάκελο του τρομοκράτη των Βρυξελλών, Αμπντεσλάμ Λασσούντ, παρά το γεγονός ότι υπήρχε αίτημα έκδοσης από την Τυνησία το 2022, προχώρησε το πρωί της Κυριακής ο εισαγγελέας, Τιμ Ντε Γουλφ. Είχε προηγηθεί η παραίτηση του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου, Βίνσεντ Βαν Κουίκενμπορν, χαρακτηρίζοντας το λάθος «απαράδεκτο».

«Κανείς από τους συναδέλφους μας δεν θυμάται τι συνέβη σε αυτό το αρχείο πριν από ένα χρόνο (σ.σ. 12 Σεπτεμβρίου 2022). Δεν υπάρχει ίχνος περαιτέρω επεξεργασίας. Μπορούμε μόνο να υποθέσουμε ότι ως μέρος του συνήθους τρόπου λειτουργίας, αυτά τα ζητήματα πιθανώς συζητήθηκαν προφορικά από διοικητικό συνεργάτη και τον δικαστή», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον Τιμ Ντε Γουλφ, είναι πιθανό ο δικαστής να ζήτησε να υποβληθεί εκ νέου ο φάκελος αργότερα, λόγω υπερβολικά μεγάλου αριθμού επειγουσών υποθέσεων εκείνη την εποχή και το αρχείο εν συνεχεία να τοποθετήθηκε στο συρτάρι «με τρέχοντα αρχεία».

«Η σοβαρή υποστελέχωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών έπαιξε ρόλο, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία»

Επίσης, ο Βέλγος εισαγγελέας τόνισε ότι οι παράγοντες που αναφέρονται ως υψηλός γενικός φόρτος εργασίας, που εμπόδισε την περιοδική εξέταση των τρεχόντων φακέλων, είναι μια προσπάθεια να εξηγηθεί η πορεία των γεγονότων και όχι να ζητηθεί συγγνώμη.

Είναι αλήθεια, είπε, ότι η σοβαρή υποστελέχωση της εισαγγελίας των Βρυξελλών έπαιξε ρόλο, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. «Ένα χρόνο μετά έπρεπε να είχε εξεταστεί η υπόθεση, κάτι που είναι δραματικό υπό τις παρούσες συνθήκες».

Τέλος, υπογραμμίστηκε ότι πρέπει να γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μην επαναληφθεί τέτοιο λάθος.

«Θα πραγματοποιηθεί ανάλυση των διαδικασιών εργασίας για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία. Φτάσαμε τον αριθμό των 1.650 φακέλων το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, χαιρετίζουμε την απόφαση που έλαβε χθες το απόγευμα η κυβέρνηση να παράσχει συγκεκριμένο προϋπολογισμό για την πλήρωση και επέκταση του προσωπικού της εισαγγελίας των Βρυξελλών».

Sports in

Παναθηναϊκός: Ζαμόρα, ένας άλλος …Νατσούρας

Πώς την πάτησε ο Παναθηναϊκός στο ματς με τον Αρη;

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Απριλίου 2024